Τι ισχύει για τη διπλή μάσκα και πώς θα καταλάβουμε αν εφαρμόζει καλά

Εξετάζεται η χρήση της σε σούπερ μάρκετ και μέσα μαζικής μεταφοράς

Οι δηλώσεις του Έλληνα ερευνητή Γιώργου Παυλάκη για τη διπλή μάσκα στο Mega

Η χρήση της διπλής μάσκας είναι το νέο ζήτημα που απασχολεί τους επιστήμονες για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού

Οι λοιμωξιολόγοι σήμερα αναμένεται να συζητήσουν και να συστήσουν τη χρήση διπλής μάσκας, σε χώρους με συγχρωτισμό, όπως τα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

Όπως προκύπτει από νεότερα διεθνή δεδομένα, η χρήση μάσκας από δύο πρόσωπα στον συγχρωτισμό τους προστατεύει έως και 83% από τη μετάδοση του κορωνοϊού, εφόσον κάποιος από τους δύο είναι μολυσματικός, ενώ η προστασία ενισχύεται έως και 96% με τη χρήση διπλής μάσκας.

Ύψιστης σημασίας είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η πολύ καλή εφαρμογή της μάσκας στο πρόσωπο, κάτι που επιτυγχάνεται με την πίεση που ασκεί η υφασμάτινη μάσκα στα πλάγια της χειρουργικής που από μόνη της δημιουργεί ένα κενό. Ανάλογες οδηγίες εξέδωσε πρόσφατα και το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

ECDC: «Η μάσκα πρέπει να συμπληρώνει τα μέτρα και όχι να τα αντικαθιστά»

Παυλάκης: «Οι χειρουργικές μάσκες αφήνουν πολλά κενά στη μύτη»

Για το θέμα αυτό έδωσε διευκρινίσεις και ο Έλληνας ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος εξήγησε πως η διπλή μάσκα είναι μια ακόμα προσπάθεια για να βελτιώσει τον τρόπο που τη φορούν αρκετοί πολίτες. 

Κορωνοϊός: Αναλυτικές οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας από τον ΕΟΔΥ

«Οι χειρουργικές μάσκες αφήνουν πολλά κενά στη μύτη και κυρίως στα πλάγια. Μια καλή πάνινη μάσκα πάνω από τη χειρουργική το διορθώνει. Στα κενά, όπως μπαινοβγαίνει ο αέρας, μπορεί να μπαινοβγεί και ο ιός. Αυτό είναι πρόβλημα γιατί έχουμε και τα καινούργια στελέχη του ιού που μεταφέρονται πολύ ευκολότερα», δήλωσε στο MEGA.

Σημείωσε ακόμα πως η μάσκα πρέπει να εφάπτεται στο πρόσωπο για να προστατεύει και πρόσθεσε:

Μάσκα: Τι λάθος κάνουμε όταν τη φοράμε - Ποια προστατεύει περισσότερο

«Οι μάσκες Ν95 είναι οι καλύτερες, αυτές μπορούνε να φοριούνται μόνες τους. Υπάρχουν και στην Ελλάδα. Αυτές αν εφαρμόζουν σωστά, δε χρειάζεται δεύτερη μάσκα. Αν θαμπώνουν γρήγορα τα γυαλιά σας ενώ φοράτε μάσκα, πάει να πει ότι δραπετεύει πολύς αέρας. Έτσι όπως βγαίνει ο αέρας, έτσι μπορεί και να μπει. Οι καλές μάσκες έχουν το έλασμα για να εφαρμόζει καλά».

Ο κ. Παυλάκης εκτίμησε πως με τη χρήση της διπλής μάσκας θα βελτιωθούν πολύ γρήγορα τα πράγματα. 

Lockdown: Πότε πρέπει να φοράμε μάσκα στα Ι.Χ.

«Η καλή μάσκα αφήνει τον αέρα να αλλάζει, χωρίς να αφήνουν τον ιό να περάσει. Δε δημιουργείται κάποιο πρόβλημα. Δισεκατομμύρια κόσμου έχει συνηθίσει πια να ζει με τις μάσκες. Η υγρασία που δημιουργείται από τη μάσκα ευνοεί το σταμάτημα του ιού. Μπορούν να φορούν διπλή μάσκα και οι άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα», είπε.

Στις ΗΠΑ ήδη έχουν αρχίσει να φορούν διπλή μάσκα, ενώ όπως είπε το εμβόλιο έχει αρχίσει να γίνεται αποδεκτό και στους επόμενους μήνες, με την εντατικοποίηση των εμβολιασμών θα υπάρξει βελτίωση της κατάστασης. 

Lockdown: Στο τραπέζι η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας

Έκανε, τέλος, έκκληση να μην υπάρξει εφησυχασμός, καθώς ο κορωνοϊός μπορεί να κρύβει κι άλλες εκπλήξεις, ενώ εκτίμησε πως ο ιός θα γίνει ενδημικός, όπως η γρίπη και θα τον αντιμετωπίζουμε για χρόνια. 

Κορωνοϊός: Τη χρήση διπλής μάσκας συστήνουν οι ειδικοί στις ΗΠΑ

Παναγιωτόπουλος: «Όλα ανοιχτά για τη διπλή μάσκα»

Για τη χρήση της διπλής μάσκας μίλησε και το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Τ. Παναγιωτόπουλος, τονίζοντας ότι έχουν προκύψει σαφέστερα ερευνητικά δεδομένα για τη χρήση της.

«Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να σταθμίσουμε και πώς θα είναι εφικτό... Το πιο εύκολο πράγμα είναι να βγω και να σας πω τα πιο αυστηρά μέτρα που υπάρχουν» , είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Δημόπουλος: «Ημίμετρο η διπλή μάσκα»

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Α. Δημόπουλος, ξεκάθαρισε πως η διπλή χρήση μάσκας από μόνη της δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα. 

«Δεν μπορεί να πει κανείς ότι αυτή είναι η λύση, το μέτρο βγήκε λόγω των πολλών μεταλλάξεων. Είναι ημίμετρα μέχρι να εμβολιαστεί περισσότερος κόσμος», διευκρίνισε στον ΑΝΤ1.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top