Λύματα: «Ανησυχητική η αύξηση του ιικού φορτίου κατά 65% στην Αττική»

Θωμαϊδής στο star.gr: Μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι, στους κλειστούς χώρους

Όλα όσα είπε ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η ραγδαία αύξηση του ιικού φορτίου την περασμένη εβδομάδα, όπως προέκυψε από την ανάλυση των δειγμάτων των αστικών λυμάτων στην Αττική.

«Την εβδομάδα από τις 28 Ιουνίου μέχρι και τις 4 Ιουλίου, υπήρξε μία σταδιακή αύξηση του ιικού φορτίου, ειδικά από Τετάρτη έως και το Σάββατο, η οποία οδήγησε σε μία μέση αύξηση της τάξης του 65% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα», είπε στο star.gr ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.

Ο Νίκος Θωμαΐδης στο εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ

Ο Νίκος Θωμαΐδης στο εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ

Όπως πρόσθεσε, διαχρονικά από τις αρχές Ιουνίου, οπότε έπεσε το ιικό φορτίο, καταγράφηκε μία σταθεροποίηση και φαινόταν ότι υπάρχει μία σταθερή μικρή διάδοση του κορωνοϊού.

Αυτό σημαίνει ότι η διάδοση επεκτάθηκε και ενδέχεται να οφείλεται κατά βάση στη μη τήρηση μέτρων αποφυγής της διασποράς του ιού σε εσωτερικούς χώρους.

Πρακτικά εξήγησε ότι η αύξηση του ιικού φορτίου στην κοινότητα, δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει μία πιο εκτεταμένη διάδοση του ιού. 

«Όταν μολύνεται ο πληθυσμός και η θετικότητα έχει αυξηθεί από εκεί που ήταν κάτω από το 1, πάνω από το 1,5, αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αυξηθεί και ο δείκτης μεταδοτικότητας, οπότε ένα άτομο θα μπορεί να μολύνει περισσότερα άτομα», συμπλήρωσε.

Στιγμιότυπο από την κίνηση στην Ερμού

Στιγμιότυπο από την κίνηση στην Ερμού (φωτογραφία eurokinissi)

Τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης εστίες υπερμετάδοσης

Αναφερόμενος στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και τις εικόνες συνωστισμού της περασμένης εβδομάδας, ο κ. Θωμαΐδης χτύπησε καμπανάκι κινδύνου, ότι αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης για τη διασπορά του ιικού. Όπως διευκρίνισε, σε αντίθεση με τους εξωτερικούς χώρους όπου μετάδοση υπάρχει μόνο σε συνθήκες ισχυρού συνωστισμού, στους εσωτερικούς χώρους οι συνθήκες είναι διαφορετικές. 

«Ειδικά την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε θερμοκρασίες καύσωνα με 37 βαθμούς Κελσίου. Άρα στους εξωτερικούς χώρους υπάρχει μία μείωση στη μεταδοτικότητα. Σε εσωτερικούς χώρους όμως, αν υπάρξει συνωστισμός, που υπήρξε και το είδαμε κατά βάση στα κέντρα διασκέδασης και σε όλα αυτά τα νυχτερινά μαγαζιά που συνωστίζεται ο κόσμος, οι συνθήκες είναι διαφορετικές», είπε.

Πελώνη: «Αδιανόητο το να μην εμβολιαστεί κανείς»

«Μόνο οι πλήρως εμβολιασμένοι να συχνάζουν στους κλειστούς χώρους»

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, ο οποίος επικαλέστηκε λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, στους κλειστούς χώρους θα πρέπει να συχνάζουν οι πλήρως εμβολιασμένοι.

«Δε νομίζω ότι με ένα self test πριν από την προσέλευση σε κλειστούς χώρους εξασφαλίζεται η δημόσια υγεία. Μπορεί να μη γίνεται καν το self test και να βγάζουν απλά ένα πιστοποιητικό. Νομίζω ότι πρέπει να είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι αυτοί που πάνε σε κλειστούς χώρους», είπε. 

