Πανελλήνιες 2021: Εκτός ΑΕΙ 25.000 μαθητές - Πώς θα κινηθούν οι βάσεις

Αναμέται άνοδος στις βάσεις Ιατρικής, Πληροφορικής και ΕΜΠ

Με μήνυμα στο κινητό ενημερώθηκαν για τις βαθμολογίες τους οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων 2021. / βίντεο: μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων Star (9/7)

Οι φετινές Πανελλήνιες ολοκληρώθηκαν με τους υποψήφιους να έχουν αγωνία για το αν κατάφεραν να μπουν στη σχολή που επιθυμούν.  

Μπορεί να είναι ακόμη νωρίς για να εκδοθούν οι βάσεις εισαγωγής των σχολών, αλλά οι ειδικοί έχουν ήδη εκδώσει τις πρώτες εκτιμήσεις. Σύμφωνα με αυτές, αναμένεται άνοδος της βάσης εισαγωγής σε όλες τις υψηλόβαθμες σχολές ( Ιατρικές, Πολυτεχνικές, Οικονομίας, Πληροφορικής) εκτός από εκείνη της Νομικής, η οποία θα κινηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.  

«Σάρωσε» στις Πανελλήνιες αν και έχασε τους γονείς του δύο μήνες πριν

Πανελλήνιες 2021: Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις ανά πεδίο 

Μόνο το 1ο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή εκείνο των ανθρωπιστικών σπουδών, ίσως έχει μία μικρή πτώση των βάσεων του, της τάξης των 50 με 130 μορίων, στα τμήματα της Ψυχολογίας και της Φιλοσοφικής. 

Αντίθετα, η άνοδος των βάσεων στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, δηλαδή εκείνο των θετικών σπουδών, δε φαίνεται να ξεπερνά τα 350 μόρια και αυτό αφορά κυρίως σχολές όπως οι  πολυτεχνικές σχολές του ΕΜΠ, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Επιπλέον, στο 3ο και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, δηλαδή των σπουδών υγείας και οικονομίας αντίστοιχα, τα άριστα γραπτά αυξήθηκαν σημαντικά και αυτό μάλλον θα «εκτοξεύσει» τις βάσεις στις περιζήτητες αλλά και τις χαμηλόβαθμες σχολές του συγκεκριμένου πεδίου. 

Σχετικά με τις χαμηλόβαθμες σχολές, οι ειδικοί εκτιμούν πως πρόκειται να έχουμε άνοδο βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία.  

Πανελλήνιες 2021: Οι πρώτοι των πρώτων εξηγούν στο star.gr πώς τα κατάφεραν

Πανελλήνιες 2021: Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θέτει εκτός πανεπιστημίου τουλάχιστον 25.000 υποψήφιους 

Η μεγάλη αλλαγή που ήρθε με τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις ήταν η εφαρμογή της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ). Έτσι, εκτιμάται πως 25 με 30 χιλιάδες υποψήφιοι θα μείνουν εκτός των εδράνων των πανεπιστημίων, με 10 χιλιάδες περίπου πανεπιστημιακές θέσεις να μένουν για πρώτη φορά κενές.  

Πανελλήνιες 2021: Πώς συμπληρώνεται σωστά το μηχανογραφικό 

Όπως κάθε χρόνο, οι υποψήφιοι των Πανελληνίων εξετάσεων θα πρέπει να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο, το οποίο θα καθορίζει εν τέλει τη σχολή στην οποία θα εισαχθούν.  

Πανελλήνιες 2021: Πώς συμπληρώνετε το διπλό μηχανογραφικό

Είναι πλέον γνωστό, πως το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κανείς είναι να συμπληρώσει το μηχανογραφικό με βάση τις εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων. Κάτι τέτοιο δεν πρέπει να συμβαίνει, καθώς έχουν υπάρξει πολλές φορές «εκπλήξεις» στην τελική ανακοίνωση των βάσεων.  

Πανελλήνιες: Τα στατιστικά των βαθμολογιών - Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις

Το καλύτερο κριτήριο διαμόρφωσης του μηχανογραφικού δελτίου είναι οι επιθυμίες σε συνάρτηση με τη βαθμολογία του εκάστοτε υποψηφίου.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top