«Αντίο» lockdown: Σήμερα οι ανακοινώσεις για SMS, ωράριο και ταξίδια

Έρχεται απελευθέρωση των μετακινήσεων από νομό σε νομό

Δείτε το ρεπορτάζ της Κατερίνας Παπακωστοπούλου στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star 

Η ημερομηνία- ορόσημο για το άνοιγμα του τουρισμού, στις 15 Μαΐου, πλησιάζει και σήμερα αναμένεται να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στον «τερματισμό» του lockdown, έχοντας μαζί μας δύο σημαντικά «όπλα»: τα εμβόλια και τα self-test.

Νέα μέτρα: Την Τετάρτη οι ανακοινώσεις για SMS και ωράριο κυκλοφορίας

Εφόσον προηγηθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων (ξεκινάει στις 12:00 σήμερα), η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, μεταξύ αυτών την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, το τέλος των sms μετακίνησης και την παράταση της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Νέα μέτρα: Μήνας ανοίγματος ο Μάιος - Πότε τελειώνουν τα SMS

Μετακίνηση από νομό σε νομό

Για τα ταξίδια εκτός του νομού κατοικίας μας, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ταξιδιώτες θα χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε όσους ταξιδεύουν στην ηπειρωτική χώρα και σε όσους ταξιδεύουν στα νησιά.

Νέα μέτρα: Ανοίγουν τα ταξίδια από την Παρασκευή - Πώς θα ταξιδεύουμε

Στην πρώτη περίπτωση θα ισχύει ισχυρή σύσταση, αλλά όχι υποχρέωση, για διενέργεια self- test ή μοριακού τεστ πριν από το ταξίδι, ενώ οι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν και βεβαιώσεις εμβολιασμού.

Στη δεύτερη περίπτωση ενδέχεται να είναι υποχρεωτικό το self-test ή pcr 72 ώρες πριν από το ταξίδι ή οι εμβολιασμένοι πολίτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Τέλος στα SMS στο 13033 και στα ραντεβού στα καταστήματα 

H ώρα για να σταματήσουν τα sms μετακίνησης φαίνεται πως έφτασε. Η πρόταση της κυβέρνησης προς την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων είναι να σταματήσουν τα SMS στο 13033 και οι μέθοδοι click away και click in shop για το λιανεμπόριο. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο αν θα μπορούμε να πηγαίνουμε για αγορές στα καταστήματα χωρίς ραντεβού από τις 17  Μαΐου ή μία εβδομάδα αργότερα, από τις 24  Μαΐου. 

Την περασμένη Κυριακή, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, είχε αναφέρει ότι τα sms για τις μετακινήσεις τελειώνουν στις 15 Μαΐου και πως το ωράριο κυκλοφορίας θα παραταθεί κατά μία ώρα, συνεπώς και το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση. Το ραντεβού για τα ψώνια θα πάψει να υφίσταται στις 14 Μαΐου.

Τι θα ισχύσει για τους τουρίστες

Οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού θα γίνουν την Πέμπτη από τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη. Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες λένε πως οι τουρίστες θα μπορούν να έρχονται στην Ελλάδα είτε με μοριακό τεστ 72 ωρών, είτε με πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Τουρισμός: Μεγάλη η ζήτηση για βίλες - Οι τιμές στους top προορισμούς

Οι τουρίστες θα πρέπει να έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου και να έχουν περάσει 14 ημέρες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το αρνητικό τεστ ή το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα μπορεί να αναρτάται σε ψηφιακή πλατφόρμα.

Ανοίγουν θερινά σινεμά, θέατρα και μουσεία 

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, τις επόμενες μέρες επανεκκινεί και ο Πολιτισμός

  • Στις 14 Μαΐου, ανοίγουν τα μουσεία, βάσει του υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου.
  • Στις 21 Μαΐου, ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%,
  • Στις 28 Μαΐου, ξεκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους, με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% και συγκεκριμένη ταξιθεσία

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top