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους

Μάλιστα τάχθηκε κατά της επαναφοράς του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. 

Υπό αυτές τις συνθήκες καύσωνα, αν τηρούνται οι σχετικές αποστάσεις και τα μέτρα, τα οποία είναι γνωστά πια, δε νομίζω ότι είναι απαραίτητη η υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

«Εκτιμώ ότι αυξάνεται η επικράτηση του στελέχους Δέλτα»

Ερωτώμενος αν η αύξηση του ιικού φορτίου που έδειξαν τα λύματα, οφείλεται στη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε ότι αυτό θα το δείξει η ανάλυση των γονιδιωμάτων στα κλινικά δείγματα, στο ΙΙΒΕΑ.

Κορωνοϊός: Οι εμβολιασμένοι έχουν χαμηλότερο ιικό φορτίο εάν μολυνθούν

«Η εβδομάδα πριν από την τελευταία, δεν έδειξε μεγάλη διάδοση της μετάλλαξης Δέλτα ακόμα. Δεν ξέρω τα αποτελέσματα αυτής της εβδομάδας τι θα δείξουν. Ίσως είμαστε σε αυτή την αύξηση. Εγώ εκτιμώ ότι πρέπει να αυξάνεται η επικράτηση του στελέχους Δέλτα», σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος αναφέρθηκε σε προγνωστικά μοντέλα, όπως αυτό του κ. Σαρηγιάννη, που δείχνουν ότι τον Αύγουστο η μετάλλαξη Δέλτα θα είναι στο 50%, ενώ τον Σεπτέμβριο ενδέχεται να έχει κυριαρχήσει και να είναι πάνω από 90%.

Εμβολιασμένοι - ανεμβολίαστοι: Δύο ταχύτητες για όλες τις δραστηριότητες

«Να ενταθεί ο εμβολιασμός στους εφήβους και τους εξηντάρηδες»

Την εντατικοποίηση των εμβολιασμών, κυρίως στις ηλικιακές ομάδες των εφήβων και των 60άρηδων και τη λήψη μέτρων για την ανάσχεση της κάμψης που αναμένεται στο ρυθμό εμβολιασμών τον Αύγουστο, ζήτησε μέσω του star.gr ο κ. Θωμαΐδης, προκειμένου να υπάρξει σύντομα το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.

«Με βάση την εμπειρία που υπάρχει από την Αμερική, όπου έχει γίνει ήδη αυτός ο εμβολιασμός (εφήβων) και δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα, νομίζω ότι θα πρέπει να ενταθεί ο εμβολιασμός σε αυτές τις ηλικίες. Ωστόσο, πρέπει να πείσουμε και τους μεγαλύτερους, τους εξηντάρηδες, που είναι ανεμβολίαστοι, ότι δεν μπορούν να ρισκάρουν ούτε τη ζωή τους, ούτε τη ζωή των υπολοίπων», είπε.

Προνόμια εμβολιασμένων: Όλες οι ερωτήσεις και απαντήσεις

Για την ώρα το τείχος ανοσίας στην Αττική είναι περίπου στο 45%.

«Αυτό μπορεί να είναι ένα ικανοποιητικό ποσοστό για να μην έχουμε τη δραματική εικόνα του Φεβρουαρίου, ωστόσο θα πρέπει να φτάσει πριν από τον Σεπτέμβριο πάνω από το 70%. Με τον ρυθμό που προχωράμε αυτή τη στιγμή και με την κάμψη που αναμένεται τον Αύγουστο, λόγω των διακοπών, είναι δύσκολο», είπε. 

Ο ίδιος ζήτησε από την κυβέρνηση να βοηθήσει τον κόσμο να εμβολιαστεί μέσα στον επόμενο μήνα, ώστε να μη χρειαστεί να αναβάλλει για τον Σεπτέμβριο το ραντεβού του εμβολίου, λόγω της έναρξης των διακοπών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top