Εθνική Πινακοθήκη: O «φιλότεχνος» Artfreak και τα ταξίδια στο εξωτερικό

Σκόπευε τελικά να πουλήσει τους πίνακες;

Το προφίλ του δράστη της ληστείας στην Εθνική Πινακοθήκη. βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star (29/6)

Στον ανακριτή οδηγείται σήμερα ο 49χρονος που ομολόγησε πως έκλεψε πίνακες μεγάλης αξίας από την Εθνική Πινακοθήκη πριν από εννέα χρόνια. 

Εθνική Πινακοθήκη - ληστεία: «Είχα καημό να βρουν τους πίνακες»

Ο 49χρονος δράστης της κλοπής των έργων τέχνης, είναι αντιμέτωπος με την κατηγορία της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής κατά συναυτουργία, τετελεσμένης και σε απόπειρα, πραγμάτων καλλιτεχνικής σημασίας που βρίσκονταν σε συλλογή, εκτεθειμένα σε κοινή θέα και σε δημόσιο κτίριο: Δίωξη, που μετά την κλοπή είχε ασκηθεί κατά αγνώστων δραστών.

Εθνική Πινακοθήκη: Ποιος είναι ο άνδρας που έκανε τη «ληστεία του αιώνα»

Ο «φιλότεχνος» Artfreak και τα ταξίδια στο εξωτερικό

Ο 49χρονος με το ψευδώνυμο Artfreak στα social media στο παρελθόν είχε εργαστεί ως ελαιοχρωματιστής και είχε βασικές γνώσεις οικοδομής κάτι το οποίο σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του τον βοήθησε στο να κατανοήσει τον χώρο και να δράσει καλύτερα στη «ληστεία του αιώνα» τα τελευταία 15 χρόνια μοίραζε τη ζωή του μεταξύ Αγγλίας, Ολλανδίας και Ελλάδας.

Aρκετά συχνά, μάλιστα, έκανε αναρτήσεις και αναδημοσιεύσεις από μεγάλα μουσεία τέχνης, ενώ είχε κατορθώσει να αποκτήσει πρόσβαση σε κύκλους εικαστικών και μουσειολόγων.

Εθνική Πινακοθήκη

Ήθελε να πουλήσει τα έργα στο εξωτερικό;

Αν και ο ίδιος ο κατηγορούμενος για τη «ληστεία του αιώνα» αρνήθηκε ότι ήθελε να πουλήσει τα έργα στο εξωτερικό και είπε ότι τα έκλεψε γιατί είναι λάτρης της τέχνης, οι αστυνομικοί δεν έχουν πειστεί.

Κι αυτό γιατί θεωρούν αρχικά ότι το σκίτσο του Ιταλού Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο) το οποίο ήταν και το πιο «άγνωστο» από τα τρία έργα δεν έχει καταστραφεί, αλλά έχει πουληθεί ή παραμένει κάπου κρυμμένο.

Επίσης το γεγονός ότι είχε για τόσο καιρό κρυμμένα τα δεν αποδεικνύει το πάθος του, άλλα τη διεθνή πρακτική των κυκλωμάτων αγοροπωλησίες κλεμμένων πινάκων μεγάλων ζωγράφων. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα τα έργα φυλάσσονται σε αποθήκες της Ελβετίας και εμφανίζονται την κατάλληλη στιγμή. 

Πινακοθήκη - πίνακας του Πικάσο

«Γυναικείο Κεφάλι» του Πάμπλο Πικάσο. eurokinssi

Πώς τα έργα αμύθητης αξίας βρέθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη

Οι πίνακες που αφαιρέθηκαν από τον δράστη ήταν του Πάμπλο Πικάσο και του Πιτ Μοντριάν, αξίας 40 εκατ. ευρώ.

Εθνική Πινακοθήκη: Σε ρεματιά στην Κερατέα βρέθηκαν οι κλεμμένοι πίνακες

Το έργο του Πικάσο είχε τίτλο «Γυναικείο Κεφάλι» και είχε γίνει δωρεά το 1949 από τον καλλιτέχνη στον ελληνικό λαό, ως φόρος τιμής για την προσφορά των Ελλήνων στην αντίσταση κατά του ναζισμού. 

Ο δεύτερος πίνακας του Ολλανδού ζωγράφου έχει τίτλο «Ο Ανεμόμυλος Στάμμερ».

ληστεία Πινακοθήκη

«Ο Ανεμόμυλος Στάμμερ» του Πιτ Μοντριάν. eurokinissi

Επίσης, είχε κλαπεί επίσης ένα σχέδιο σε χαρτί, των αρχών του 17ου αιώνα, που αποδίδεται στον Ιταλό Γκουλιέλμο Κάτσια (Μονκάλβο), το οποίο ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι το πέταξε στην λεκάνη της τουαλέτας του, γιατί πίστεψε πως καταστράφηκε αφού το χρησιμοποίησε για να σκουπίσει αίματα από το χέρι του τη νύχτα της κλοπής.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top