Μπουμπουλίνα: Απόγονός της διηγείται άγνωστες ιστορίες από τη ζωή της

Θυσίασε τρεις Οθωμανούς αιχμαλώτους, στο όνομα του νεκρού γιου της

Όλα όσα είπε ο Παύλος Δεμερτζής- Μπούμπουλης, έκτης γενιάς απόγονος της Μπουμπουλίνας και πρόεδρος του μουσείου Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 201 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το star.gr επικοινώνησε με τον Παύλο Δεμερτζή- Μπούμπουλη, έκτης γενιάς απόγονο της Μπουμπουλίνας και πρόεδρο του ομώνυμου μουσείου της στις Σπέτσες. Ο ίδιος αφηγήθηκε άγνωστες ιστορίες από τη ζωή και την ένοπλη δράση της καπετάνισσας, η οποία ξόδεψε την τεράστια περιουσία σε πλοία και πληρώματα στο όνομα της Ελευθερίας.

«Η έναρξη της Επανάστασης του 1821 βρήκε την Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα στις Σπέτσες. Η ίδια είχε ήδη υψώσει, πρώτη τη δική της επαναστατική σημαία, από τις 13 Μαρτίου του 1821, στο πλοίο της τον Αγαμέμνονα, την οποία μάλιστα είχε χαιρετίσει με κανονιοβολισμούς. Τα υπόλοιπα νησιά κήρυξαν την επανάσταση  αργότερα, στις 3 Απριλίου», είπε.

Ο έκτης γενιάς απόγονος της Μπουμπουλίνας και πρόεδρος του μουσείου Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες, Παύλος Δεμερτζής- Μπούμπουλης.

Πολέμησε σε στεριά και θάλασσα για την πατρίδα

Με την έναρξη της επανάστασης στις Σπέτσες, η Μπουμπουλίνα με τα πλοία της και άλλους Σπετσιώτες καπεταναίους που συναπάρτιζαν τον σπετσιώτικο στόλο, έπλευσε προς το Ναύπλιο, παίρνοντας μέρος στο ναυτικό του αποκλεισμό.

«Ήταν η ανεπίσημη ηγέτης θα λέγαμε. Η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα έγινε διάσημη στην πολιορκία του Ναυπλίου, με το πλοίο της, τον Αγαμέμνονα. Λίγα χρόνια νωρίτερα, ο σύζυγός της Μπούμπουλης, της είχε αφήσει μία τεράστια περιουσία, όπου μόνο τα μετρητά ανέρχονταν σε 300.000 τάλαρα (ασημένια ισπανικά νομίσματα).

Η Μπουμπουλίινα στο χαρτονόμισμα των 50 δραχμών. Από το πλοίο της Αγαμέμνων, δείχνει στον κανονιέρη το Κάστρο του Ναυπλίου

Φανταστείτε ότι η κατασκευή του Αγαμέμνονα, που ήταν η ναυαρχίδα της και θεωρούνταν από τα μεγαλύτερα πολεμικά πλοία της Ελλάδας με τα 18 του κανόνια, της κόστισε 75.000 τάλαρα. Μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της επανάστασης η Λασκαρίνα ξόδεψε όλη της την περιουσία για τον Αγώνα», σημείωσε ο κ. Δεμερτζής- Μπούμπουλης.

Ελληνική Επανάσταση: Στα γαλανόλευκα ο πλανήτης την 25η Μαρτίου

Πλοία της συμμετείχαν και στην πολιορκία και παράδοση του κάστρου της Μονεμβασιάς, ενώ η ίδια πήρε μέρος και σε μάχες στη στεριά.

«Πολέμησε στο Άργος, όπου λένε ότι μπήκε μέσα στην πόλη πάνω στο άλογο της, ενώ από πίσω έτρεχαν και επευφημούσαν τα παλικάρια της. Έπειτα πήρε μέρος στην πολιορκία και την άλωση της Τριπολιτσάς», πρόσθεσε.

