Διακοπές στα Χανιά: Η αρχαιότερη πόλη της Κρήτης θα σας κλέψει την καρδιά!

Οδηγός για παραλίες, διαμονή και αξιοθέατα

Ακολουθώντας το καλοκαίρι στην Κρήτη/ βίντεο ΕΡΤ

Η πόλη των Χανίων Κρήτης είναι σίγουρο ότι θα σας μαγέψει με την πρώτη ματιά. Το ιστορικό λιμάνι με τον φάρο, η παλιά πόλη, τα υπέροχα νεοκλασικά κτίρια, οι παραλίες του μαγικού Μπάλου και των Φαλασάρνων με τα τιρκουάζ, κρυστάλλινα νερά, συνθέτουν το πανέμορφο παζλ αυτής της μοναδικής πόλης. 

Οι κόκκινες παραλίες της Ελλάδας που πρέπει να επισκεφθείς!

Τα Χανιά βρίσκονται στη βορειοδυτική Κρήτη και είναι η πρωτεύουσα του Νομού Χανίων. Είναι από τις αρχαιότερες πόλεις του νησιού, με πλούσια ιστορία. Πρόκειται για έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Κρήτης και προτιμάται από ταξιδιώτες όλων των ηλικιών. 

Τα Χανιά είναι από τις αρχαιότερες πόλεις της Κρήτης

Η παλιά πόλη των Χανίων

Η παλιά πόλη των Χανίων αποτελεί την αρχαιότερη πόλη του νησιού και κρύβει μοναδικά μυστικά και υπέροχες εμπειρίες για όλους τους επισκέπτες της. Περιηγηθείτε στα υπέροχα δρομάκια της, επισκεφθείτε τον φάρο του λιμανιού των Χανίων, το ενετικό έργο του 16ου αιώνα, που θυμίζει πίνακα ζωγραφικής. Θαυμάστε το τέμενος του Κιουτσούκ Χασάν Μπέη, το ανακαινισμένο Μεγάλο Αρσενάλι, τη Σπλάνζια και το Κουμ Καπί (Ακτή Μιαούλη).

Αφεθείτε στη μαγεία της αριστοκρατικής συνοικίας Χαλεπά, με τα νεοκλασικά κτήρια που φιλοξένησαν τα Προξενεία των Μεγάλων Δυνάμεων επί Κρητικής Πολιτείας. Εδώ φυσάει ο αέρας μίας άλλης εποχής... Η παλιά πόλη των Χανίων θα σας συνεπάρει στον δικό της ρυθμό.

Καλοκαίρι: Η εξωτική παραλία της Ελλάδας με τη ροζ άμμο

Ανακαλύψτε βήμα-βήμα τα μυστικά της παλιάς πόλης των Χανίων

Διακοπές στη Λευκάδα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το «διαμάντι» του Ιονίου

Η διαμονή στην παλιά πόλη των Χανίων αποτελεί μία μοναδική εμπειρία, καθώς πολλά ενετικά κτίρια έχουν μετατραπέι σε υπέροχα boutique hotels

Διαμονή στα Χανιά - Πού να μείνετε 

Η διαμονή στην παλιά πόλη των Χανίων αποτελεί μία μοναδική εμπειρία, καθώς έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα από ποικίλλα ξενοδοχεία. Πολλά νεοκλασικά και ενετικά κτίρια έχουν μετατραπεί σε υπέροχα boutique hotels, τα οποία συνδυάζουν την άνεση με την πολυτέλεια και διαχρονικότητα. Ατμοσφαιρική διακόσμηση, ταράτσες με όμορφη θέα, περιποιημένοι κήποι και πισίνες, η διαμονή στην παλιά πόλη των Χανίων θα ικανοποιήσει με το παραπάνω και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη! 

Ανατολικά της πόλης των Χανίων, το Ακρωτήρι με τις παλιές μονές του σας περιμένει 

Ταξίδι στα Κύθηρα: Το «νησί της Αφροδίτης» που θα σε κάνει να το ερωτευτείς

Το Ακρωτήρι των Χανίων ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα 

Βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης των Χανίων. Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του νομού. Επισκεφθείτε τη μονή Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων, τη Μονή Γουβερνέτου, τα ερείπια της υποβλητικής μονής Καθολικού (που θεωρείται η αρχαιότερη της Κρήτης), όπως και την Παναγία Αρκουδιώτισσα, της οποίας ο ναός βρίσκεται μέσα στην «Αρκουδοσπηλιά»!

