Ταξίδι στα Κύθηρα: Το «νησί της Αφροδίτης» που θα σε κάνει να το ερωτευτείς

Ταξιδιωτικός οδηγός για τα Κύθηρα: Παραλίες, αξιοθέατα, διαμονή

Κύθηρα: Ανακαλύπτοντας το νησί που «γέννησε» την Αφροδίτη / βίντεο open

Όσοι έχουν επισκεφτεί τα Κύθηρα έχουν πολλά να πουν. «Είναι το ομορφότερο νησί, δεν το βαριέσαι ποτέ κοπελιά» μου είχε πει ένας ηλικιωμένος ταξιδιώτης στο πλοίο από Νεάπολη Λακωνίας για Κύθηρα.

Οι καλύτερες παραλίες στην Πιερία - Συνδυάστε βουνό και θάλασσα!

Φτάνοντας στο λιμάνι Διακόφτι, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ένα νησί με πολλές... πλευρές.

Το Διακόφτι, Διακοφτό, Μακρονήσι ή Μακρυκύθηρα είναι το βασικότερο λιμάνι των Κυθήρων / ΙΝΤΙΜΕ

Παραλίες, αξιοθέατα, «άγρια» τοπία και κάστρα είναι λίγες μόνο από τις ομορφιές που προσφέρει απλόχερα το «νησί της Αφροδίτης».

Διακοπές στη Λευκάδα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το «διαμάντι» του Ιονίου

Πατώντας το πόδι σου στο νησί, αμέσως σου τραβά το ενδιαφέρον ένα μισοβυθισμένο πλοίο με το όνομα «Nordland». Η ιστορία λέει ότι το πλοίο προσάραξε στη νησίδα Δραγονάρες το καλοκαίρι του 2000 επειδή το πλήρωμα... είχε πιει λίγο παραπάνω. Η πρύμνη του είναι σε βάθος σχεδόν 30 μέτρων και η πλώρη του είναι εκτός θάλασσας. 

Σήμερα, πρόκειται για το δημοφιλες σημείο του νησιού για καταδύσεις.

Το ναυάγιο των Κυθήρων / ΙΝΤΙΜΕ

Οι παραλίες που αξίζει να επισκεφτείς

Κάθε παραλία του νησιού έχει τη δική της ομορφιά. Αν είσαι λάτρης των πιο «άγριων» τοπίων τότε η παραλία Καλαδί είναι για σένα. Βρίσκεται στο ανατολικό μέρος του νησιού και αποτελεί πόλο έλξης για τα γαλαζοπράσινα νερά της. 

Η παραλία Καλαδί / Φωτογραφία: Κορίνα Φλεβάρη

Στον δρόμο για την παραλία Καλαδί / Φωτογραφία: Κορίνα Φλεβάρη

Μην ξεχάσεις να έχεις μαζί σου νερό και καπέλο για τον ήλιο καθώς η παραλία δεν είναι οργανωμένη. Για να φτάσεις στη θάλασσα, κατεβαίνεις τα σκαλοπάτια απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα που προσφέρει το τοπίο.

Περίπου 120 σκαλοπάτια για να φτάσεις στην παραλία Καλαδί / Φωτογραφία: Κορίνα Φλεβάρη

Εξίσου μοναδική είναι και η εμπειρία στο χωριό Αβλέμονας. Εκεί, όχι μόνο μπορείς να φας στις παραδοσιακές ταβέρνες του γραφικού χωριού, αλλά μπορείς να βουτήξεις στον κολπίσκο που υπάρχει ακριβώς από κάτω. 

Ο κολπίσκος στο χωριό Αβλέμονας / Φωτογραφία: Κορίνα Φλεβάρη

Μην ξεχάσεις να επισκεφτείς και τη μεγαλύτερη παραλία του νησιού, την παραλία της Παλαιόπολης. Σύμφωνα με τον μύθο, σε εκείνη τη θάλασσα αναδύθηκε η θεά Αφροδίτη!

Αν προτιμάς την οργανωμένη παραλία, μπορείς να επισκεφτείς την Αγία Πελαγία. Σε μικρή απόσταση, βρίσκεται και η παραλία Φυρή Άμμος, γνωστή για το κόκκινο χρώμα της αμμουδιάς της.

