Ραντεβού για εμβόλιο: Από σήμερα μπορούν να κλείνουν οι ευπαθείς ομάδες Β

Ποιες ηλικιακές ομάδες ακολουθούν τον Απρίλιο

Έκκληση Μητσοτάκη για μαζικούς εμβολιασμούς  στην Ελλάδα - ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του Star 11/4/21

Με γρήγορους ρυθμούς συνεχίζονται οι εμβολιασμοί στη χώρα μας, ενώ από σήμερα μέχρι τη Δευτέρα 19 Απριλίου ανοίγει σταδιακά η πλατφόρμα για προγραμματισμό των ραντεβού ακόμη μίας κατηγορίας πολιτών, αυτής των ευπαθών ομάδων.

Εμβολιασμός: Άδεια έως 3 ώρες στους εργαζόμενους για να εμβολιαστούν

Ήδη μέχρι χθες 15 Απριλίου, είχαν γίνει 2.439.739 εμβολιασμοί, εκ των οποίων το 1.670.585 με την πρώτη δόση και οι 769.154 με τη δεύτερη δόση.

Bloomberg: Έως το τέλος Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί η πλειονότητα στην ΕΕ

Η ομάδα των πολιτών που θα μπορεί να κλείνει το ραντεβού της για εμβολιασμό από σήμερα έως τις 19 Απριλίου (ανάλογα με το νόσημα), αφορά 850.000 ασθενείς, ηλικιών από 18 έως 59 ετών που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου.

Στην ευπαθή ομάδα Β εντάσσονται οι πολίτες με της εξής παθήσεις:

  • Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος: Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου
  • Σακχαρώδης διαβήτης: Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2
  • Νοσογόνος παχυσαρκία: Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2
  • Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού: Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος (που δεν περιλαμβάνονται στην προηγούμενη κατηγορία), σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων
  • Καρκίνος: Διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία A, νοσημάτων υψηλού κινδύνου)
  • Ανοσοκαταστολή: Λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL)
  • Χρόνια νεφρική νόσος: Χρόνια νεφρική νόσος (που δεν περιλαμβάνεται στην κατηγορία Α), νεφρωσικό σύνδρομο
  • Χρόνια ηπατική νόσος: Αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος
  • Αιμοσφαιρινοπάθειες: Ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία
  • Διαταραχές σπληνός: Ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία)
  • Χρόνια νευρολογικά νοσήματα: Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα
  • Σοβαρή ψυχική νόσος: Διάγνωση σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής
  • Σοβαρή αναπηρία: Άτομα με σοβαρή αναπηρία (που δεν οφείλεται σε νοσήματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί)
  • Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα: Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ' οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.

Προγραμματισμός για εμβόλιο: Ποιες ηλικιακές ομάδες ακολουθούν

Από την Τετάρτη 21 Απριλίου θα μπορούν να αρχίσουν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί αλλά και ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών. 

Το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού και στις ηλικίες 50 έως 54 ετών,

Τον Μάιο θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους κάτω των 50 και από τον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα εμβολιάζονται και οι νεότερες ηλικίες.

Ραντεβού για εμβόλιο: Τέσσερις τρόποι για να το κλείσετε

Για να κλείσετε ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, εφόσον ανήκετε σε ηλιακή ομάδα που εμβολιάζεται, ακολουθείτε ένα από τους παρακάτω τέσσερις τρόπους:

  • Μέσω γραπτών μηνυμάτων (SMS), εφόσον οι πολίτες έχουν εγγραφεί στη άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού.

Oι πολίτες που έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση και είναι δικαιούχοι εμβολιασμού θα λάβουν γραπτό μήνυμα από το 13034 σχετικά με το προ-κρατημένο ραντεβού τους. Έτσι, έχουν τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουν το ραντεβού μέσω SMS, εντός 72 ωρών, διαφορετικά η θέση απελευθερώνεται. Στη συνέχεια, λαμβάνουν άμεσα απάντηση σχετικά με την επιτυχή επιβεβαίωση. Σε περίπτωση που οι πολίτες επιθυμούν να το τροποποιήσουν το προ- κρατημένο ραντεβού, θα πρέπει να εισέλθουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr

  • Απευθείας από τους Πολίτες με την είσοδο τους στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

Οι πολίτες μπαίνουν στη διαδικτυακή πλατφόρμα emvolio.gov.gr, κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISNET. Αφού συνδεθούν επιτυχώς, οι πολίτες επιβεβαιώνουν ότι τα στοιχεία τους είναι ορθά και προγραμματίζουν το ραντεβού τους βάσει των οδηγιών.

  • Μέσω ΚΕΠ. Οι πολίτες ή τρίτα πρόσωπα πηγαίνουν στο πλησιέστερο ΚΕΠ και κανονίζουν από εκεί το ραντεβού τους. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση τρίτων προσώπων, απαιτείται υπεύθυνη δήλωση, η οποία θα ενσωματωθεί σε δεύτερο χρόνο στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr. Επίσης, ο τρίτος που θα προσέρχεται θα πρέπει να γνωρίζει τον ΑΜΚΑ του άμεσα ενδιαφερομένου καθώς και τον ΑΔΤ ή να φέρει φωτοτυπία τους.
  •  Κατόπιν προσέλευσης των ιδίων ή τρίτων προσώπων για λογαριασμό τους στο πλησιέστερο Φαρμακείο.

Η αλλαγή του ραντεβού μπορεί να γίνει με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο το κλείσαμε, δηλαδή μέσω φαρμακείου ή ΚΕΠ και της πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Η αλλαγή μπορεί να γίνει μία φορά και τρεις ημέρες πριν από το ορισμένο ραντεβού.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top