Το βενετσιάνικο λιμάνι με τον φάρο στην παλιά πόλη των Χανίων 

Εστιατόρια στα Χανιά για να απολαύσετε τοπικές συνταγές της Κρήτης 

Χανιά: Τα χωριά που πρέπει να επισκεφτείτε για φαγητό 

Περίπου 20 λεπτά από την πόλη των Χανίων θα συναντήσετε τα χωριά του Αποκώρονα, τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε. Ειδικότερα τα χωριά: Αρμένοι, Βάμος, Ξηροστέρνι, Κεφαλάς, Γαβαλοχώρι και ο Άγιος Παύλος είναι από τα πιο όμορφα του νομού, στα οποία μπορείτε να περιηγηθείτε στα υπέροχα δρομάκια τους, αλλά και να γευτείτε υπέροχες γεύσεις από τις τοπικές συνταγές της κρητικής κουζίνας, όπως τσιγαριαστό, μπουρέκι, καλιτσούνια, πιλάφι και ντάκο. 

Μύκονος: Εναλλακτικές διακοπές στο «νησί των ανέμων»

Οι must παραλίες των Χανίων που θα σας μαγέψουν

Τα Φαλάσαρνα αποτελούν έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης, ενώ λόγω του εξαιρετικού φυσικού κάλλους τους, έχουν ενταχθεί στο δίκτυο προστασίας Natura 2000

Παραλία Φαλάσαρνα

Είναι μία από τις πιο διάσημες παραλίες της Κρήτης και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούςστην Ευρώπη! Η λευκή άμμος που στολίζει τα Φαλάσαρνα προσδίδει στα κρυστάλλινα, παραδεισένια νερά μοναδικά χρώματα. Σας προτείνουμε να μείνετε έως τη δύση του ηλίου, αφού το ηλιοβασίλεμα εκεί είναι πραγματικά ακαταμάχητο. Όσοι αγαπούν την Ιστορία, μία βόλτα στον αρχαιολογικό χώρο των αρχαίων Φαλασάρνων είναι απαραίτητη (η είσοδος είναι δωρεάν). Η περιοχή όπου βρίσκεται η συγκεκριμένη παραλία, έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστασίας Natura 2000, λόγω του εξαιρετικού φυσικού κάλλους της.

Γενικότερα, η συγκεκριμένη περιοχή είναι εκτεθειμένη στους ανέμους, οπότε προτιμήστε μία μέρα με άπνοια ή πολύ ελαφρύ αεράκι. 

Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου δεν είναι απλώς μία παραλία, αλλά ένα κομψοτέχνημα της φύσης, το οποίο έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστασίας Natura 2000

Λιμνοθάλασσα του Μπάλου

Η εκπληκτική λιμνοθάλασσα του Μπάλου βρίσκεται σε απόσταση 53 χλμ από την πόλη των Χανίων, ανάμεσα στη χερσόνησο Τηγάνι και τη δυτική πλευρά του ακρωτηρίου της Γραμβούσας. Πρόκειται για μία παραλία διαμάντι, έναν πίνακα ζωγραφικής της φύσης, που κυριολεκτικά θα σας μαγέψει. Η λευκή άμμος χρωματίζει τα νερά του Μπάλου σε γαλάζιες, τιρκουάζ και μπλε αποχρώσεις. Στην παραλία θα βρείτε σκιά κάτω από τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες που παρέχονται και θα μπορέσετε να απολαύσετε με ασφάλεια τη μαγευτική αυτή λιμνοθάλασσα, η οποία έχει ενταχθεί στο δίκτυο προστασίας Natura 2000.

Υπάρχουν κυρίως δύο τρόποι για να έρθετε στο Μπάλο. Ο ένας είναι να επιβιβαστείτε σε κάποιο από τα καραβάκια που εκτελούν προγραμματισμένα δρομολόγια από το λιμάνι του Κίσσαμου ή να προσεγγίσετε την παραλία οδικώς.

