Μπουμπουλίνα: O παράνομος έρωτας του γιου της και η βεντέτα που τη σκότωσε

Η σφαίρα βρήκε την ηρωίδα του 1821 στο μέτωπο - Πέθανε ακαριαία

Όσα είπε ο Παύλος Δεμερτζής- Μπούμπουλης, έκτης γενιάς απόγονος της Μπουμπουλίνας και πρόεδρος του μουσείου Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες.

Σαν σήμερα κλείνουν 202 έτη από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, η σημαντικότερη Ελληνίδα εκείνης της περιόδου είχε μια περιπετειώδη ζωή από τη γέννησή της μέχρι και τον θάνατό της στις 22 Μαΐου 1825. 

Μπουμπουλίνα: Απόγονός της διηγείται άγνωστες ιστορίες από τη ζωή της

Η φυλακή και οι δύο γάμοι

Με καταγωγή από τη Ύδρα, γεννήθηκε μέσα στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης. Ήταν τότε που η μητέρα της έγκυος σε εκείνη, επισκέφθηκε τον πατέρα της που ήταν φυλακισμένος. Βαφτίστηκε από έναν φυλακισμένο και πέρασε τα παιδικά της χρόνια στις Σπέτσες, όπου η μητέρα της παντρεύτηκε για δεύτερη φορά τον Σπετσιώτη καπετάνιο Δημήτριο Λαζάρου. Ο πατέρας της πέθανε φυλακισμένος.

Το άγαλμα της Μπουμπουλίνας στις Σπέτσες / Φωτογραφία eurokinissi

Στα 17 της παντρεύτηκε τον Σπετσιώτη πλοίαρχο Δημήτριο Γιάννουζα, ο οποίος σκοτώθηκε σε συμπλοκή με αλγερινούς πειρατές. Η Λασκαρίνα έμεινε χήρα με τρία παιδιά, τον Ιωάννη, τον Γεώργιο και την Μαρία. Τέσσερα χρόνια μετά όμως, στα 30 της, αποφασίζει να ξαναπαντρευτεί.

Ο δεύτερος σύζυγός της, ο Σπετσιώτης καραβοκύρης Δημήτριος Μπούμπουλης (εξ ου και το Μπουμπουλίνα, δηλαδή η γυναίκα του Μπούμπουλη), είχε το ίδιο τέλος με τον πρώτο της σύζυγο. Μαζί του απέκτησε τρία παιδιά, την Ελένη, την Σκεύω και τον Νικόλαο.
Χήρα για δεύτερη φορά και με τεράστια περιουσία στα χέρια της, την οποία κληρονόμησε από τους άντρες της, η Λασκαρίνα, ασχολήθηκε με εμπορικές δραστηριότητες.

Η Επανάσταση του 1821: Όλα τα σημαντικά γεγονότα με εικόνες  

Την περιουσία της, όμως, αργότερα τη διέθεσε στον απελευθερωτικό αγώνα. Σχημάτισε εκστρατευτικό σώμα και στόλο, τον οποίο συντηρούσε με προσωπικά της έξοδα και ναυπήγησε το πλοίο «Αγαμέμνων», το οποίο ήταν το μεγαλύτερο πλοίο της επανάστασης.

Το τέλος της Μπουμπουλίνας ήταν εντελώς απρόσμενο, αφού πέθανε εξαιτίας μίας βεντέτας 

Όταν οι Τούρκοι αποκεφάλισαν τον γιο της Μπουμπουλίνας

Έχασε τον πρωτότοκο γιο της, σε μάχη κατά των Τούρκων. Σε μια μάχη κοντά στο Άργος, ο γιος της μαζί με τους συντρόφους του πάλεψαν σώμα με σώμα με τους Τούρκους, οι οποίοι τον αποκεφάλισαν. Η Μπουμπουλίνα εκδικήθηκε τον θάνατό του και ενημέρωσε τη διοίκηση των Σπετσών λέγοντας: «Ο γιος μου είναι νεκρός, όμως το Άργος είναι στα χέρια μας».

Το άδοξο τέλος της Μπουμπουλίνας λόγω βεντέτας

Το τέλος της Μπουμπουλίνας ήταν εντελώς απρόσμενο. Έδωσε τόσες μάχες ενάντια στον εχθρό κι, όμως, πέθανε εξαιτίας μιας βεντέτας.

Επανάσταση του 1821: Ποιοι είναι οι πιο δημοφιλείς ήρωες;

Η βεντέτα προκλήθηκε από τον έρωτα του μικρότερου γιου της για την κουνιάδα του αδελφού της. Ο γιος της Γεώργιος Γιάννουζας κλέφτηκε με την Ευγενία Κούτση, με αποτέλεσμα οι συγγενείς της, η πλούσια οικογένεια των Κουτσαίων να αρχίσει να την αναζητεί. Οι δύο νέοι είχαν κρυφτεί στο σπίτι του πρώτου άντρα της Μπουμπουλίνας, του Δημητρίου Γιάννουζα.

Η Μπουμπουλίνα και οι Κουτσαίοι πήγαν στο σπίτι και ακολούθησε μια έντονη λογομαχία, που είχε ως αποτέλεσμα οι Κουτσαίοι να βγάλουν να όπλα και να πυροβολήσουν την Ελληνίδα αγωνίστρια. Η σφαίρα τη βρήκε στο μέτωπο με αποτέλεσμα να πεθάνει ακαριαία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top