Εμβολιασμοί: Επιτρέπεται η δεύτερη δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο;

Τι απαντά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου

Νέες πληροφορίες για το εμβόλιο της AstraZeneca αλλά και για τον εμβολιασμό των παιδιών έδωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Κορωνοϊός: 1.904 νέα κρούσματα σήμερα - 60 νεκροί και 732 διασωληνωμένοι

Όπως είπε, οι συστάσεις για τον εμβολιασμό με το εν λόγω εμβόλιο άλλαξαν. Στη Βρετανία η ηλικία μετατέθηκε από τα 30 στα 40 έτη ενώ στη Γερμανία η οδηγία είναι να εμβολιάζονται με AstraZeneca όσοι είναι άνω των 18 ετών.

«Αυτές οι αναθεωρήσεις στηρίζονται σε αποφάσεις που αφορούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε χώρας ειδικότερα» είπε.

Επιτρέπεται η δεύτερη δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο;

Το ερώτημα που χρειάζεται ξεκάθαρη απάντηση είναι η συνέχεια του εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca. Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου, το ερώτημα αυτό μπορεί να απαντηθεί μόνο από τη Μεγάλη Βρετανία, όπου το εμβολιαστικό της πρόγραμμα με AstraZeneca είναι επιτυχές.

Κορωνοϊός: Στην Αττική τα 802 κρούσματα - 184 στη Θεσσαλονίκη

Έτσι, σύμφωνα με τον αντίστοιχο υπεύθυνο του Οργανισμού Ανοσοποίησης και Εμβολίων που παρουσίασε τα δεδομένα στη Βρετανία, «η σύσταση είναι ότι η δεύτερη δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί, εκτός των περιπτώσεων που παρουσίασαν αυτή την επιπλοκή».

Η πρόταση του εμβολιασμού με διαφορετικές δόσεις εμβολίου είναι υπό μελέτη. «Τα αποτελέσματα αναμένονται το καλοκαίρι» ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

Έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε παιδιά

«Όλες οι εταιρείες έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές. Υπάρχουν μελέτες από τη Pfizer που αναμένουν την έγκρισή τους για παιδιά από 12 ετών» τόνισε η κ. Θεοδωρίδου. 

Ωστόσο όπως είπε, τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες για αυτό και ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά. «Τα εμβόλια που έχουν δοκιμαστεί έχουν δείξει αποτελεσματικότητα πολύ καλή» είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό για τα παιδιά είναι μικρός.

«Ας μην σκεφτόμαστε τον εμβολιασμό των παιδιών όταν υπάρχουν κενά στον εμβολιασμό των ενηλίκων» συμπλήρωσε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top