Διακοπές στη Ζάκυνθο: Τα μέρη και οι παραλίες που πρέπει να επισκεφτείς

Μαγικές βουτιές στα «κρυφά» νησάκια των Χανίων

Οι παραλίες των Χανιών είναι γνωστές παγκοσμίως για τα υπέροχα καταγάλανα νερά και την καθαρότητά τους, παρόλα αυτά ο νομός Χανίων κρύβει και άλλες εκπλήξεις, αφού περιβάλλεται από αρκετά μικρά ακατοίκητα νησάκια, με απίστευτη ομορφιά. Κάποια από αυτά μπορείτε να τα επισκεφθείτε και να βουτήξετε στα υπέροχα νερά τους και είναι τα παρακάτω:  

Νησάκι Σούδα

Βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου της Σούδας, στο λιμάνι των Χανίων. Αρχικά εκεί υπήρχε μόνο το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου (και τότε ήταν γνωστό ως «Φραρονήσι»). Σήμερα εκεί θα συναντήσετε τη Φορτέτζα, το βενετσιάνικο φρούριο που κτίστηκε το 1571 μ.Χ. Οι επισκέψεις για το κοινό στο συγκεκριμένο νησάκι γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, με τα καραβάκια που αναχωρούν από το λιμάνι.

Γραμβούσα

Πολύ κοντά στο ακρωτήρι των Χανίων θα συναντήσετε τα δύο ακατοίκητα νησιά της Γραμβούσας, την Άγρια και την Ήμερη, που από τα δύο μόνο το δεύτερο είναι προσβάσιμο. Εκεί ο επισκέπτης θα μαγευτεί από τα υπέροχα νερά και την όμορφη παραλία, καθώς και το ενετικό φρούριο που δεσπόζει αγέρωχο και στολίζει το μοναχικό νησί. Επίσης, στη νότια πλευτά του νησιού, ανάμεσα σε δύο φυσικούς κόλπους θα συναντήσετε ένα υπέροχο ναυάγιο, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του νησιού. Για να επισκεφθείτε τα νησιά της Γραμβούσας, μπορείτε να πάρετε ένα από τα καραβάκια από το λιμάνι του Κίσσαμου. 

Αφιερώστε μια μέρα στα 18 χλμ. του φαραγγιού της Σαμαριάς και θα δείτε το μεγαλείο της κρητικής φύσης να σας αποκαλύπτεται

Το φαράγγι της Σαμαριάς: Ζήστε την περιπέτεια και βουτήξτε σε κρυφές τοποθεσίες

Σε κοντινή απόσταση από την πόλη των Χανίων, το φαράγγι της Σαμαριάς κρύβει μία ανεπανάληπτη εμπειρία σε ολους τους φυσιολάτρες. Πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα και γνωστά φαράγγια παγοσμίως. Εάν σας αρέσει η πεζοπορία, τότε αφιερώστε μία από τις ημέρες των διακοπών σας και θα μαγευτείτε από το μεγαλείο της κρητικής φύσης που θα συναντήσετε. Η απόσταση του μονοπατιού είναι περίπου 18χλμ και έπειτα από 5 ώρες πεζοπορίας, μία βουτιά στα κρυστάλλινα νερά της παραλίας της Αγίας Ρούμελης, όπου θα καταλήξετε, θα σας επιβραβεύσει και με το παραπάνω!

Διακοπές στο Πήλιο: Ανακαλύψτε τις κρυμμένες ομορφιές σε βουνό και θάλασσα

Για φαγητό στα Χανιά με θέα το λιμάνι 

Τα Χανιά συνθέτουν με μοναδικό τρόπο ένα πλήθος δραστηριοτήτων, όπου θα ευχαριστήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη: Υπέροχη θάλασσα, γευστικό φαγητό, όμορφη και φιλόξενη διαμονή, ιστορικά μνημεία, διασκέδαση και περιπέτεια, όλα αυτά στην αρχαιότερη πόλη της Κρήτης!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top