Η χρυσοκέντητη μαντίλα της Λασκαρίνας. Σήμερα εκτίθεται μαζί με άλλα προσωπικά της αντικείμενα, στο μουσείο της στις Σπέτσες

«Θυσίασε τρεις Οθωμανούς αιχμαλώτους, στο όνομα του νεκρού γιου της»

Στο Άργος, η Λασκαρίνα έχασε τον πρωτότοκο γιο της, ο οποίος φονεύθη πάνω στη μάχη. Όταν έπεσε το Άργος στα χέρια των επαναστατών, έστειλε μήνυμα στις Σπέτσες: 

Σκοτώθηκε ο γιος μου, αλλά το Άργος είναι δικό μας…

Σύμφωνα με έναν Γάλλο περιηγητή, η ίδια έψαξε στο πεδίο της μάχης να βρει τη σορό του γιου της, τον οποίο είχαν αποκεφαλίσει οι Τούρκοι.

«Έπρεπε να αντιστοιχίσει το σώμα με το κεφάλι. Στο πένθος της θυσίασε τρεις Οθωμανούς αιχμαλώτους της, στο όνομα του γιου της», είπε ο κ. Δεμερτζής- Μπούμπουλης.

Ελληνική Επανάσταση 1821: Καρύταινα, η πρώτη νίκη των Ελλήνων

Η διάσωση του χαρεμιού του Χουρσίτ Πασά από βέβαιη σφαγή

Στην πολιορκία της Τριπολιτσάς η Λασκαρίνα γνωρίστηκε με τον Γέρο του Μοριά, με τον οποίο ανέπτυξε μία ισχυρότατη φιλία.

«Υπήρχε σεβασμός ανάμεσά τους, ενώ αργότερα η ίδια και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης έγιναν και συμπέθεροι, παντρεύοντας τα παιδιά τους», σημείωσε ο κ. Δεμερτζής- Μπούμπουλης.

Επανάσταση του 1821: Ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς ήρωες;

Όπως συμπλήρωσε, όταν έπεσε η Τριπολιτσά στα χέρια των Ελλήνων, η Λασκαρίνα έσωσε το χαρέμι του Χουρσίτ Πασά από βέβαιη σφαγή, κατά στην άλωση της πόλης.

«Λένε ότι αυτό έγινε κατόπιν παράκλησης της γυναίκας του Χουρσίτ προς την Μπουμπουλίνα, για τις ζωές των γυναικών και των παιδιών του χαρεμιού. Εν μέσω της σφαγής και δια απειλών από δικούς της ανθρώπους, έσωσε το χαρέμι και το έστειλε στον πασά της Κορίνθου, όπου ανταλλάχθηκε με την οικογένεια του Μάρκου Μπότσαρη», είπε.

Μπουμπουλίνα: O παράνομος έρωτας του γιου της και η βεντέτα που τη σκότωσε

Το μυστικό του φονικού ξίφους της Μπουμπουλίνας

Το 1816, πριν ακόμη ξεσπάσει η Επανάσταση, η Μπουμπουλίνα βρέθηκε στην Κριμαία, όπου γνωρίστηκε με τον τσάρο Αλέξανδρο Ά σε ένα από τα κτήματά του.

«Ο τσάρος της δώρισε αυτό το ξίφος που μπορεί να δει ο επισκέπτης στο μουσείο της στις Σπέτσες. Ήταν το προσωπικό της ξίφος. Είναι ένα βορειοαφρικανικής προελεύσεως, μαυριτανικό, που κρύβει ένα μυστικό.

Δώρο του Τσάρου, το ξίφος της Μπουμπούλινας, έκρυβε ένα θανάσιμο μυστικό (φωτογραφία από το Μουσείο Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες)

Η θήκη του έχει ένα στρογγύλεμα στην άκρη, το οποίο ήταν γεμάτο με ένα υγρό δηλητήριο. Το σπαθί ήταν συνέχεια βουτηγμένο μέσα στο δηλητήριο και η λάμα του έσταζε. 

Πάνω στη μάχη, αν η Μπουμπουλίνα δεν κατάφερνε να σκοτώσει τον εχθρό της, αλλά του έκανε ένα μικρό κόψιμο με το ξίφος της, αυτό ήταν αρκετό για να τον καταδικάσει σε θάνατο από δηλητηρίαση. Ήταν ένα αποτελεσματικότατο όπλο», εξήγησε ο κ. Δεμερτζής- Μπούμπουλης.

