Εμβολιασμοί: Ξεκινούν για τους πολίτες 30 -39 ετών τη Μεγάλη Τετάρτη

Θα εμβολιάζονται με AstraZeneca- Τη Μεγάλη Τρίτη ανοίγει η πλατφόρμα

Το διάγγελμα Μητσοτάκη σήμερα 21 Απριλίου για το άνοιγμα της εστίασης, των σχολείων και των μετακινήσεων εκτός νομού

Είδηση «έκπληξη» έδωσε κατά το σημερινό του διάγγελμα ο Πρωθυπουργός, που εκτός από τις ανακοινώσεις για εστίαση, σχολεία και τουρισμό περιελάμβανε και τους εμβολιασμούς για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες. Όπως έκανε λοιπόν γνωστό, εντός της Μεγάλης Εβδομάδας θα ανοίξει η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό εμβολιασμού των πολιτών άνω των 30 ετών.

Λίγο αργότερα, ο Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε από το υπουργείο Υγείας ότι οι εμβολιασμοί για τους πολίτες 30-39 ετών θα γίνουν με το εμβόλιο της AstraZeneca και θα ξεκινήσουν κιόλας από τη Μεγάλη Τετάρτη. «Αυτή η ηλικία σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα εμβολιάζεται και αυτή με όλα τα εμβόλια», συνέχισε ο υπουργός Υγείας.

Εμβολιασμός: Άδεια έως 3 ώρες στους εργαζόμενους για να εμβολιαστούν

«Από τη Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά μία νέα γραμμή εμβολιασμού για συμπολίτες μας άνω των 30 ετών, με ταχύτατη διαδικασία. Στόχος είναι να απλωθεί ακόμη πιο γρήγορα στη χώρα το τείχος της ανοσίας στη χώρα, ενώ ήδη τριπλασιάζεται σε όλη την επικράτεια και η διανομή των self-test. Όλα αυτά μας φέρνουν ακόμη πιο κοντά σε ένα καλοκαίρι μεγαλύτερης ελευθερίας και ευημερίας. Ας πιστέψουμε, λοιπόν, στους εαυτούς μας. Κι ας το υποδεχτούμε ασφαλείς, ενωμένοι και αισιόδοξοι» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας παράλληλα έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν.

Μητσοτάκης: «Κάντε το εμβόλιο το συντομότερο, κρίμα να χάνονται ζωές»

«Θα σας παρακαλέσω, να θωρακίσετε την υγεία σας με αυτό το μεγάλο δώρο της επιστήμης. Ο κίνδυνος δεν καραδοκεί στο εμβόλιο, αλλά στην αρρώστια και στον πόνο. Και οι αριθμοί δείχνουν πως είναι πιο πιθανό ένα ατύχημα στον δρόμο, παρά κάποιο πρόβλημα από τον εμβολιασμό» είπε. 

Εμβολιασμοί Ελλάδα: Από τη Μεγάλη Τετάρτη ξεκινούν για τους 30 - 39 ετών με AstraZeneca

Μετά το διάγγελμα Μητσοτάκη, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έκανε γνωστό ότι λόγω αποθεμάτων της Astrazeneca, δίνεται η δυνατότητα εμβολιασμών των νέων από 30 έως 39 ετών. Από τη Μεγάλη Τρίτη θα ανοίξει η πλατφόρμα και από τη Μεγάλη Τετάρτη θα μπορούν ήδη να εμβολιάζονται.

Πάσχα 2021: Όλα τα μέτρα από τον Κικίλια – Οι αποφάσεις για τις εκκλησίες  

«Ενδεχομένως τον Μάιο να φτάσουμε τα 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς, τον Ιούνιο θα φτάσουμε τα 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Αυτός είναι ο τρόπος να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα πέραν της όποιας απειροελάχιστης παρενέργειας» συνέχισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Tέλος, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι στο εξής οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται και σε ιδιωτικά κέντρα, ενώ εμβόλια θα χορηγούνται και Σάββατα και Κυριακές, με διευρυμένο ωράριο.

Προγραμματισμός για εμβόλιο: Ποιες ηλικιακές ομάδες κλείνουν τώρα και ποιες ακολουθούν

Η πλατφόρμα για προγραμματισμό του ραντεβού για το εμβόλιο έχει ανοίξει από την περασμένη Παρασκευή 16/4 για πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένουν κινδύνου της ομάδας Β, ενώ από σήμερα Τετάρτη 21 Απριλίου μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί αλλά και ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών. 

Εμβόλιο ραντεβού: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους πολίτες 55-59 και 50-54 ετών

Το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού και στις ηλικίες 50 έως 54 ετών.

Τον Μάιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους κάτω των 50 και από τον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα εμβολιάζονται και οι νεότερες ηλικίες.

Ραντεβού για εμβόλιο: Κλείστε το με έναν από τους τέσσερις τρόπους

Για να κλείσετε ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, εφόσον ανήκετε σε ηλιακή ομάδα που εμβολιάζεται, ακολουθείτε ένα από τους παρακάτω τέσσερις τρόπους:

  • Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού.

Oι πολίτες που έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού θα λάβουν γραπτό μήνυμα από το 13034 σχετικά με το προ-κρατημένο ραντεβού τους. Έτσι, έχουν τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν το ραντεβού μέσω SMS, εντός 72 ωρών, διαφορετικά η θέση απελευθερώνεται. Στη συνέχεια, λαμβάνουν άμεσα απάντηση σχετικά με την επιτυχή επιβεβαίωση. Σε περίπτωση που οι πολίτες επιθυμούν να το τροποποιήσουν το προ- κρατημένο ραντεβού, θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr

  • Απευθείας από τους Πολίτες με την είσοδο τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Οι πολίτες μπαίνουν στη διαδικτυακή πλατφόρμα emvolio.gov.gr, κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET. Αφού συνδεθούν επιτυχώς, οι πολίτες επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία τους είναι ορθά και προγραμματίζουν το ραντεβού τους βάσει των οδηγιών.

  • Μέσω ΚΕΠ. Οι πολίτες ή τρίτα πρόσωπα πηγαίνουν στο πλησιέστερο ΚΕΠ και κανονίζουν από εκεί το ραντεβού τους. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου καθώς και τον ΑΔΤ ή να φέρει φωτοτυπία τους.
  •  Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο Φαρμακείο.

Η αλλαγή του ραντεβού μπορεί να γίνει με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο το κλείσαμε, δηλαδή μέσω φαρμακείου ή ΚΕΠ και της πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Η αλλαγή μπορεί να γίνει μία φορά και τρεις ημέρες πριν από το ορισμένο ραντεβού.

Δόσεις εμβολίων: Πόσες αναμένονται να παραδοθούν στη χώρα μας

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας 19/4:

  • Από τη Pfizer 2.150.000 δόσεις τον Μάιο και 2.425.000 δόσεις τον Ιούνιο
  • Από τη Moderna 354.000 δόσεις τον Μάιο και 308.0000 δόσεις τον Ιούνιο.
  • Από τη Johnson & Johnson 300.000 δόσεις τον Μάιο και 960.000 δόσεις Ιούνιο (έχουν ήδη παραληφθεί 333.600 δόσεις)
  • Η AstraZeneca δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τις παραδόσεις του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε από αυτήν, 450.000- 500.000 δόσεις για τον κάθε μήνα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top