Eμβόλιο AstraZeneca: «Από τον Απρίλιο ήταν γνωστό ότι προκαλεί θρομβώσεις»

Pfizer: Περιστατικά μυοκαρδίτιδας και στη χώρα μας μετά τον εμβολιασμό 

Σε σύγχυση βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca. Από τον Απρίλιο γνώριζαν ότι προκαλεί θρομβώσεις σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και έφθασε Ιούνιος για να ανακοινώσουν ότι πλέον θα το κάνουν οι άνω των 60. 

Αλαλούμ με το AstraZeneca και δίλημμα για 420.000 πολίτες  

«Από τις 26 Απριλίου είχα επισημάνει ότι τόσο το εμβόλιο της AstraZeneca όσο και της Johnson & Johnson έχουν ενοχοποιηθεί για σπάνια μεν, σοβαρά δε, περιστατικά για θρομβοεμβολικά περιστατικά και αυτά περιορίζονται σε νέες γυναίκες» σημείωσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

AstraZeneca: Σύγχυση με την ανάμειξη δύο εμβολίων - Τι λένε οι ειδικοί

«Αν είχαν πει από την αρχή μόνο οι άνω των 60 , επειδή δεν είχαμε επαρκείς δόσεις εμβολίων για να εμβολιάσουμε τους νεότερους θα είχαμε χάσει αρκετούς νεότερους από κορωνοϊό, άρα γλιτώσαμε πολλές ζωές» τόνισε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Pfizer: Περιστατικά μυοκαρδίτιδας και στη χώρα μας μετά τον εμβολιασμό 

Την ίδια ώρα στο μικροσκόπιο της επιστημονικής κοινότητας έχουν μπει κάποια περιστατικά μυοκαρδίτιδας που εμφανίστηκαν στη χώρα μας και μελετώνται ως πιθανές παρενέργειες των mRNA εμβολίων κατά του κορωνοϊού, δηλαδή της Pfizer και της Moderna.

«Έχουμε κάποια περιστατικά , όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα η αιτιώδης σχέση με το εμβόλιο. Περιμένουμε ακόμα περισσότερα δεδομένα. Υπήρχε ένα περιστατικό με κοπέλα στην Πάτρα που ήταν σοβαρότερη μυοκαρδίτιδα, τα άλλα όμως ήταν ήπια» εξήγησε στον ΣΚΑΪ, η Μαρία Τσολιά, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού.

Εμβόλιο AstraZeneca: Σύγχυση και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Πάντως σύγχυση για τον εμβολιασμό με AstraZeneca επικρατεί και σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα στη Γερμανία ενώ η αρμόδια επιτροπή ζήτησε να το κάνουν οι άνω των 60 ετών , ο υπουργός Υγείας παρενέβη και ζήτησε να τον κάνουν όλοι.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top