Διακοπές στη Λευκάδα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το «διαμάντι» του Ιονίου

Οδηγός για παραλίες, δραστηριότητες και αξιοθέατα στο νησί

Η Λευκάδα μαγεύει ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Στιγμιότυπα απο τις πιο μαγικές παραλίες του νησιού.

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και οι περισσότεροι σχεδιάζουν με ανυπομονησία τις διακοπές τους. Οι επιλογές για τον ιδανικό προορισμό δεκάδες, όμως υπάρχει ένα νησί που βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην κορυφή της λίστας πολλών Ελλήνων και ξένων τουριστών: η Λευκάδα

Οι καλύτερες παραλίες στην Πιερία - Συνδυάστε βουνό και θάλασσα!

Η Λευκάδα είναι εύκολα προσβάσιμη όλον τον χρόνο αφού το μόνο που χρειάζεται κάποιος για να την επισκεφτεί είναι αυτοκίνητο. Απέχει λιγότερο από πέντε ώρες από τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη και συνδέεται με την ηπειρωτική χώρα με μια πλωτή γέφυρα. 

Το όμορφο νησί του Ιουνίου καταφέρνει με μεγάλη μαεστρία να συνδυάσει αρμονικά το βουνό με τη θάλασσα, τον κοσμοπολίτικο αέρα με τις ήρεμες διακοπές. Τα τικρουάζ νερά της και οι τεράστιες αμμώδεις παραλίες της καταφέρνουν να ικανοποιήσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Το λιμάνι της Λευκάδας ή Χώρα όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, με γραφικά καντούνια και πλακόστρωτα δρομάκια.

Λευκάδα

Η παραλία της Λευκάδας. lefkadaslowguide

Λευκάδα γέφυρα

Η ξύλινη γέφυρα στην παραλία της Λευκάδας. lefkadaslowguide

Οι παραλίες της Λευκάδας που πρέπει να επισκεφτείς

Η Λευκάδα είναι παγκοσμίως γνωστή για τις παραλίες της, με το Πόρτο Κατσίκι, το Κάθισμα, τον Μύλο και τους Εγκρεμνούς να φιγουράρουν κάθε χρόνο στις λίστες των μεγαλύτερων ξένων ταξιδιωτικών πρακτορείων.

Πόρτο Κατσίκι - Λευκάδα

Η παραλία Πόρτο Κατσίκι στη Λευκάδα. unsplash

4+1 ταξίδια που πρέπει να κάνεις στη ζωή σου!

Φυσικά υπάρχουν πολλές μικρότερες παραλίες άγνωστες στον περισσότερο κόσμο. Το Αγιοφύλλι, ο Μικρός Γυαλός, τα Καβαλικευτά και το Καλαμίτσι θεωρούνται από τις πιο όμορφες και ήσυχες παραλίες του νησιού, με καθαρά κρυστάλλινα νερά.

Εγκρεμνοί Λευκάδα

Η παραλία Εγκρεμνοί από ψηλά. unsplash

παραλία Μύλος - Λευκάδα

Η παραλία Μύλος. unsplash

Αγιοφύλλι Λευκάδα

Η παραλία Αγιοφύλλι. lefkadaslowguide

παραλία Καλαμίτσι Λευκάδα

Η εντυπωσιακή παραλία στο Καλαμίτσι. lefkadaslowguide

Τέλος, από την λιστά δε θα μπορούσε να λείπει η παραλία στον κολπίσκο του γραφικού χωριού Άγιος Νικήτας. Τα καταγάλανα νερά σε συνδυασμό με τα μικρά μπαράκια που βρίσκονται πάνω στο κύμα προσφέρουν αξέχαστες στιγμές.  

Άγιος Νικήτας

Ο Άγιος Νικήτας. lefkadaslowguide

Λευκάδα: Ημερήσιες αποδράσεις στο Μεγανήσι, τον Κάλαμο και τον Καστό

Όσοι επισκέπτονται την Λευκάδα δεν γίνεται να μην επισκεφτούν τα μικρότερα νησάκια που την περικυκλώνουν.

Το Μεγανήσι είναι το στολίδι της Λευκάδας. Απέχει μόλις λίγα λεπτά από το κοσμοπολίτικο Νυδρί και είναι εύκολα προσβάσιμο με τακτικά δρομολογία που φεύγουν από το λιμάνι της πόλης.

