Νέα μέτρα: Το ωράριο των καταστημάτων που λειτουργούν από σήμερα

Πότε στέλνουμε SMS στο 13032 και πότε στο 13033

Πρεμιέρα σήμερα για το λιανεμπόριο. Βγήκαν για τα ψώνια τους οι Αθηναίοι. Ρεπορτάζ του μεσημεριανού δελτίου ειδήσεων του Star.

«Ανάσες» ελευθερίας πήραν από σήμερα δεκάδες επιχειρηματίες και καταναλωτές με το άνοιγμα του λιανεμπορίου που έκανε ξανά πρεμιέρα. Τα ψώνια γίνονται πλέον δια ζώσης με τη διαδικασία του click away και click inside ενώ οι καταναλωτές πρέπει να στείλουν SMS στο 13032 για να μετακινηθούν στα εμπορικά καταστήματα. 

Νέα Μέτρα: Πώς θα κάνουμε τα ψώνια μας από σήμερα

Έτσι, από σήμερα επαναλειτουργούν:

  • συνοικιακά καταστήματα
  • μεγάλα καταστήματα-αλυσίδες, εκτός εμπορικού κέντρου
  • μεγάλες αλυσίδες παιχνιδιών και ηλεκτρικών ειδών 
  • πολυκαταστήματα που στο εσωτερικό τους δεν έχουν άλλα καταστήματα, δηλαδή δε λειτουργούν σαν εμπορικά κέντρα

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ, από Δευτέρα έως Σάββατο.

Υπενθυμιζεται ότι κλειστό θα παραμείνει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας των τελευταίων ημέρων.

λιανεμπόριο

Μήνυμα για ψώνια: Πότε στέλνουμε sms στο 13032 

Οι επισκέψεις των καταναλωτών στα εμπορικά καταστήματα θα γίνονται μόνο με ραντεβού και με τη χρήση SMS στον αριθμό 13032 και ισχύουν τα ακόλουθα:

SMS 13032: To μήνυμα που στέλνει ο καταναλωτής και η απάντηση που λαμβάνει

  • Επιτρέπεται μόνο ένα SMS την ημέρα διάρκειας τριών ωρών
  • Πρέπει να έχει προηγηθεί επικοινωνία με το κατάστημα και να έχει προγραμματιστεί ραντεβού
  • Επισκεπτόμαστε «μικρά» καταστήματα (όχι εμπορικά/malls, outlets ή εκπτωτικά χωριά)
  • Δίνει τη δυνατότητα διαδημοτικής μετακίνησης και τις καθημερινές (δίχως επίσκεψη σε κατάστημα επιτρέπεται μόνο τα Σαββατοκύριακα, σε αυτή τη φάση)
  • Για την επιλογή του click away πληρώνουμε υποχρεωτικά με κάρτα, όχι με μετρητά
  • Παραμένει η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε κάθε περίπτωση

Κάθε άτομο που αποστέλλει κενό μήνυμα στο 13032 θα λαμβάνει γραπτό απαντητικό μήνυμα που επιβεβαιώνει τη δυνατότητα μετακίνησης για διάστημα τριών ωρών από τη λήψη του απαντητικού μηνύματος. Προϋπόθεση αποτελεί, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα, το άτομο που αποστέλλει το μήνυμα να μην έχει μετακινηθεί για τον ίδιο λόγο εντός του ίδιου εικοσιτετραώρου. 

Μήνυμα 13032

Κατά τη μετακίνησή του o καταναλωτής οφείλει να φέρει μαζί του υποχρεωτικά την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο και να είναι σε θέση να επιδεικνύει το απαντητικό μήνυμα, με το οποίο επιβεβαιώνεται η δυνατότητα μετακίνησης, στο κινητό τηλέφωνό του.

Για τον σκοπό της τήρησης της δυνατότητας μετακίνησης μόνο μία φορά την ημέρα και προς διασφάλιση της προστασίας προσωπικών δεδομένων, τα στοιχεία του μηνύματος τηρούνται μόνο μέχρι τη λήξη του εικοσιτετραώρου στο οποίο αφορά το μήνυμα.

Για την προμήθεια αγαθών μέσω click away ή click inside, ο πολίτης υποχρεούται να φέρει επιπρόσθετα ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο ή σχετικό τηλεπικοινωνιακό μήνυμα ή το αποδεικτικό της ψηφιακής πλατφόρμας e-Καταναλωτής της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.

μαγαζιά ανοιχτά

Πότε στέλνουμε sms στο 13033 για ψώνια 

Το SMS στο 13033 εξακολουθεί να ισχύει για τις αγορές σε σούπερ μάρκετ με τον κωδικό «2», που αφορά μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ). 

Τα νέα μέτρα που ισχύουν στο λιανεμπόριο

Τα καταστήματα άνοιξαν πάλι σήμερα με νέα αυστηρά μέτρα. Σε ό,τι αφορά στο μήνυμα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώριση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής.

Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

H επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος, τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ., με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Στην περίπτωση της παραλαβής εκτός καταστήματος, click away, θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Στις περιοχές όπου λειτουργεί το λιανεμπόριο, απελευθερώνονται οι πωλήσεις και των ειδών, εκτός τροφίμων, από τα σούπερ μάρκετ.

Ερμού μαγαζιά

Τι θα κάνουν οι μεγάλες αλυσίδες

Οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι αλυσίδες επιχειρήσεων ενημερώνουν το καταναλωτικό κοινό μέσω της ηλεκτρονικής τους σελίδας, ποια καταστήματα θα λειτουργήσουν, τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι καταναλωτές για να τους αποσταλεί το απαραίτητο μήνυμα για τη μετακίνησης τους και με ποιο τρόπο θα λειτουργήσουν τα καταστήματα τους, στις περιοχές που επιτρέπεται.

Τα καταστήματα θα είναι ανοικτά και θα εξυπηρετούν και με click away και click inside, αλλά σε κάποιες από τις επιχειρήσεις, όπως θα διαπιστώσουν οι καταναλωτές στην προσπάθειας τους να κλείσουν ραντεβού, προβλέπεται περιορισμός παραμονής, 30 λεπτών, στο κατάστημα της επιλογής τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top