Εμβολιασμός εφήβων: Μέσα στον Ιούλιο τα ραντεβού - Θέμα χρόνου η ανακοίνωση

Η μετάλλαξη Δέλτα «πιέζει» προς τον εμβολιασμό νεότερων ηλικιών

Ανησυχία για τη μετάλλαξη «Δέλτα» / Μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star στις 28/6

Στην ένταξη των εφήβων 15 -17 ετών στο εμβολιαστικό πρόγραμμα προσανατολίζονται κυβέρνηση και ειδικοί, σε μια προσπάθεια προστασίας από τη μετάλλαξη Δέλτα και επιτάχυνσης της δημιουργίας του «τείχους» ανοσίας.

Εμβολιασμός: Xαμηλά παραμένουν τα ποσοστά στους νέους παρά τα μέτρα  

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχεδιάζει να εισηγηθεί τον εμβολιασμό των εφήβων αλλά και μικρότερων, από 12 ετών, που ανήκουν όμως σε ευπαθείς ομάδες, με την ανακοίνωση να είναι θέμα χρόνου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου». 

Μετάλλαξη Δέλτα- Τζανάκης στο star.gr: Ποια είναι τα συμπτώματα που εμφανίζουν τα παιδιά

Εφόσον δοθεί το «πράσινο φως», θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό πρώτα των παιδιών, που από Σεπτέμβριο θα είναι στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου και στην τελική ευθεία προετοιμασίας για εισαγωγή στο πανεπιστήμιο.

Εμβολιασμός εφήβων: Πώς θα γίνει και με ποια εμβόλια

«Είναι δύο λόγοι που μας οδηγούν σε μια τέτοια εισήγηση. Καταρχάς και ίσως λόγω του καλοκαιριού, ενώ είναι διαθέσιμα τα εμβόλια και τα εμβολιαστικά κέντρα, έπεσε λίγο η ζήτηση. Αν και με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης φαίνεται πως καταγράφεται άνοδος. Ο δεύτερος είναι η μετάλλαξη Δέλτα» εξήγησε ο καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής, Γεώργιος Χρούσσος, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο».

Εμβόλιο: Πόσες χώρες έχουν ξεκινήσει ήδη να εμβολιάζουν παιδιά;

Ο ίδιος προσθέτει ότι «από 16 ετών και πάνω τα παιδιά είναι σαν ενήλικες. Εφόσον το κάνουμε το εμβόλιο από 18 και πάνω, δεν έχει διαφορά να κατέβει στους 16χρονους. Η νέα μετάλλαξη πάει να επικρατήσει σε όλο τον κόσμο και θα έρθει και εδώ. Επειδή είναι πολύ μεταδοτική, θα αντικαταστήσει το προηγούμενο στέλεχος και θα πιάσει αυτούς που είναι ανεμβολίαστους και τα παιδιά». 

Διευκρινίζει, μάλιστα, ότι η νέα μετάλλαξη «προτιμά», όπως όλα δείχνουν, τα παιδιά, καθώς ανήκουν στον ανεμβολίαστο πληθυσμό, με αποτέλεσμα ο ιός να βρίσκει χώρο να εισχωρήσει και να δημιουργηθεί διασπορά. Τονίζει δε ότι τα παιδιά εξακολουθούν να μη νοσούν βαριά κατά κανόνα και συνήθως μπορούν να περνούν τον ιό εντελώς ασυμπτωματικά. Ωστόσο, στην παρούσα φάση είναι ανάγκη να εμβολιαστούν για λόγους συλλογικής ανοσίας. Μάλιστα, ο κ. Χρούσσος μεταφέρει την εμπειρία του ως παιδίατρος λέγοντας ότι είναι οι αρκετοί οι γονείς που επιθυμούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Κορωνοϊός: Αύξηση των κρουσμάτων σε νέους

Παρόλο που τα περιστατικά της μετάλλαξης «Δέλτα» μέχρι στιγμής ανέρχονται σε 54 συνολικά -από τα δείγματα που έχουν ελεγχθεί-, οι μολύνσεις με κορωνοϊό σε παιδιά 0-17 ετών παρουσιάζουν ελαφριά αύξηση τους τελευταίους μήνες, κάτι που μπορεί να εξηγηθεί από τη μείωση μολύνσεων σε μεγαλύτερες ηλικίες και «μετατόπιση» σε όλο και νεότερες.

Κύπρος: Ξεκινά ο εμβολιασμός νέων ηλικίας 16 - 17 ετών

Πιο αναλυτικά, τα παιδιά 0-17 ετών αντιπροσώπευαν το 9% του συνόλου των κρουσμάτων Covid-19 την περασμένη Πέμπτη. Αντίθετα, την 1η Μαΐου αντιπροσώπευαν το 7,6% του συνόλου των κρουσμάτων. Την 1η Μαρτίου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 7,1%.

Εμβολιασμός 16άρηδων: Μέσα στον Ιούλιο το άνοιγμα της πλατφόρμας

Η πλατφόρμα για να ξεκινήσει ο εμβολιασμός 16άρηδων και 17άρηδων θα ανοίξει μέσα στον Ιούλιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ελεύθερου τύπου». Λεπτομέρειες για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και το πού θα πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ το εμβόλιο της Pfizer έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για εφήβους από 12 ετών και πάνω, στη χώρα μας δε θα συσταθεί προς το παρόν ο εμβολιασμός κάτω των 15 ηλικιών για όλα τα παιδιά, παρά μόνο για όσα έχουν υποκείμενα νοσήματα. Έφηβοι από 16 ετών με συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα εμβολιάζονται ήδη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top