Κορωνοϊός: Οι εμβολιασμοί προχωρούν αλλά η παγκόσμια ανοσία θα αργήσει πολύ

Ποια θα είναι η πρώτη χώρα που θα καταφέρει την ανοσία της αγέλης;

Οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού προχωρούν σε όλο τον κόσμο/ APvideohub

Αυτή την περίοδο, δινεργείται παγκοσμίως η μεγαλύτερη εμβολιαστική εκστρατεία στην ιστορία της ανθρωπότητας: εκείνη κατά του covid-19

Καθημερινά, χορηγούνται 13,8 εκαττομύρια δόσεις εμβολίων σε όλον τον πλανήτη, ενώ συνολικά, έχουν χορηγηθεί 528 εκατομμύρια δόσεις. Μια χώρα φαίνεται να ταπηγαίνει πολύ καλύτερα από τις άλλες: Το Ισραήλ έχει εμβολιάσει ήδη ποσοστό άνω του 51% του γενικού πληθυσμού, ενώ το 84% των άνω των 70 ετών δεν κινδυνεύουν πλέον. Έτσι, πρόκειται για το πρώτο κράτος που αίρει τα περιοριστικά μέτρα χάρη στα εμβόλια για τον κορωνοϊό. Η εστίαση και το λιανεμπόριο έχουν ανοίξει και πάλι, καισταδιακά η οικονομική και κοινωνικήδραστηριότητα της χώρας επανέρχεται στο φυσιολογικό. Με αυτόν τον ρυθμό, το Ισραήλ θα είναι η πρώτη χώρα που θ πετύχει την πολυπόθητη συλλογική ανοσία ή ανοσία της αγέλης.  

Ο υπόλοιπος πλανήτης μπορεί να «τρέχει» να εμβολιάσει τους κατοίκους του, αλλά η συλλογική ανοσία θα καθυστερήσει. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, με το σημερινό ρυθμό θα χρειαστούν ακόμα χρόνια για να επιτευχθεί η παγκόσμια συλλογική ανοσία, κυρίως λόγω της ανεπάρκειας εμβολίων για τις πιο φτωχές χώρες. 

Οι αρχηγοί των κρατών ελπίζουν σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηδη τουρυθμού εμβολιασμού, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με το εμβόλιο της Johnson &Johnson, που θα χορηγείται σε μία δόση. Όμως, αν οι αναπτυσσόμενες χώρες συνεχίζουν να καθυστερούν, τότε κανένα κράτος δε θα είναι προστατευμένο, αφού ο ιός μεταλλάσσεται συνεχώς.  

Τα εμπόδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης 

Τα λάθη της Κομισιόν κατά τη διαπραγμάτευσή της με τις φαρμακοβιομηχανίες, έχουν «κοστίσει» ακριβά, καθώς οι εμβολιασμοί προχωράνε συγκριτικά αργά στην ΕΕ. 

Μόσιαλος: Ισχυρή ανοσοαπόκριση μετά την πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer

Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το Bloomberg, στην ΕΕ στο 10,2% του πληθυσμού έχει χορηγηθεί η πρώτη δόση και το 4,4% είναι πλήρως εμβολιασμένο. Τα αντίστοιχα ποσοστά στη Μεγάλη Βρετανία είναι 44,5% και 4,9% (διότι το εμβόλιο της AstraZeneca απαιτεί 12 εβδομάδες ανάμεσα στις δύο δόσεις ), στις ΗΠΑ είναι 27,6% και 15,1%, στο Μαρόκο 12,1% και 9,4%, στην Τουρκία 9,9% και 7,7%. Είναι χαρακτηριστικό πως η Ελλάδα ακολουθεί περίπου τον ευρωπαϊκό μέσο όρο  με 9,8% και 4,9%. 

Κικίλιας: «Πάνω από 1,5 εκατ. εμβολιασμοί τον Απρίλιο»

Φυσικά, οι χώρες της Ευρώπης που έχουν αγοράσει και δόσεις του ρωσικού ή του κινεζικού εμβολίου, προχωρούν ακόμα πιο γρήγορα. Η Σερβία έχει δώσει μία δόση στο 19,6% του πληθυσμού της και δύο δόσεις στο 13,2%, ενώ η Ουγγαρία 19,1% και 6,8% αντιστοίχως. 

Πούτιν: Η Ρωσία θα επιτύχει την ανοσία της αγέλης

Η Ρωσία και η Κίνα φαίνεται πως έχουν φροντίσει περισσότερο για τις εξαγωγές του εμβολίου παρά για τον εμβολιασμό του ίδιου του πληθυσμού τους. Τα ποσοστά στη Ρωσίας 4,3% και 2,9%. Στην Κίνα είναι εμβολιασμένο το 3,3% του πληθυσμού, κάτι που βέβαια σημαίνει 91 εκατομμύρια ανθρώπους. 

Τι γίνεται με το εμβόλιο της AstraZeneca 

Σύμφωνα με τα ξένα ΜΜΕ, η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται κοντά στη σύναψη συμφωνίας για ανταλλαγή εμβολίων με την ΕΕ.  

Με αυτή τη συμφωνία η ΕΕ θα άρει την απειλή να απαγορεύσει την εξαγωγή στη Βρετανία των εμβολίων της Pfizer-BioNTech, ενώ η κυβέρνηση του Μπόρις Τζονσον θα παραιτηθεί από  τις προμήθειες εμβολίων της AstraZeneca, που επρόκειτο να εξαχθούν από ένα εργοστάσιο στην Ολλανδία της εταιρείας Halix, συνεργάτριας της AstraZeneca. 

AstraZeneca: Ο EMΑ συγκαλεί εκτάκτως ομάδα ειδικών για θρομβώσεις

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε το πράσινο φως για την λειτουργία μονάδων παραγωγής της Halix στην Ολλανδία που παρασκευάζει το εμβόλιο της AstraZeneca και σε μια μονάδα παραγωγής της Pfizer στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας. Τα πρώτα εμβόλια της AstraZeneca που θα παραχθούν στην μονάδα παραγωγής στην Ολλανδία αναμένονται στο τέλος του Μαρτίου, ενώ οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου Pfizer/BioNTech της μονάδας του Μάρμπουργκ αναμένεται να διανεμηθούν στις αρχές του Απριλίου. 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ και Bloomberg). 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top