Αρχές Απριλίου τα self test: Για ποιους θα είναι υποχρεωτικά

Αναλυτικά η διαδικασία - Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα

Όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης για τα self test στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή 26/3.

Από τις αρχές Απριλίου θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία για τους πολίτες τα self test, ώστε να αρχίσει το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς με ασφάλεια.

Εισήγηση Επιτροπής: Άνοιγμα σχολείων με self-test σε μαθητές και καθηγητές

Όπως ανακοίνωσε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζομάνης, η διαδικασία θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με όλες τις άλλες δράσεις, όπως ο καθημερινός τυχαιοποιημένος και στοχευμένος έλεγχος.

Χαρδαλιάς: Τα self test φέρνουν άνοιγμα λιανεμπορίου, σχολείων, μετακίνησης

Self test: Αναλυτικά η διαδικασία - Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Οι πολίτες θα μπορούν να προμηθευτούν τα οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ από το φαρμακείο της γειτονιάς, όπου με την επίδειξη του ΑΜΚΑ, τους χορηγούνται όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση ενός τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού SARS-CoV-2. Θα γίνονται με τη λήψη υλικού από το στόμα ή τη μύτη και θα παρέχονται οδηγίες χρήσης.

Lockdown: Τα self-tests «κλειδί» για άνοιγμα εστίασης και τουρισμού

Δικαιούνται ένα κιτ την εβδομάδα, με τη συμπλήρωση επτά ημερών από την προηγούμενη παραλαβή. Οι πολίτες θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα κιτ αυτά για τα συνδεδεμένα ανήλικα τέκνα τους και τους ηλικιωμένους γονείς τους.

Κατά τις πρώτες ημέρες διάθεσης των τεστ και μέχρι να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός των φαρμακείων και να μην υπάρξει ταλαιπωρία των ηλικιωμένων, θα δοθεί προτεραιότητα στην δωρεά διάθεση τεστ στους οικονομικά ενεργούς πολίτες έως 67 ετών.

Γραπτές οδηγίες για την σωστή λήψη του δείγματος θα χορηγούνται μαζί με το κιτ από τον φαρμακοποιό καθώς επίσης και επιτόπια βοήθεια εφόσον το επιθυμούν οι πολίτες με την αμοιβή των 2€ ανά δειγματοληψία.

Αν το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι θετικό τότε θα πρέπει να γίνεται είσοδος στην πλατφόρμα sel-testing.gov.gr, όπου θα εισέρχονται με τον ΑΜΚΑ τους και θα δηλώνουν το θετικό αποτέλεσμα της εξέτασης.

Στη συνέχεια θα εκδίδεται μια βεβαίωση σύμφωνα με την οποία θα μπορούν να προσέλθουν σε κάποιο από τα προτεινόμενα σταθερά σημεία δειγματοληψίας ώστε να γίνεται επιβεβαίωση με δεύτερο τεστ από επαγγελματία υγείας και να ενημερώνεται το μητρώο ασθενών με νόσο COVID-19.

Η βεβαίωση αυτή δε δύναται να χρησιμοποιηθεί για εξαίρεση από την εργασία ή οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Self test: Για ποιους θα είναι υποχρεωτικό 

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κοντοζαμάνης, το self test θα είναι υποχρεωτικό σε εργαζόμενους σε ακτοπλοΐα, ναυτιλία, λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμό, μεταποίηση, δικαστήρια και επιχειρήσεις.

Όσον αφορά τα σχολεία, προβλέπεται υποχρεωτικό self test για εκπαιδευτικούς και μαθητές μια φορά την εβδομάδα

Για τις υπόλοιπες δραστηριότητες δε θα είναι υποχρεωτικό.

Self test: Τι δείχνουν τα επιστημονικά στοιχεία

Όπως επεσήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης, «κάνοντας τεστ μια φορά την εβδομάδα έχουμε τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τον ιό, να σταματήσουμε τη διασπορά και μετάδοσή του και να οδηγηθούμε με σχέδιο και ασφάλεια σε επανεκκίνηση δραστηριοτήτων».

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Yale των ΗΠΑ, η εβδομαδιαία διάθεση τεστ στο σύνολο του πληθυσμού θα απέτρεπε 2.8 εκατομμύρια μολύνσεις και 15.700 θανάτους.

Στη Σλοβακία, επίσης, η μαζική διάθεση τεστ αντιγόνου σε δύο δόσεις μείωσε τον επιπολασμό της νόσου κατά 50% και βοήθησε σημαντικά στην ασφαλή λειτουργία των σχολείων.
 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top