Κουφοντίνας: «Το κάπνισμα είναι ένας από τους λόγους για τη μεταγωγή του»

Τι είπε η δικηγόρός του Ι. Κούρτοβικ για τα αιτήματα του «Λουκά» της 17Ν

Όσα είπε η δικηγόρος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ι. Κούρτοβικ για τα αιτήματα μεταγωγής του. Βίντεο Mega

Στους λόγους που ο Δημήτρης Κουφοντίνας αιτείται τη μεταγωγή του στις φυλακές του Κορυδαλλού αναφέρθηκε η δικηγόρος του, Ιωάννα Κούρτοβικ.

Κουφοντίνας: «Όχι» από το δικαστήριο για διακοπή έκτισης της ποινής του

Η κ. Κούρτοβικ, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Mega, εξήγησε ότι ο κ. Κουφοντίνας θέλει να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού από όπου έφυγε παρά στις φυλακές Δομοκού, αρχικά επειδή το δικαιούται, για να είναι κοντά στην οικογένειά του, αλλά και γιατί στις φυλακές Δομοκού «επιδεινώθηκε η υγεία του», αφού ζήτησε να διαμένει σε κελί χωρίς καπνιστές, αίτημα που δεν πραγματοποιήθηκε.

Κουφοντίνας: Διακοπή της ποινής του θα ζητήσει η δικηγόρος του

Επίσης, η κ. Ιωάννα Κούρτοβικ αναφερόμενη στις αντιδράσεις της πολιτείας απέναντι στην απεργία πείνας του Κουφοντίνα σημείωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για το αν θα πεθάνει: «Η Πολιτεία θέλει να πεθάνει ο Κουφοντίνας και τον εξωθεί σε αυτό. Αυτόχειρας είναι, μόνος του τα κάνει, δεν ενδιαφέρει την πολιτεία αν κάποιος πεθαίνει γιατί διαμαρτύρεται για τη μη εφαρμογή νόμου», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις αιτήσεις που η υπέβαλε η ίδια με τον Θέμη Σοφό στο δικαστήριο, ανέφερε ότι «εισάγονται με διαφορετικό περιεχόμενο από αυτό που εμείς επισημάναμε. Εμείς προτείναμε διάταξη αναβολής ποινής, η εισαγγελέας την εισήγαγε ως αίτημα διακοπής ποινής. Η αίτησή μας απορρίφθηκε με σκεπτικό κυβερνητικής ρητορικής».

Κουφοντίνας: Παρέμβαση προέδρου και εισαγγελέα Αρείου Πάγου για την ανακοίνωση της ΕΔΕ 

Πρόεδρος και εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με κοινή ανακοίνωση παρεμβαίνουν στο θέμα της πρόσφατης ανακοίνωσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, επισημαίνοντας ότι οι δικαστές εκφράζονται μέσω των αποφάσεων των δικαστηρίων και υπόκεινται σε έλεγχο.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Ενόψει αναφυεισών διαφωνιών και αντεγκλήσεων στους κόλπους των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών σχετικά με το περιεχόμενο πρόσφατου δελτίου τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, επισημαίνεται, ότι η Δικαιοσύνη, ως ανεξάρτητη λειτουργία και πυλώνας της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, εκφράζεται αποκλειστικά και μόνον μέσα από τις ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένες αποφάσεις των αρμόδιων δικαστικών σχηματισμών- οι οποίες υπόκεινται σε έλεγχο κατά τον προβλεπόμενο από το νόμο τρόπο - και όχι από άτομα ή φορείς, που δικαιούνται μεν να διατυπώνουν τις σκέψεις τους και την προσωπική τους γνώμη δημόσια, δεν αποτελούν όμως θεσμοθετημένα δικαιοδοτικά όργανα.

Εξάλλου, με αφορμή διατυπούμενες δημοσίως επικρίσεις εναντίον δικαστικών εν γένει αρχών για το χειρισμό εκκρεμών υποθέσεων, τονίζεται ότι οι δικαστές και εισαγγελείς, έχοντας επίγνωση του ιδιαίτερου θεσμικού τους ρόλου και με διασφάλιση της ανεξαρτησίας τους από τις εγγυήσεις που τους παρέχει το Σύνταγμα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, επιτελούν την αποστολή τους, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, με εντιμότητα, αμεροληψία και αντικειμενικότητα, απερίσπαστοι και ανεπηρέαστοι από ευκαιριακά δυσμενή σχόλια, περιστασιακούς επαίνους ή άδικες επιθέσεις, όταν δέχονται αυτές υπό το μανδύα της κριτικής, αντιπαρερχόμενοι κάθε προσπάθεια επηρεασμού και αυτής ακόμη της προσωπικής τους στοχοποίησης, με νηφαλιότητα, θάρρος, γενναιότητα και αυτοπεποίθηση και με οδηγό, πάντοτε, το νόμο και τη συνείδησή τους.

Τυχόν αστοχίες ή και καταλογιστές υπαίτιες συμπεριφορές των ιδίων (δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών) υπόκεινται σε θεσμικό δικαστικό έλεγχο στα πλαίσια των προβλεπόμενων από το νόμο διαδικασιών».

Κουφοντίνας: Επτά ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί υπέρ της ανακοίνωσης της ΕΔΕ

Επτά ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί τάσσονται υπέρ της ανακοίνωσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αναφέροντας σε ανακοίνωσή τους: «Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, της οποίας είμαστε μέλη, εξασφάλιζε διαχρονικά σε κάθε μέλος της το δικαίωμα να συμμετέχει και να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του σε κάθε ζήτημα που αφορά τη δικαιοσύνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως τούτο προτάσσεται και στο ''ΠΡΟΊΜΙΟΝ'' του καταστατικού της ως βασική και θεμελιώδης αρχή της Ενώσεως. Επομένως, κάθε ανακοίνωση που έχει έναν τέτοιο στόχο και μια τέτοια κατεύθυνση, ανταποκρίνεται στους καταστατικούς σκοπούς και τιμά το Δικαστικό Σώμα».


Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top