Εμβόλιο AstraZeneca: «Οι πολίτες έδειξαν εμπιστοσύνη στον εμβολιασμό»

Ελάχιστοι όσοι νοσούν ξανά μετά τον εμβολιασμό τους

Αναφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό και στη σύγχυση που προέκυψε πριν από λίγες ημέρες έκανε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για το πρόγμαμμα εμβολιασμών.

Κορωνοϊός: 1.707 νέα κρούσματα - Έφτασαν τους 681 οι διασωληνωμένοι

«Η χώρα μας μετά την αξιολόγηση που έγινε, συντάχθηκε με τον EMA και τον ΠΟΥ συνεχίζοντας τους εμβολιασμούς και παρακολουθώντας συνεχώς ό,τι νεότερο προκύπτει από τα επιστημονικά δεδομένα» είπε η κ. Θεοδωρίδου. Μάλιστα, τόνισε ότι η πλειονότητα των πολιτών έκανε κανονικά το εν λόγω εμβόλιο, «επιδεικνύοντας εμπιστοσύνη στο θέμα του εμβολιασμού».

Ωστόσο σημείωσε ότι το εμβόλιο του κορωνοϊού δεν προστατεύει από άλλα νοσήματα, επομένως «συμβαίνουν και εκδηλώνονται άλλα νοσήματα και θάνατοι, που δε θα πρέπει να σχετίζονται με τους εμβολιασμούς».

18 περιπτώσεις θρομβώσεων σε 20 εκατ. δόσεις εμβολίου

Όσον αφορά στη συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου και των περιστατικών θρόμβωσης, η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε ότι δεν έχει βρεθεί έως σήμερα κάποια ένδειξη ότι αυτά τα δύο σχετίζονται μεταξύ τους. Παρόλα αυτά, ο έλεγχος συνεχίζεται. 

Κρούσματα σήμερα: Πόσα κατέγραψαν Αττική, Θεσσαλονίκη και Αχαΐα

Σύμφωνα με την ίδια, μέχρι σήμερα σε 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, έχουν καταγραφεί 18 περιπτώσεις θρομβώσεων, με την πλειονότητά τους να αφορά γυναίκες κάτω των 54 ετών.

Ελάχιστοι όσοι νοσούν ξανά μετά τον εμβολιασμό τους

Η κ. Θεοδωρίδου ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι ο εμβολιασμός προφυλάσσει, αφού έχουν γίνει και οι δύο δόσεις του εμβολίου και έχουν περάσει επτά ημέρες από τη δεύτερη δόση. 

Έτσι, αν κάποιος έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, είναι πολύ πιο δύσκολο να νοσήσει από κορωνοϊό. «Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες νοσούν εμβολιασμένοι ακόμη και μετά τη χορήγηση και των δύο δόσεων του εμβολίου, αλλά αυτές σε ποσοστό δεν ξεπερνούν το 0,2%» είπε και συνέχισε: «Είναι κάτι αναμενόμενο, κανένα εμβόλιο δεν είναι 100% αποτελεσματικό, αλλά με σωστό εμβολιασμό είναι εξαιρετικό μικρό το ποσοστό».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top