Ο Πάιατ έριξε στεφάνι στη θάλασσα για τα 200 χρόνια φιλίας Ελλάδας - ΗΠΑ

Βρέθηκε το πρωί στον Πειραιά μαζί με τον Γιάννη Πλακιωτάκη

Τζέφρι Πάιατ - Γιάννης Πλακιωτάκης
Γιάννης Πλακιωτάκης, Τζέφρι Πάιατ και Θεόδωρος Κλιάρης στο λιμάνι του Πειραιά.

Δύο σκάφη της αμερικανικής Ακτοφυλακής, τύπου USCG Cutters, που έχουν καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά, επισκέφθηκε το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, μαζί με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη.

Κατά τη διάρκεια περιήγησης στα δύο σκάφη, ο κ. Πλακιωτάκης και ο κ. Πάιατ πραγματοποίησαν ρίψη στεφάνου προς τιμήν της συμπλήρωσης των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

«Καθώς οι χώρες μας γιορτάζουν 200 χρόνια φιλίας, είναι τιμή μου να ρίχνω στεφάνι στη θάλασσα για όσους αγωνίστηκαν για να υπερασπιστούν τις αξίες και το πάθος για τη δημοκρατία που μας ενώνουν. Δεσμευόμαστε να υποστηρίζουμε αυτά τα ιδανικά, ώστε η φλόγα της δημοκρατίας να καίγεται πάντα λαμπρή!», ανέφερε με ανάρτησή του στο twitter ο Τζέφρι Πάιατ.

Κατά την ομιλία του ο υπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες απολαμβάνουν εξαιρετικές και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις, στη βάση των μακροχρόνιων ιστορικών και πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο εθνών, που ανατρέχουν στο 1830, αμέσως μετά την Ελληνική Επανάσταση. Πρόσθεσε, δε, ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, στο μέγεθος και με τον πληθυσμό περίπου της Μασαχουσέτης, αλλά όταν πρόκειται για την εμπορική ναυτιλία, κατέχει αναμφίβολα ηγετική θέση παγκοσμίως και διαθέτει μια μακραίωνη ναυτική παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Πάιατ Πειραιάς

Συμπλήρωσε ότι η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ με το πλήρως καταρτισμένο προσωπικό και τα επιχειρησιακά μέσα υψηλής τεχνολογίας, όπως τα σκάφη που είχαμε τη χαρά να επισκεφτούμε σήμερα, αποτελεί έναν κορυφαίο οργανισμό Ακτοφυλακής παγκοσμίως και πρόσθεσε πως Ελλάδα, βρισκόμενη στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Μεσόγειο.

Πάιατ - Πλακιωτάκης

Από την πλευρά του, ο Aμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, αφού καλωσόρισε τα πληρώματα των σκαφών της αμερικανικής ακτοφυλακής ταχείας αντίδρασης, ευχαρίστησε τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, Θεόδωρο Κλιάρη για την παρουσία τους. «Εδώ και 200 χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα στάθηκαν δίπλα-δίπλα και τιμούν τις κοινές δημοκρατικές αξίες και προωθούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», ανέφερε.

Μίλησε για τους ναυτικούς δεσμούς των δύο χωρών, υποστηρίζοντας ότι υπήρξαν βασικοί σε αυτήν τη σχέση από τις πρώτες μέρες της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Τόνισε πως η επίσκεψη των δύο σκαφών της αμερικανικής ακτοφυλακής, καθώς και οι συνδυασμένες ασκήσεις με την ελληνική ακτοφυλακή αυτή την εβδομάδα, προσδίδουν την ισχυρή παράδοση της θαλάσσιας συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας και καταδεικνύουν πως οι ΗΠΑ ενισχύουν την εθνική τους ασφάλεια επεκτείνοντας την παγκόσμια εμβέλεια της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ και επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή τους ως συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Είπε ότι συστηματική επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, βοηθάει να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να ανταποκριθούμε στις θαλάσσιες απειλές όταν εμφανιστούν.

Ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα έχει αγκαλιάσει το πρόγραμμα AMVER της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ και για δύο συνεχόμενα χρόνια η χώρα μας έχει διακριθεί ως η πρώτη χώρα που κέρδισε περισσότερα από 2.000 βραβεία AMVER.

Ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ύπαρξη δύο ισχυρών αμερικανικών πλειοδοτών αναφορικά με τις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας, προσθέτοντας ότι το ναυπηγείο της Σύρου είναι πλέον πιστοποιημένο από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή συντήρησης αμερικανικών στρατιωτικών σκαφών.

Τέλος, ο Τζέφρι Πάιατ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως μακροπρόθεσμο στρατηγικό εταίρο στην περιοχή.
 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top