Green Pass: Ποιους αφορά, πώς λειτουργεί και πώς εκδίδεται

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού

Σε ισχύ το green pass από 1η Ιουλίου. Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (30/6)

Σε εφαρμογή μπαίνει από σήμερα 1η Ιουλίου σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το «Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19» που εναρμονίζει τους ταξιδιωτικούς κανόνες και διευκολύνει τις διασυνοριακές μετακινήσεις των πολιτών, με ασφάλεια, εντός της Ευρώπης.

Το πιστοποιητικό έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες και το χρησιμοποιούν ήδη εκατομμύρια πολίτες στην Ε.Ε. Από σήμερα και για τους επόμενους 12 μήνες, το πιστοποιητικό θα είναι απαραίτητο για τις μετακινήσεις των πολιτών σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν και μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι απαραίτητο και στην Ελβετία.

Ποιοι μπορούν να εκδώσουν το Green Pass

Το πιστοποιητικό συγκεντρώνει διάφορα στοιχεία ταυτότητας του κατόχου του, (όνομα, ημερομηνία γέννησης) και πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του έναντι του Covid:

  • εμβολιασμό, με πληροφορίες για τον τύπο του εμβολίου και την ημερομηνία της τελευταίας δόσης ή
  • αρνητικό μοριακό τεστ με ημερομηνία και τύπο τεστ ή
  • αντισώματα μετά τη νόσο (διάρκεια ανοσίας)

Είναι διαθέσιμο σε έντυπη ή ψηφιακή μορφή και σε δύο γλώσσες (στη γλώσσα του κράτους που το εκδίδει και στα αγγλικά) το «Πράσινο Πιστοποιητικό» θα διαθέτει ένα QR Code που θα μπορεί να ελέγχεται από τις αεροπορικές εταιρείες, τις εταιρείες πλοίων ή τρένων και τις εθνικές Αρχές.

Green Pass

Πώς εκδίδεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Η διαδικασία για την έκδοσή του είναι ιδιαίτερα απλή, αφού θα μπορεί να γίνει από τον υπολογιστή μέσω του gov.gr, με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και τον αριθμό ΑΜΚΑ.

Αναλυτικά, μπορείτε να λάβετε βεβαίωση για τον εμβολιασμό σας κατά του COVID-19. Η βεβαίωση μπορεί να εκδοθεί την επόμενη ημέρα από αυτή που κάνατε την τελευταία δόση εμβολιασμού, ανάλογα με το είδος του εμβολίου.

Θα χρειαστείτε:

  • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • τον ΑΜΚΑ σας

H βεβαίωση που θα εκδώσετε έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα.

Εάν και για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η έκδοση της βεβαίωσης ηλεκτρονικά, μπορείτε να κλείσετε ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive για να εξυπηρετηθείτε από υπάλληλο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πώς θα ταξιδεύουμε με το Green Pass

Βάσει του κανονισμού που διέπει το «Πράσινο Πιστοποιητικό», στον οποίο έχουν συμφωνήσει όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., θα επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση:

  • σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση ή 30 μέρες μετά το εμβόλιο της Johnson&Johnson
  • σε όσους έχουν αρνητικό τεστ PCR (όχι παλαιότερο των 72 ωρών)
  • σε όσους έχουν πιστοποιητικό αντισωμάτων στον Covid-19

Ο κάτοχος του πιστοποιητικού θα μπορεί να ταξιδέψει εντός της ΕΕ χωρίς περαιτέρω ταξιδιωτικούς περιορισμούς (π.χ. τεστ ή καραντίνα).

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τι γίνεται σε περίπτωση «ανησυχητικής» μετάλλαξης

Σε περίπτωση εμφάνισης μιας ανησυχητικής μετάλλαξης του ιού, προβλέπεται η ενεργοποίηση ενός «φρένου έκτακτης ανάγκης», με τη δυνατότητα επανεισαγωγής ταξιδιωτικών περιορισμών.

Οι περιορισμοί αυτοί θα πρέπει να είναι «αναγκαίοι και αναλογικοί» για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

Θα πρέπει επίσης να λαμβάνονται υπόψη τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC). Οι πρόσθετοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει να δικαιολογούνται και να κοινοποιούνται στα άλλα κράτη-μέλη και στην Επιτροπή το αργότερο 48 ώρες πριν την εφαρμογή τους.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19 είναι ένα προσωρινό εργαλείο. Θα ανασταλεί όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κηρύξει το τέλος της διεθνούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την υγεία από την Covid-19.

Κυριακίδου: «Το ψηφιακό πιστοποιητικό δίνει την ευκαιρία για επανέναρξη της ελεύθερης διακίνησης στην Ευρώπη»

Την έναρξη ισχύος του κανονισμού για το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 χαιρετίζει η αρμόδια για θέματα υγείας Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου. 

Συγκεκριμένα, σε μήνυμά της μέσω του ΚΥΠΕ, η Επίτροπος αναφέρει τα εξής: «Καλωσορίζω σήμερα, με ιδιαίτερη χαρά την πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού Covid-19. Το ψηφιακό πιστοποιητικό θα δώσει σε όλους μας  την ευκαιρία για επανέναρξη της ελεύθερης διακίνησης ανά την Ευρώπη με ασφάλεια, σιγουριά και απλουστευμένες διαδικασίες».

«Καθώς προχωράμε εντατικά με τους εμβολιασμούς και, παροτρύνοντας όλους και όλες να συμμετέχουν σε αυτούς άμεσα, έχοντας από σήμερα στη διάθεση μας το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε ξανά, με προσοχή και όλα τα ενδεικνυόμενα υγειονομικά μέτρα, για λόγους αναψυχής, για δουλειά, ή για να βρεθούμε κοντά στα αγαπημένα μας πρόσωπα», σημειώνει. 

«Με ένα ψηφιακό κώδικα στο κινητό ή στο χαρτί θα μπορέσουμε σταδιακά και ασφαλισμένα να βάλουμε πίσω μας τους περιορισμούς από τους οποίους όλοι μας έχουμε ταλαιπωρηθεί τον τελευταίο χρόνο και να δούμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία», καταλήγει η Επίτροπος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top