Κορωνοϊός: Ένα βήμα πριν το «πράσινο» τα λύματα στη Θεσσαλονίκη

Αισθητή η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στην πόλη

Δείτε το ρεπορτάζ από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας

Αισθητή βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στη Θεσσαλονίκη δείχνουν οι πιο πρόσφατες μετρήσεις ανίχνευσης της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα, για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Κορωνοϊός: Πάνω από 700 τα κρούσματα στην Αττική - Πόσα στη Θεσσαλονίκη

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ έπειτα από τη σταθεροποίηση και σταδιακή αργή αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου, πλέον αυτό ανιχνεύεται σε επίπεδα λίγο πριν τις «πράσινες» τιμές, που αντιστοιχούν σε αριθμό μικρότερο των 100 κρουσμάτων ημερησίως. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από την αντιπαραβολή των αντίστοιχων τιμών του ιικού φορτίου σε προηγούμενες περιόδους της πανδημίας, με τις επίσημες ανακοινώσεις κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ τις αντίστοιχες μέρες. Η τελευταία φορά που το ιικό φορτίο των λυμάτων μετρήθηκε σε πράσινο επίπεδο ήταν την 3η Φεβρουαρίου 2021, ημέρα κατά την οποία ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 83 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 31/05 και της Τρίτης 01/06 είναι:

  • Μειωμένη κατά 38% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Παρασκευής 28/05 και της Κυριακής 30/05.
  • Μειωμένη κατά 51% σε σχέση μεε την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 24/05 και Τρίτης 25/05

«Καθώς επιτέλους πλησιάζουμε σε μία αρκετά καλή επιδημιολογική εικόνα, μπορούμε να παρατηρήσουμε στα διαγράμματα πως αυτό το κύμα της πανδημίας διήρκησε τέσσερις μήνες, έναντι τριών εκείνου του φθινοπώρου. Ευτυχώς δε φτάσαμε ξανά στα ανώτερα επίπεδα ιικού φορτίου του Νοεμβρίου, που αντιστοιχούσε σε μία τεράστια διασπορά του ιού στην κοινότητα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες ανθρώπινες απώλειες. Σε αυτό το πανδημικό κλίμα η τάση αποκλιμάκωσης που ξεκίνησε πριν περίπου έναν μήνα, ήταν σχετικά αργή, με διακυμάνσεις, οι οποίες καταδείκνυαν την εύθραυστη δυναμική της κατάστασης και τη σημασία της συμμόρφωσης των πολιτών με τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, κληθείς να σχολιάσει συνολικά την περίοδο που φαίνεται να κλείνει.

Ερωτηθείς εάν η περαιτέρω βελτίωση των δεικτών θα εξαλείψει και τον κίνδυνο επιδημιολογικών εξάρσεων ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε: «Σαφέστατα όχι. Όσο ο ιός υπάρχει στην κοινότητα και καθώς πλέον οικονομικές, κοινωνικές δραστηριότητες και μετακινήσεις έχουν απελευθερωθεί πάντοτε θα υπάρχει ο κίνδυνος για πισωγυρίσματα. Όμως, καθώς οι συνθήκες -τόσο οι καιρικές και της προόδου των εμβολιασμών- γίνονται όλο και πιο ευνοϊκές είναι πραγματικά απλό το να περιφρουρήσουμε τις ελευθερίες μας και την καλή επιδημιολογική εικόνα της πόλης, να προστατεύσουμε την υγεία μας και των οικείων μας, τηρώντας τα βασικά μέτρα που είναι η μάσκα και η αποφυγή συγχρωτισμού».

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top