Το σαλόνι της Μπουμπούλινας. Στο 300 ετών αρχοντικό όπου έζησε, σήμερα στεγάζεται το μουσείο της. «Ένας Ολλανδός πρόξενος, που την επισκέφθηκε μερικούς μήνες πριν από τη δολοφονία της, ανέφερε ότι η ίδια έφτιαχνε μόνη της τα παξιμάδια, από φόβο μήπως την δηλητηριάσουν, κάτι που σχετίζεται φυσικά με τον εμφύλιο την εποχή εκείνη»

Φέρεται ότι ήταν η μόνη γυναίκα μέλος της Φιλικής Εταιρείας

Αν και δεν υπάρχει κάποιο αποδεικτικό στοιχείο, πάρα πολλές πηγές αναφέρουν ότι η Μπουμπουλίνα ήταν η μοναδική γυναίκα που έδωσε τον όρκο της Φιλικής Εταιρείας.

«Φέρεται να μυήθηκε είτε το 1816, είτε το 1819 ενώ ήταν στην Κωνσταντινούπολη. Δυστυχώς το όνομά της λείπει από τους καταλόγους με τα μέλη. Εάν όμως μυήθηκε, θα ήταν και η μόνη γυναίκα, κάτι που ταιριάζει με την υπόλοιπη ιστορία της και η ίδια θα ήταν στον κατώτερο βαθμό», σημείωσε ο κ. Δεμερτζής- Μπούμπουλης.

Με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως θα τιμηθούν Κάρολος και Μισούστιν

Η πρώτη ναύαρχος στην παγκόσμια ναυτική ιστορία, μία γυναίκα φαινόμενο

Η Λασκαρίνα υπήρξε μία από τις ελάχιστες γυναίκες που πήραν μέρος ενεργά στην Ελληνική Επανάσταση, καταφέρνοντας μάλιστα να αναδειχθεί και να ξεχωρίσει. Πέρα από την επαναστατική της δράση, η ίδια, όπως σημείωσε ο κ. Δεμερτζής- Μπούμπουλης, υπήρξε μία γυναίκα φαινόμενο, πρωτοπόρος για την εποχή που έζησε.

Είχε 8 αδέρφια, έμεινε δύο φορές χήρα, ενώ συνολικά μεγάλωσε 10 παιδιά (επτά δικά της και τρία από τον πρώτο γάμο του άνδρα της). 

«10 χρόνια πριν από την Επανάσταση ήταν ήδη καπετάνισσα, όταν ανέλαβε τις ναυτικές επιχειρήσεις μετά το θάνατο του δεύτερου συζύγου της. 

Ήταν μία γυναίκα σύζυγος, χήρα, μητέρα, δεινή επιχειρηματίας, καπετάνισσα, στρατιώτης, επίτιμη ναύαρχος και όλα αυτά στην υπό Οθωμανών Ελλάδα του 19ου αιώνα και σε ένα τόπο καθαρά ανδροκρατούμενο. Αυτά που κατάφερε ήταν σχεδόν ανήκουστα.

Ρωσικό λούμποκ

Μετά το θάνατό της, της απονεμήθηκε από τον Αλέξανδρο Ά, ο επίτιμος τίτλος της ναυάρχου. Ουσιαστικά είναι ναύαρχος του ρωσικού αυτοκρατορικού στόλου και η πρώτη και μέχρι πρόσφατα η μόνη γυναίκα στην παγκόσμια ναυτική ιστορία, που κατείχε αυτό τον τίτλο. Στην Ελλάδα αναγνωρίστηκαν οι υπηρεσίες της στο έθνος και το 2018 της απονεμήθηκε ο τίτλος της υποναυάρχου επίτιμης», είπε.

Η Μπουμπουλίνα, δολοφονήθηκε στις Σπέτσες στις 22 Μαΐου 1825, χωρίς να προλάβει να δει την Ελλάδα ελεύθερη. Βρήκε τραγικό και άδοξο θάνατο σε οικογενειακή διαμάχη. Φέτος, εκτός από τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, εορτάζονται 30 χρόνια από την ίδρυση του μουσείου και 250 χρόνια από τη γέννησή της, το 1771.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top