Τι πρέπει να δεις

Όπως αρκετά ελληνικά νησιά, έτσι και τα Κύθηρα έχουν τη Χώρα, την πρωτεύουσα του νησιού. Εκεί θα βρεις στενά σοκάκια με κάτασπρα σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο, εστιατόρια, ταβέρνες και μπαρ με θέα το Κάστρο. Γνωστό και ως «Φορτέτσα» χτίστηκε κατά τον 13ο αιώνα περίπου όταν στα Κύθηρα κυριαρχούσαν οι Βενετοί. 

Κατά την είσοδο στο Κάστρο θα δεις τις φυλακές και μια μεγάλη στέρνα της Βενετικής περιόδου με θόλους και τόξα. Αξίζει να περιηγηθείς μέσα στους χώρους για να δεις το παλιό διοικητήριο, το κτίριο που σήμερα στεγάζει το Ιστορικό Αρχείο των Κυθήρων.

Το Κάστρο των Κυθήρων / Eurokinissi

Κάθε χωριό των Κυθήρων έχει και μια ιστορία. Έτσι και ο Μυλοπόταμος, ο οποίος ξεχωρίζει ως το «χωριό των μύθων». Μπορείς να ξεκινήσεις τη βόλτα σου από το πρωί με έναν καφέ ή ένα παραδοσιακό γλυκό στην πλατεία του χωριού κάτω από τα πλατάνια. 

Αν και πρόκειται για ένα μικρό χωριουδάκι, κρύβει... εκπλήξεις. Το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας αλλά και ο καταρράκτης της Φόνισσας είναι δύο από τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσεις. Για τους πιο... τολμηρούς, συνίσταται να συνεχίσουν την πεζοπορία και να επισκεπτούν τους νερόμυλους και μια σειρά από διαδοχικούς καταρράκτες. 

Βουτιές στον καταρράκτη μέσα στη φύση / Φωτογραφία: Κορίνα Φλεβάρη

Αναμφίβολα τα Κύθηρα είναι ένα πανέμορφο, πολύπλευρο νησί, όπου ο ταξιδιώτης μπορεί να γνωρίσει χαμογελαστούς ανθρώπους, να δοκιμάσει μοναδικές γεύσεις και «ντόπιο» κρασί και να γεμίσει με όμορφες εικόνες το σακίδιο των διακοπών του.

Σεμπρεβίβα: Ο μύθος γύρω από το λουλούδι των Κυθήρων

Το κίντρινο λουλούδι με το όνομα «Σεμπρεβίβα» φυτρώνει στα Κύθηρα και στην Ήπειρο και είναι γνωστό παγκοσμίως για την αθανασία του. Όπως λέει άλλωστε και το όνομά του, siempre viva που σημαίνει «για πάντα ζωντανό».

Πίσω από αυτό το μοναδικό λουλούδι που θα το δεις να διακοσμεί πόρτες σπιτιών αλλά και μαγνητάκια-σουβενίρ, κρύβεται ένας μύθος για τον έρωτα του Πάρη με την ωραία Ελένη.

Λέγεται λοιπόν, ότι όταν ο Πάρης έκλεψε την ωραία Ελένη από την Σπάρτη, σταμάτησε στα Κύθηρα πριν πάει στην Τροία για να κάνει σπονδές προς τιμήν της θεάς Αφροδίτης που τους προστάτευε.

Η ωραία Ελένη όμως ζήλεψε τη θεά Αφροδίτη και ζήτησε από τον Πάρη να τη διαβεβαιώσει ότι εκείνη ήταν η πιο όμορφη γυναίκα. Τότε ο Πάρης δείχνοντας τους κίτρινους ανθούς του νησιού της είπε:

«Βλέπεις αυτό το λουλούδι; Τα μαλλιά σου έχουν το χρυσαφί του χρώμα, το σώμα σου μοιάζει με τον μίσχο του και το δέρμα σου είναι απαλό σαν τα πέταλά του. Η ομορφιά σου θα διατηρηθεί έτσι για πάντα». Και από τότε, το λουλούδι ονομάστηκε σεμπρεβίβα.

Πώς θα ταξιδέψεις στα Κύθηρα

Αν επιλέξεις να επισκεφτείς το νησί με καράβι, μπορείς να ταξιδέψεις είτε από Πειραιά είτε από τη Νεάπολη Λακωνίας, όπου υπάρχουν συχνά δρομολόγια. Άλλα δρομολόγια ξεκινούν από το Γύθεια αλλά και από την Κρήτη.

Ωστόσο το νησί διαθέτει και αεροδρόμιο με πτήσεις από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top