6+1 αξέχαστες μονοήμερες εκδρομές από την Αθήνα

Μεγανήσι - Λευκάδα

Το Μεγανήσι στη Λευκάδα. φωτογραφία lefkadaslowguide

Τα νησάκια Κάλαμος και Καστός ανήκουν στη λίστα με τα must see. Είναι ιδιαίτερα ήσυχα και γραφικά, με πευκόφυτες πλαγιές, γαλαζοπράσινες ακρογιαλιές και ιστορικά μνημεία.

Κάλαμος Λευκάδα

Το νησάκι Κάλαμος. lefkadaslowguide

Καστός Λευκάδα

Το νησάκι Καστός lefkadaslowguide

Από τη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπε ο Σκορπιός του Αριστοτέλη Ωνάση. Το μικρό νησί πέρασε τα τελευταία χρόνια στην ιδιοκτησία του Ρώσου Μεγιστάνα Ριμπολόβλεφ και μόνο ένα μικρό κομμάτι του είναι προσβάσιμο για το κοινό.

Λευκάδα: Πόλος έλξης για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ

Η Λευκάδα αποτελεί από τους πιο γνωστούς προορισμούς για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ.

Οι παραλίες της Γύρας, του Άη Γιάννη και της Βασιλικής προσελκύουν κάθε χρόνο πλήθος κόσμου από όλον τον κόσμο που αγαπούν το surfing, το kitesurfing και το windsurfing.

Βασιλική Λευκάδα

Η παραλία στη Βασιλική είναι από τους πιο γνωστούς προορισμούς για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. lefkadaslowguide

Για τους πιο τολμηρούς που θέλουν να δοκιμάσουν μια πιο extreme δραστηριότητα προτείνεται το «παρά πέντε» ή αλεξίπτωτο πλαγιάς. Στο νησί υπάρχουν δύο σημεία για απογείωση: η χαμηλή (130 μέτρα υψόμετρο) και η υψηλή (650 μέτρα υψόμετρο). Το χαμηλό σημείο είναι πάνω από την παραλία Κάθισμα, ενώ το υψηλό σημείο είναι στο χωριό Εξάνθεια. Η θέα από ψηλά είναι απλά καταπληκτική.

Παρά Πέντε σπορ στη Λευκάδα

Το «παρά πέντε» ή αλεξίπτωτο πλαγιάς είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Λευκάδα. φωτογραφία αρχείου unplash

Επίσης, η ορεινή Λευκάδα  είναι γεμάτη χαράδρες, φαράγγια, πηγές, πλούσια βλάστηση, σπάνια λουλούδια και γραφικά μονοπάτια ιδανικά για περιπάτους και εκδρομές στη φύση. Τα μονοπάτια στο βουνό των Σκάρων με το όμορφο δάσος της Βελανιδιάς, το φαράγγι της Μέλισσας στους Σφακιώτες, το φαράγγι στο Δημοσάρι, οι καταρράκτες του Νυδριού μέσα στο καταπράσινο και δροσερό τοπίο και το δάσος της Δάφνης στο Σύβρο, προκαλούν δέος σε όσους επιχειρήσουν να τα διασχίσουν.

Σκάροι Λευκάδα

Η θέα από τους Σκάρους. lefkadaslowguide

Κοντά στην πόλη της Λευκάδας, όμορφες διαδρομές που προσφέρονται για περίπατο είναι ο γύρος της λιμνοθάλασσας στο βόρειο τμήμα της πόλης της Λευκάδας, ο Ελαιώνας της πόλης, το Φρύνι και η Απόλπαινα, μέχρι το Μοναστήρι της Φανερωμένης. 

Οργανωμένο και ελεύθερο κάμπινγκ στη Λευκάδα

Η Λευκάδα διαθέτει πέντε οργανωμένα κάμπινγκ: στο Μαραντοχώρι, στον Πόρο, στο Κάθισμα, τον Επίσκοπο και τη Βασιλική.

Το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται στο νησί όπως και σε όλη την Ελλάδα, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκουν την ηρεμία και τη γαλήνη μέσα στα πεύκα στην παραλία Πευκούλια.

