Με green pass η μετακίνηση στα νησιά: Πώς θα ταξιδεύουμε από τις 5 Ιουλίου

Πώς εκδίδεται το πιστοποιητικό και ποιοι εξαιρούνται από το νέο μέτρο

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις στα νησιά από τις 5 Ιουλίου. Οσα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. 

Νέα δεδομένα και περιορισμούς φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα και στη χώρα μας μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων της παραλλαγής σε πολλές περιοχές της χώρας. Υπό τον φόβο ενός τέταρτου κύματος μέσα στο καλοκαίρι, κυβέρνηση και ειδικοί αποφάσισαν τη λήψη νέων μέτρων ώστε να περιοριστεί η διασπορά στην επικράτεια.

Μεταλλάξεις Ελλάδα: Πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν με την παραλλαγή Δέλτα

Έτσι, από τις 5 Ιουλίου, όσοι πολίτες θέλουν να κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές σε κάποιο νησί θα πρέπει να φέρουν μαζί τους το green pass για εμβολιασμένους και μη.

 «Σφίγγει τον κλοιό» η κυβέρνηση στους μη εμβολιασμένους 

Για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:

- Για τους ενήλικες:

  • πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,
  • αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,
  • αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.

- Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test

Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Green Pass: Ποιοι εξαιρούνται από το μέτρο για μετακίνηση στα νησιά

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα.

Green Pass: Ποιους αφορά, πώς λειτουργεί και πώς εκδίδεται

Επίσης εξαιρούνται:

α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση. Αυτοί θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.

β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης. Θα μετακινούνται με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.

Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις αυτές αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα στην ηπειρωτική χώρα και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

green pass

Green Pass: Πώς εκδίδεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η διαδικασία για την έκδοσή του είναι ιδιαίτερα απλή, αφού θα μπορεί να γίνει από τον υπολογιστή μέσω του gov.gr, με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και τον αριθμό ΑΜΚΑ.

Αναλυτικά, μπορείτε να λάβετε βεβαίωση για τον εμβολιασμό σας κατά του COVID-19. Η βεβαίωση μπορεί να εκδοθεί την επόμενη ημέρα από αυτή που κάνατε την τελευταία δόση εμβολιασμού, ανάλογα με το είδος του εμβολίου.

Θα χρειαστείτε:

  • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • τον ΑΜΚΑ σας

H βεβαίωση που θα εκδώσετε έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα.

Εάν και για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η έκδοση της βεβαίωσης ηλεκτρονικά, μπορείτε να κλείσετε ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive για να εξυπηρετηθείτε από υπάλληλο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέσω τηλεδιάσκεψης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top