«Ναι» των λοιμωξιολόγων για απαγόρευση κυκλοφορίας στις 9 τα Σαββατοκύριακα

Συνεχίζεται η συνεδρίαση των ειδικών - Ποια μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι

Όσα είπε ο ερευνητής και γιατρός Γιώργος Παυλάκης για την άρση των μέτρων. Video Ant1

Συνεχίζεται η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων για τη σταδιακή «χαλάρωση» των μέτρων. Κυβέρνηση και ειδικοί φαίνεται να έχουν συμφωνήσει μέχρι στιγμής στην αλλαγή ώρας στην απαγόρευση κυκλοφορίας, που από αύριο αναμένεται να πάει στις 9 το βράδυ αντί τις 7 που ισχύει μέχρι σήμερα.

Γιατί ανοίγει η αγορά με 3.000 κρούσματα ενώ έκλεισε με 1.300

Η κούραση των πολιτών και η αλλαγή του καιρού φαίνεται ότι θα ληφθούν υπόψη στη συνεδρίαση και στις αποφάσεις που θα ληφθούν εντός της ημέρας. Έτσι, το απόγευμα τη Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, αναμένεται να ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα που θα προμηνύουν το μερικό άνοιγμα στις μετακινήσεις και την αγορά, κατόπιν των εισηγήσεων των ειδικών και βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων.

Κρούσματα σήμερα: «Βράζουν» το κέντρο, ο Πειραιάς και τα δυτικά προάστια

Άρση lockdown: Χαλάρωση στις μετακινήσεις και άνοιγμα κομμωτηριών

Όπως ξεκαθάρισε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, οι αποφάσεις δε θα αφορούν «ανοίγματα», αλλά έξυπνα μέτρα που θα λειτουργήσουν ως «βαλβίδες αποσυμπίεσης» στους πολίτες.

Πελώνη: «Δε μιλάμε για άνοιγμα δραστηριοτήτων»

Ανάμεσα στα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι των ειδικών είναι και η κατάργηση του χιλιομετρικού περιορισμού τόσο στον κωδικό «2» (για είδη πρώτης ανάγκης) όσο και στον κωδικό «6» για άθληση. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για αυτούς τους δύο λόγους μετακίνησης θα επιτρέπεται η μετάβαση σε άλλο δήμο, από τον τόπο κατοικίας, και με το αυτοκίνητο.  

Lockdown: Aνοίγουν κομμωτήρια και καταργείται ο περιορισμός στον κωδικό «6»

Από την ερχόμενη Δευτέρα, όπως όλα δείχνουν αναμένεται να ανοίξουν τα κομμωτήρια, τα κέντρα περιποίησης νυχιών και τα ινστιτούτα αισθητικής αλλά οι αρχαιολογικοί χώροι.

Lockdown: Την επόμενη εβδομάδα οι αποφάσεις για το λιανεμπόριο

Την επόμενη Παρασκευή, οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να πάρουν αποφάσεις για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, με κυβερνητικές πηγές να διαβεβαιώνουν ότι ο σχεδιασμός προβλέπει άνοιγμα των καταστημάτων στις 29 Μαρτίου.

Κάτι που θα γίνει, φυσικά, με αυστηρά μέτρα, όπως αγορές με τη μέθοδο του click away και του click inside, ενώ πιθανή είναι η χρήση του νέου πενταψήφιου αριθμού 13032 για τα ψώνια χωρίς χιλιομετρικούς περιορισμούς που θα διαρκεί τρεις ώρες. Ο καταναλωτής θα έχει τη δυνατότητα να στέλνει, ωστόσο, μόνο μία φορά μήνυμα την ημέρα. 

Παυλάκης: «Να ανοίξουμε σε 2-3 εβδομάδες»

Οι απόψεις των ειδικών διίστανται στο αν πρέπει ή όχι να αρθούν οι περιορισμοί στην παρούσα φάση ή αν πρέπει να παραταθούν και άλλο τα μέτρα. Ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής γιατρός του Ινστιτούτου κατά του καρκίνου στις ΗΠΑ, υποστήριξε ότι είναι «κατά του να ανοίξουν όλα», αναφερόμενος στην άρση του lockdown.

Μιλώντας στον Ant1, απηύθυνε έκκληση στον κόσμο «να μην τα χαλάσουμε τώρα» και τόνισε πως «δεν έχουμε δικαίωμα να κουραστούμε πριν κουράσουμε τον κορωνοϊό». Επίσης, χαρακτήρισε «υπεραπλουστατευτικό» το «όλοι μέσα ή το όλοι έξω» και «καταστροφικό να γίνει ανεξέλεγκτα το άνοιγμα».

«Δεν πρέπει να αφήσουμε την κούραση και την ηττοπάθεια να μας κυριεύσουν. Υπάρχουν επιπρόσθετα μέτρα που μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση»

«Είμαι κατά του “ανοίξτε τα όλα”, κατά του μπορούμε να ανοίξουμε έστω και λίγο, γιατί θα ερμηνευτεί ότι τα περάσαμε όλα», τόνισε, προτείνοντας στην κυβέρνηση «να πει ότι δεν είναι ώρα να ανοίγουμε, αλλά σε 2-3 εβδομάδες». 

Παπαϊωάννου: «Όσο αυστηροποιούνται τα μέτρα, πιθανό να μη τηρούνται»

Από την άλλη, υπάρχουν και οι φωνές των ειδικών που πιστεύουν ότι μια «χαλάρωση» των μέτρων θα οδηγήσει τους πολίτες που έχουν κουραστεί από τα συνεχή lockdown σε μια πιο συνεπή τήρηση των μέτρων.

Την ίδια άποψη έχει και ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι «Όσο πιο πολύ αυστηροποιούνται τα μέτρα πιθανόν και να μην τηρούνται». Τόνισε, δε, ότι αυτή την εβδομάδα η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα ήταν μικρότερη, όμως παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο παρά την καραντίνα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top