Ποιο ήταν το πρότυπο ομορφιάς στην Αρχαία Ελλάδα;

Σίγουρα θα σας εκπλήξει!

άγαλμα/ Unsplash

Τα πρότυπα της ομορφιάς έχουν σίγουρα αλλάξει πολλές φορές ανά τους αιώνες. Άραγε, ποιο ήταν το ιδανικό πρότυπο στην Αρχαία Ελλάδα;

Ο λαμπρός μαθηματικός Πυθαγόρας ανέπτυξε τη λεγόμενη «Χρυσή αναλογία», έναν γεωμετρικό τύπο που συνδέει την ισορροπία και τη συμμετρία με την ομορφιά - και όχι μόνο μεταξύ των ανθρώπων, αλλά σε όλα. Σύμφωνα με αυτήν την αναλογία, τα συμμετρικά πρόσωπα είναι τα πιο όμορφα.

\

Αρχαία Ελλάδα- πρότυπα ομορφιάς/ Unsplash

Αυτή η αφοσίωση στη συμμετρία επεκτάθηκε ακόμη και στα φρύδια. Στην αρχαία Ελλάδα, εκείνοι με φρύδια που ενώνονταν στη μέση - σε ένα λεγόμενο "unibrow" - θεωρούνταν πιο συμμετρικοί, και επομένως πιο όμορφοι.

Dior Καλλιμάρμαρο: Λατρέψαμε τα ρούχα του πολυσυζητημένου fashion show

Όσοι δεν είχαν ήδη unibrow ήταν γνωστό ότι χρησιμοποιούσαν μαύρη σκιά σαν eyeliner, για να γεμίσουν το διάστημα μεταξύ των φρυδιών τους. Οι γυναίκες στην αρχαία Ελλάδα το χρησιμοποιούσαν επίσης για να ευθυγραμμίσουν τα μάτια τους και να σκουραίνουν τις βλεφαρίδες τους.

Παρόλο που πολλά πρότυπα ομορφιάς από το παρελθόν δεν είναι ελκυστικά για τις σύγχρονες ευαισθησίες μας, υπάρχουν κάποια που είναι πράγματι.

Bella Hadid/ AP

Σύμφωνα με τη χρυσή αναλογία του Πυθαγόρα, το μοντέλο Bella Hadid είναι η πιο όμορφη γυναίκα στη γη - ακόμη και χωρίς unibrow.

Ο Πυθαγόρας μπορεί να είχε κάποιο δίκιο. Οι νευρολογικές και ψυχολογικές δοκιμές έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι τείνουν να προτιμούν πρόσωπα που είναι συμμετρικά, αλλά όχι αφύσικα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top