Εμβολιασμοί: Τείχος ανοσίας για το 70% των 60 ετών κι άνω μέχρι τέλος Μαΐου

Οδεύουμε ολοταχώς προς την… ελευθερία

Τι ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για τους εμβολιαασμούς κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό (12/5)

Με σταθερούς ρυθμούς οικοδομείται το τείχος ανοσίας απέναντι στον κορωνοϊό στη χώρα μας, με τους εμβολιασμούς να προχωρούν με γοργούς ρυθμούς. 

Καθημερινά πάνω από 100.000 πολίτες εμβολιάζονται στα διάφορα εμβολιαστικά κέντρα και εκατοντάδες χιλιάδες έχουν προγραμματίσει τα ραντεβού τους για το επόμενο διάστημα. 

Εμβολιασμοί: Μία δόση του εμβολίου σε όσους έχουν νοσήσει με κορωνοϊό

Την ίδια ώρα σημειώνεται μείωση στις εισαγωγές ασθενών με covid-19 στα νοσοκομεία, που μετά το Πάσχα είναι κάτω από τις 450, δημιουργώντας την αισιοδοξία στους ειδικούς ότι το επιδημιολογικό αποτύπωμα της εορταστικής περιόδου είναι αμυδρό. 

Για πρώτη φορά επίσης ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού, Rt βρίσκεται κάτω από το 0,9, ενώ το ποσοστό θετικότητας υπολογίζεται στο 4,8%.

Εμβολιασμοί: Στην 8η θέση η Ελλάδα στη λίστα της ΕΕ με τους πλήρως εμβολιασμένους

Μέχρι στιγμής πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πολίτες έχουν εμβολιαστεί πλήρως ή μερικώς. Ειδικά για όσους βρίσκονται στην ηλικία των 60 ετών και πάνω, που αποτελούν και την πλέον ευάλωτη ηλικιακή ομάδα για μόλυνση και σοβαρή νόσηση λόγω covid-19 θα έχει επιτευχθεί ποσοστό ανοσίας περίπου στο 70% έως το τέλος Μαΐου.

Έως το τέλος Ιουνίου εκτιμάται επίσης ότι θα έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου, περισσότερο από το 50% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας. 

Kορωνοϊός: Τι πρέπει να κάνουν όσοι εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο;

Χθες ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Α. Σκέρτσος ανέφερε πως από τους 1,3 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, μόνο το 0,3% έχει νοσήσει από covid. 

Εμβολιασμοί: Επιτρέπεται η δεύτερη δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 2,6 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 24,59% του πληθυσμού και περισσότεροι από 1,3 εκατ. πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, σε ποσοστό που ξεπερνά το 13% και το οποίο φέρνει την Ελλάδα στην 8η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Στο 97% ανέρχεται το ποσοστό εμφάνισης των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα για τον εμβολιασμό τους, με τις ακυρώσεις ή αναβολές των ραντεβού να κρίνονται ως πολύ χαμηλές.

Εμβολιασμοί: Αυτά είναι τα 32 covid free νησιά της Ελλάδας

Παράλληλα ανακοινώθηκε και ο καθολικός εμβολιασμός όλων των κατοίκων από 18 ετών και άνω σε 19 νησιά με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. 

Βελτιώνεται η εικόνα στα νοσοκομεία

Ενθαρρυντικά είναι επίσης τα στοιχεία και από τα νοσοκομεία της χώρας. 

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας έως χθες το βράδυ νοσηλεύονταν 1.088 ασθενείς με λοίμωξη covid-19, με περίπου τους μισούς στο λεκανοπέδιο. Οι διασωληνωμένοι ήταν 707.

Συνολικά σε απλές κλινικές και σε Μονάδες νοσηλεύονταν περίπου 4.000 ασθενείς, με τους μισούς στα νοσοκομεία της Αττικής.

Κορωνοϊός: 2.489 νέα κρούσματα και 70 νεκροί στη χώρα

Χθες ο αριθμός των νοσηλευομένων στην Αττική υποχώρησε οριακά κάτω από το τους 2.000, φέρνοντας το σύστημα υγείας στο λεκανοπέδιο στα επίπεδα του περασμένου Μαρτίου (ήταν 1.991 ασθενείς).

Άλλοι 1.100 ασθενείς νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης, με τους περισσότερους σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Περίπου 800 ήταν οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της λοιπής ηπειρωτικής χώρας και 100 στην Κρήτη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top