παραλία Πευκούλια - Λευκάδα

Στα πεύκα της παραλίας Πευκούλια βρίσκουν καταφύγιο δεκάδες λάτρεις του ελεύθερου κάμπινγκ. unsplash

3+1 προορισμοί όπου δεν επιτρέπεται αυτοκίνητο - Η απόλυτη χαλάρωση!

Η αλλιώτικη ομορφιά της ορεινής Λευκάδας

Λίγα χιλιόμετρα από την κοσμοπολίτικη Χώρα και το Νυδρί, στο ορεινό τμήμα του νησιού, βρίσκονται διάσπαρτα δεκάδες μικρά, γραφικά χωριουδάκια.

Η Καρυά θεωρείται το κεφαλοχώρι του νησιού. Διαθέτει μια μεγάλη πλατεία με υπεραιωνόβια πλατάνια που αποτελεί πόλο έλξης τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού για ντόπιους και τουρίστες. Διαθέτει γραφικά ταβερνάκια και καφενεία, ενώ οι λάτρεις της παράδοσης και της τέχνης μπορούν να μάθουν από κοντά την τέχνη της καρσάνικης βελονιάς που εντάχθηκε στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Καρυά Λευκάδας

Η πλατεία στην Καρυά. φωτογραφία Ζώης Αρβανίτης

Επίσης, στην Καρυά κάθε χρόνο γίνεται τριήμερη αναπαράσταση του χωριάτικου γάμου, όπου αναβιώνουν όλα γαμήλια έθιμα και παραδόσεις του νησιού. Η εκδήλωση πραγματοποιείται συνήθως το πρώτο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου με τη συμμετοχή των κατοίκων του χωριού.

Χωριάτικος Γάμος Λευκάδα

Αναπαράσταση του χωριάτικου γάμου στην Καρυά. 

Χωριάτικος Γάμος στην Καρυά

Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν οι κάτοικοι του χωριού. φωτογραφία apollonkaryas

Λίγα μόλις χιλιόμετρα από την Καρυά βρίσκεται η Εγκλουβή, φημισμένη για τις φακές της σε όλον τον κόσμο και λίγο πιο ψηλά βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Δονάτου, που βρίσκεται σε σημείο με πανοραμική θέα σε όλο το νησί.

Αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείτε στην Λευκάδα

Η Λευκάδα είναι ένα νησί με μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά και ιστορία. Ήδη από την είσοδό σας στο νησί θα δείτε το Κάστρο της Αγίας Μαύρας που αποτελεί ένα από τα πιο επιβλητικά μεσαιωνικά κτίσματα στην Ελλάδα και θεωρείται πρότυπο οχυρωματικής τέχνης εκείνης της εποχής. 

Κάστρο Αγίας Μαύρας

Το Κάστρο της Αγίας Μαύρας. 

Λίγα χιλιόμετρα μετά την παραλία του Πόρτο Κατσίκι, στο νοτιότερο σημείο του νησιού, βρίσκεται ο Φάρος Δουκάτο. Εκεί κατά την αρχαιότητα υπήρχε ιερό του Απόλλωνα και ονομαζόταν Λευκάς πέτρα ή Λευκάς άκρα. Από αυτό προήλθε και το όνομα του νησιού, η Λευκάδα.
Επίσης, ονομάζεται και Κάβος της Κυράς (ή της Νηράς), καθώς από εκεί, σύμφωνα με την παράδοση, αυτοκτόνησε η Σαπφώ (αρχαία λυρική ποιήτρια από την Λέσβο) λόγω της ερωτικής απογοήτευσης που είχε από τον Φάωνα.

Φάρος Λευκάδας

O Φάρος Δουκάτο. unsplash

Επίσης, η Ιερά Μονή Φανερωμένης είναι ένα ιστορικό Μοναστήρι που βρίσκεται τρία χλμ. από τη Λευκάδα και αποτελεί για αιώνες το θρησκευτικό κέντρο του νησιού ως το αρχαιότερο και μεγαλύτερο μοναστήρι.

Παναγία Φανερωμένη Λευκάδα

Το μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης.

Ένας από τους κρυφούς θησαυρούς του νησιού είναι και οι καταρράκτες που βρίσκονται στο Νυδρί. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό και η διαδρομή μαγική.

καταρράκτες Νυδρί Λευκάδας

Οι καταρράκτες στο Νυδρί Λευκάδας. aromalefkadas
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top