Εθνική Πινακοθήκη: Η διπλή ζωή του Έλληνα «Αρσέν Λουπέν»

Eλαιοχρωματιστής στην Ελλάδα, τμηματάρχης σε εταιρίες logistics στην Αγγλία

Διπλή ζωή φαίνεται πως είχε ο «φιλότεχνος» ελαιοχρωματιστής, ο οποίος κατηγορείται για την κλοπή τριών πολύτιμων έργων τέχνης από την Εθνική Πινακοθήκη, τον Ιανουάριο του 2012. 

Εθνική Πινακοθήκη: Πήρε προθεσμία ο 49χρονος

Ο 49χρονος δήλωνε εθελοντής της βρετανικής αστυνομίας και πως εργαζόταν σε εταιρείες logistics. Συχνά - πυκνά επισκεπτόταν γκαλερί τόσο στο εξωτερικό όσο και στη χώρα μας. Μάλιστα λίγες μέρες πριν τη ληστεία του αιώνα παρευρέθηκε σε έκθεση  γνωστού εικαστικού στο Κολωνάκι. Ο Μιχαήλ Ρωμανός μίλησε στο Star και την Κατερίνα Ρίστα για τον "φαντομά" της Εθνικής Πινακοθήκης.

Εθνική Πινακοθήκη: O Έλληνας... Αρσέν Λουπέν 

Ο «Αrtfreak» όπως ήταν το ψευδώνυμό του ελαιοχρωματιστή στο twitter , παρουσιαζόταν ως άνθρωπος της τέχνης και «πολίτης του κόσμου». Ένας κλέφτης σε ρόλο... τζέντλεμαν θυμίζοντας των μετρ των μεταμφιέσεων Αρσέν Λουπέν.

Εθνική Πινακοθήκη: O «φιλότεχνος» Artfreak και τα ταξίδια στο εξωτερικό

Εννέα χρόνια οι αρχές τον αναζητούσαν σε λαθρεμπορικά κυκλώματα κι εκείνος ταξίδευε σε Άμστερνταμ, Λονδίνο, Βερολίνο και Ντουμπάι, όπως έγραφε άλλωστε και ο ίδιος.Με στυλ διανοούμενου απολάμβανε τον καφέ του σε εμπορικούς δρόμους, φορώντας πάντα ένα χαρακτηριστικό δαχτυλίδι με μαύρη πέτρα. Βέβαια συχνά «πρόδιδε» την ενοχή του, ανεβάζοντας στο twitter καρτ ποστάλ και πίνακες που θύμιζαν τους ανεμόμυλους του Μοντριάν που είχε κλέψει.

Οι πίνακες του Πικάσο και του Μόντριαν που είχαν κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη, το 2012

Οι πίνακες του Πικάσο και του Μόντριαν που είχαν κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη, το 2012

Στους διαδικτυακούς του φίλους συστηνόταν με την εξής έκφραση: «Η τέχνη πολλές φορές και μερικές φορές, είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια να χωρέσουν τα συναισθήματά μας για τον κόσμο που μας περιβάλλει σε ένα έργο οποιουδήποτε είδους».

Εθνική Πινακοθήκη: Ποιος είναι ο άνδρας που έκανε τη «ληστεία του αιώνα»

O «φαντομάς της Εθνικής Πινακοθήκης»  ήταν σαν να ζει μια διπλή ζωή. Στο Πόρτο Ράφτη οικοδόμος, ενώ σε Αγγλία και Ολλανδία τμηματάρχης και αποθηκάριος σε εταιρίες Logistics.

Εθνική Πινακοθήκη: Η διπλή ζωή του 49χρονου ελαιοχρωματιστή

Εθνική Πινακοθήκη: Η διπλή ζωή του 49χρονου ελαιοχρωματιστή

Σε μια φωτογραφία εμφανίζεται ως  αστυνομικός, φορώντας γιλέκο της βρετανικής αστυνομίας. Αυτό έχει προκαλέσει απορίες στις ελληνικές αρχές, οι οποίες αναζητούν απαντήσεις από τους συναδέλφους τους στην Αγγλία.

Ανάμεσα στις επαγγελματικές του επιλογές, ο  κοσμοπολίτης ελαιοχρωματιστής δεν ξεχνούσε ποτέ να επισκέπεται γκαλερί και να προσπαθεί να έρθει σε επαφή με ανθρώπους από τον χώρο της τέχνης. Βρέθηκε και σε έκθεση ζωγραφικής του γνωστού Κεφαλλονίτη εικαστικού Μιχαήλ Ρωμανού. Δε δίστασε να φωτογραφηθεί δίπλα του μέσα στην ιστορική αίθουσα του Ελληνογαλλικού Συνδέσμου, στο Κολωνάκι.

Εθνική Πινακοθήκη: Σε ρεματιά στην Κερατέα βρέθηκαν οι κλεμμένοι πίνακες

«Κάποια στιγμή εμφανίστηκε ο συγκεκριμένος κύριος, καλοντυμένος, πραγματικά πολύ περιποιημένος, με ύφος, με ήθος, με στυλ. Έδειχνε δηλαδή ένας άνθρωπος που έχει άποψη για τις τέχνες, ότι κινείται σε αυτόν τον χώρο. Έδειξε ενδιαφέρον, κοίταζε τους πίνακες , ρώταγε κάτι. Ήταν πολύ ευγενικός, πολύ καλοστημένος. Φορούσε πολύ ωραία γραβάτα στενή, ήταν μοντέρνος δηλαδή» περιέγραψε ο εικαστικός Μιχαήλ Ρωμανός. 

Λίγες μέρες μετά από αυτό το στιγμιότυπο προχώρησε στη ληστεία του αιώνα, αφαιρώντας από την Εθνική Πινακοθήκη τα εμβληματικά έργα.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top