Κουφοντίνας: «Όχι» από το δικαστήριο για διακοπή έκτισης της ποινής του

«Ο νόμος απαιτεί να πάσχει από μόνιμη πάθηση και όχι προσωρινή»

Η συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα, Ι. Κούρτοβικ είχε δηλώσει ότι θα καταθέσει αίτημα διακοπής της ποινής του ισοβίτη

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λαμίας απέρριψε ομόφωνα την αίτηση του Δημήτρη Κουφοντίνα για διακοπή της έκτισης της ποινής.

«Η αντιμετώπιση της σοβαρής ασθενείας μπορεί να γίνει μέσω της ιατρικής βοήθειας που του προσφέρεται. Ο αιτών είναι αυτός που θέτει ως προϋπόθεση τη διακοπή της έκτισης της ποινής για να δεχτεί ιατρική βοήθεια. Το δικαστήριο κρίνει πως η παραμονή του στο νοσοκομείο δεν αποτελεί δυσμενή μεταχείριση» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της έδρας.

Κουφοντίνας: Διακοπή της ποινής του θα ζητήσει η δικηγόρος του

Νωρίτερα, και η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λαμίας είχε προτείνει να απορριφθεί το αίτημα του πολυισοβίτη και απεργού πείνας για αναβολή ή διακοπή εκτέλεσης της ποινής του για λόγους υγείας, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η υγεία του, συνίσταται σε δική του επιλογή.

«Ο νόμος απαιτεί ο κρατούμενος να πάσχει από μόνιμη και χρόνια πάθηση και όχι από προσωρινή. Στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει μια σοβαρή διατάραξη των ζωτικών του οργάνων, που συνίσταται σε επιλογή του ίδιου του κρατούμενου, με πλήρη συνείδηση. Ο ίδιος συναινεί και αποδέχεται τις επιπλοκές της υγείας του. Επίσης, δεν πληρείται ούτε ο άλλος όρος του νόμου, αυτός της υπέρμετρα σκληρής μεταχείρισης. Η συνέχιση της έκτισης της ποινής του γίνεται μέσα στο νοσοκομείο. Αμέσως μόλις σταματήσει την απεργία πείνας θα δεχτεί την ιατρική φροντίδα» ανέφερε η εισαγγελέας της έδρας.

Ως μάρτυρας εξετάστηκε γιατρός από τη ΜΕΘ του νοσοκομείου Λαμίας, ο οποίος ανέφερε πως η υγεία του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι σε οριακή κατάσταση.

Εισαγγελέας: Πάσχει από κάποια πάθηση;
Μάρτυρας: Δε λέγεται ακριβώς πάθηση η απεργία πείνας, αλλά οι ζωτικές του λειτουργίες είναι οριακά.
Εισαγγελέας: Έχει κάποια ασθένεια;
Μάρτυρας: Καμία επισήμως.
Εισαγγελέας: Υπάρχουν συμπτώματα απειλητικά για τη ζωή του;
Μάρτυρας: Υπογλυκαιμία, αναιμία, αλλά δεν είναι διαβήτης ή στεφανιαία νόσος, αλλά επιπλοκές της άρνησης του να φάει.

Μετά την εισαγγελική πρόταση, ο συνήγορος του Δημήτρη Κουφοντίνα Θέμης Σοφος σχολίασε: «Η πολιτεία δεν πρέπει να εκδικηθεί. Είναι θέμα ημερών, μπορεί και ωρών. Αν πεθάνει, θα γράφει η ιατροδικαστική «ανακοπή καρδιάς» και θα έχετε και μια συγκεκριμένη ασθένεια».

Οι δικηγόροι του Ιωάννα Κούρτοβικ και Θέμης Σοφός είχαν ζητήσει να εξεταστεί η νομιμότητα της μεταγωγής του Δημήτρη Κουφοντίνα στις φυλακές Δομοκού, παράλληλα με την αναβολή εκτέλεσης της ποινής για όσο χρονικό διάστημα ο κρατούμενος νοσηλεύεται, ώστε να αποκατασταθεί η υγεία του, μετά από 56 ημέρες απεργίας πείνας και 10 ημέρες δίψας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top