Ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους

Τι δήλωσε ο Κικίλιας για τοπικά lockdown και εμβολιασμούς

Aνοιχτό ενδεχόμενο να επανέλθει το μέτρο της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους άφησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με φόντο τη μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας και την ανησυχία κυβέρνησης και ειδικών για την μετάλλαξη Δέλτα, η οποία αναμένεται να επικρατήσει.

Μετάλλαξη Δέλτα: Κώδωνας κινδύνου για τον μεγάλο αριθμό των ανεμβολίαστων

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο κ. Κικίλιας, σημείωσε αναφορικά με την επαναφορά του μέτρου της χρήσης μάσκας ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει αύριο – μεθαύριο».

«Άλλο δε φοράμε μάσκες στους εξωτερικούς χώρους λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών όπως εισηγήθηκε η Επιτροπή και τις φοράμε όποτε υπάρχει συγχρωτισμός κι άλλο το πετάμε τη μάσκα, υπάρχει διαφορά» σημείωσε ο υπουργός. 

εμβολιασμός

Χθες κλείστηκαν 56.000 νέα ραντεβού για το εμβόλιο 

Μετά από πολύ καιρό, χθες κλείστηκαν 56.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό με πρώτη δόση εκ των οποίων τα 13.500 ραντεβού αφορούν νέους ανθρώπους ηλικίας 18- 24 ετών. «Είχαμε καιρό να δούμε αυτό το νούμερο» είπε ο Βασίλης Κικίλιας. 

Εφικτός στόχος για εμβολιασμό του 70% του πληθυσμού μέχρι το τέλος καλοκαιριού

Τόνισε μάλιστα πως από τους εμβολιασμούς εξαρτάται η δύναμη του επόμενου κύματος ενώ, όπως είπε, ο στόχος για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι είναι εφικτός.

«Παρακινούμε σφόδρα, με όλη την πειθώ και τη δύναμη των επιχειρημάτων μας, τους συμπολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, να το κάνουν. Από αυτό εξαρτάται η δύναμη ενός επόμενου κύματος», υπογράμμισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

«Μέχρι τέλος καλοκαιριού 70% επί των ενηλίκων μπορούν να εμβολιαστούν, είναι πολύ εφικτός στόχος, και αν προσθέσει κανείς κι αυτούς που έχουν νοσήσει έχουν αντισώματα και δηλώνονται στον ΕΟΔΥ, γύρω στο 5%, μπορεί να είναι παραπάνω οι μη δηλωμένοι, αυτό δίνει μια πολύ ισχυρή γραμμή άμυνας γύρω στο 75%... Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό; Όχι. Θα προσπαθούμε πάντα για μεγαλύτερα νούμερα», συνέχισε.

εμβολιαστικό κέντρο

Η πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα 

Αναφερόμενος στην στασιμότητα που παρατηρείται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, σημείωσε πως μετά από μεγάλη προσπάθεια και εκατομμύρια εμβολιασμούς υπάρχει λογικά μια κάμψη, γιατί από εδώ και πέρα πρέπει να πείσουμε κάποιους συμπολίτες μας που έχουν ορισμένες αμφιβολίες ή φοβούνται ενδεχομένως, σε απομακρυσμένες περιοχές ή είναι κατάκοιτοι.

Αλλεπάλληλες συσκέψεις Μητσοτάκη για εμβολιασμό, ελέγχους και μετάλλαξη Δ

«Δίνουμε πλέον το δικαίωμα σε δημάρχους, κοινοτάρχες, παπάδες στα χωριά ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης με μια απλή λίστα συμπολιτών που θα φτιάξουν σε ένα απομακρυσμένο χωριό ή δήμο ή κοινότητα να πάμε με τις κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας και να εμβολιάσουμε τοπικά εκεί», είπε αναφερόμενος στο σχέδιο επιστράτευσης της τοπικής αυτοδιοίκησης για να τονωθούν οι εμβολιαστικοί ρυθμοί.

Κικίλιας: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορωνοϊό

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο στην παρούσα φάση. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί είναι σε μεγάλες ηλικίες και έχουν ευπαθή νοσήματα κινδυνεύουν περισσότερο απ’ όλους. Χάνουν τις ζωές τους, καταλήγουν στις ΜΕΘ και από αυτούς το 99% είναι ανεμβολίαστο.

«Τι άλλο χρειάζεται για να καταλάβουμε τον κίνδυνο;», δειρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι υπάρχει μικρός πυρήνας αντιεμβολιαστών και κάποιοι που είχαν επιφυλάξεις, κακή πληροφόρηση το ανέβαλαν. «Θέλουμε να προσεγγίσουμε αυτούς τους ανθρώπους και αν χρειάζεται να πάμε εκεί το οργανώσαμε», σημείωσε ο υπουργός Υγείας. 

Ενδέχεται να επιβληθούν νέα μέτρα και τοπικά lockdown

Ο υπουργός Υγείας δεν άφησε ανοιχτό μόνο το ενδεχόμενο επαναφοράς της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους αλλά και την επιβολή τοπικών lockdown. 

 «Κατά τόπους πάντα θα υπάρχει μέριμνα της οργανωμένης Πολιτείας για προστατεύει με κανόνες δημόσιας υγείας τους συμπολίτες. Να μην ξεχνάμε τους κανόνες της δημόσιας υγείας». 

εμβολιασμός

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των εφήβων

Ως προς τον εμβολιασμό των εφήβων, σημείωσε ότι από την άλλη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα, κάτι που συμβαίνει ήδη σε άλλες χώρες. Όπως είπε, δεν υπήρχε περίπτωση ποτέ ο EMA ή ο FDA να έκαναν επιστημονικές εισηγήσεις χωρίς βάσεις, ενώ υπάρχει πάντα η προαίρεση και η συμφωνία του προστάτη της οικογενείας για τον ανήλικο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα εμβολιασμών, ο υπουργός παρέπεμψε στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας ότι ο αποφάσεις επί του θέματος θα ληφθούν προς το φθινόπωρο.

Επικαλέστηκε, μάλιστα, το παράδειγμα των καπνιστών και μη καπνιστών στα καταστήματα όταν ρωτήθηκε για τους εμβολιασμένους, χωρίς αυτό να σημαίνει- όπως τόνισε -ότι θα συμβεί ακριβώς το ίδιο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top