Πώς εξετάζεται ένα παιδί από τους ψυχολόγους της ΕΛ.ΑΣ.

«Υπάρχουν παιδικές ζωγραφιές που μαρτυρούν τι έχει συμβεί»

Στο δύσκολο έργο της εξέτασης και της κατάθεσης των παιδικών ψυχών αναφέρθηκε η Κωνσταντίνα Κωστάκου, αστυνόμος Β΄ και ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», η κ. Κωστάκου ανέφερε ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία καλείται να φέρει εις πέρας υποθέσεις που αφορούν αδικήματα γενετήσιας ελευθερίας που έχουν ως θύματα παιδιά. Το έργο των ψυχολόγων γίνεται σε συνεργασία με τους ανακριτικούς υπαλλήλους.

Αρχικά ο ψυχολόγος έρχεται σε μια πρώτη επαφή με το παιδί, στον χώρο προετοιμασίας, όπως ονομάζεται. Εκεί προσπαθεί να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης για να αξιολογηθεί η αντιληπτική ικανότητα και η συναισθηματική κατάσταση του παιδιού.

«Αφού αξιολογήσουμε τα λεγόμενα του παιδιού και σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμο να μιλήσει για αυτά, περνάμε στον μέσα χώρο, όπου πραγματοποιείται η κυρίως κατάθεση» ανέφερε η κ. Κωστάκου. Ο χώρος είναι ευχάριστος για τα παιδιά και τα βοηθάει να νιώθουν οικεία. 

Όπως τόνισε η ίδια, στόχος είναι το παιδί να ανοιχτεί όσο περισσότερο μπορεί και να δώσει όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, έτσι ώστε να μη χρειαστεί ξανά να δώσει μια τόσο δύσκολη κατάθεση.

Οι ζωγραφιές μαρτυρούν την ψυχική κατάσταση του παιδιού

Σημαντικό ρόλο στην εξέταση του παιδιού παίζουν και οι ζωγραφιές του, οι οποίες μαρτυρούν την αντιληπτική του ικανότητα και την ψυχολογία του.

«Μπορεί σε ένα παιδί να μην είναι εύκολο να μιλήσει, αλλά να το εκφράσει μέσα από τις ζωγραφιές» είπε η ψυχολόγος. «Υπάρχουν ζωγραφιές που αφορούν τα υπό διερεύνηση γεγονότα και αυτές μπαίνουν μέσα στη δικογραφία» συνέχισε.

Σύμφωνα με την ίδια, οι χαρούμενες ζωγραφιές έρχονται συνήθως προς το τέλος της διαδικασίας, όταν το παιδί ανακουφιστεί. «Οι ζωγραφιές στην αρχή μπορεί να μαρτυρούν το τι έχει συμβεί, όπως για παράδειγμα να έχει ζωγραφίσει έναν γονιό με ένα μεγάλο Χ ή μια τραυματισμένη καρδιά» είπε η κ. Κωστάκου.

«Έχω δει παιδιά να ζωγραφίζουν τον εαυτό τους με το πιο αχνό κίντρινο, σαν να μην υπάρχουν μέσα στον χώρο» ανέφερε τέλος η ψυχολόγος.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα»

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top