Μάσκα: Τι λάθος κάνουμε όταν τη φοράμε - Ποια προστατεύει περισσότερο

Εξετάζεται η υποχρεωτική χρήση διπλή μάσκας ως έσχατο μέσο

Όσα είπε ο κ. Εξαδάκτυλος για τη χρήση της διπλής μάσκας

Η μάσκα έχει μπει εδώ και έναν χρόνο στη ζωή μας, ωστόσο κάποιοι συνεχίζουν να μην τη φορούν σωστά. Άλλοι τη φοράνε στο πηγούνι, άλλοι τη φοράνε… σκουλαρίκι και σε άλλους δεν εφαρμόζει καλά. Για τον λόγο αυτόν έχει αρχίσει να φουντώνει η συζήτηση για το αν πρέπει να γίνει υποχρεωτική η διπλή χρήση μάσκας. 

Lockdown: Στο τραπέζι η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας

Για το συγκεκριμένο ζήτημα μίλησε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Α. Εξαδάκτυλος. 

Όπως είπε δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση στην επιτροπή για να γίνει η χρήση της διπλής μάσκας υποχρεωτική, αλλά παραδέχθηκε ότι την επιτροπή την έχει απασχολήσει το γεγονός ότι ίσως δεν έχει γίνει κατανοητό, πώς ακριβώς χρησιμοποιούμε τις μάσκες και ότι είναι τελείως ακατάλληλες, όσες έχουν μόνο ένα στρώμα από απλό πανί. 

Μέτρα για την Αττική: Τι ισχύει για μετακινήσεις με ταξί, ΙΧ και ΜΜΜ

Σημείωσε δε, ότι υπάρχει προβληματισμός αν πλένονται επαρκώς οι υφασμάτινες μάσκες ή γίνεται πολλαπλή χρήση μασκών που δεν είναι προορισμένες για τέτοια χρήση. 

«Αν είναι χειρουργικό τύπου πρέπει να αλλαχθεί, αν είναι υφασμάτινη πρέπει να πλυθεί και να σιδερωθεί», είπε.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι δύο μάσκες παρέχουν ασφαλώς μεγαλύτερη προστασία από μία υφασμάτινη, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η προστασία των υφασμάτινων μασκών θεωρείται επαρκής. 

Κορωνοϊός: Τη χρήση διπλής μάσκας συστήνουν οι ειδικοί στις ΗΠΑ

«Μεγαλύτερη προστασία παρέχει η χειρουργική μάσκα και ακόμα μεγαλύτερη η FFP2, ενώ υπάρχει και μια ακόμη πιο ενισχυμένη για νοσοκομειακή χρήση. Δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μάσκες με βαλβίδες εκπνοής», επισήμανε.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Παθολογίας, Α. Γκίκας, αναφερόμενος στο ζήτημα, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε πως «η χρήση της διπλής μάσκας είναι το έσχατο μέσο για να μπορέσουμε να περιφρουρήσουμε τον άνθρωπο που τη φορά».

Ο καθηγητής Παθολογίας, Α. Γκίκας για τη χρήση της διπλής μάσκας

Αυστρία: Απαγόρευσε τις υφασμάτινες μάσκες - Υποχρεωτική η τύπου FFP2

Για το ίδιο θέμα τοποθετήθηκε στον ΣΚΑΪ και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, λέγοντας πως γίνεται μια συζήτηση στην επιτροπή, χωρίς όμως να έχει ληφθεί απόφαση. 

Υπέρ της διπλής μάσκας τάχθηκε και ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στην ίδια εκπομπή, τονίζοντας ότι πρέπει να καλύπτει το πρόσωπο και όχι τον λαιμό.

Πώς πρέπει να φοράμε τη μάσκα; 

Οι επιστήμονες του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) αξιολογούν ποιες είναι οι καλύτερες λύσεις για την προστασία κατά του πανδημικού ιού. 

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ασφαλείς οι υφασμάτινες μάσκες στη μετάλλαξη

Σύμφωνα με επικαιροποιημένες οδηγίες που εξέδωσε για την εφαρμογή της μάσκας, εφιστά την προσοχή σε δύο τρόπους για να σιγουρευτούν οι πολίτες ότι η μάσκα προστατεύει το περισσότερο δυνατό:

Η μάσκα πρέπει να εφαρμόζει καλά στο πρόσωπο. «Τα κενά μπορούν να αφήσουν αέρα με αναπνευστικά σταγονίδια να διαρρεύσουν μέσα και έξω από τις άκρες της μάσκας», αναφέρει το CDC.

Κορωνοϊός: Ο τύπος μάσκας που προστατεύει καλύτερα από τη μετάλλαξη

Είναι ύψιστης σημασίας να επιλέγονται μάσκες με στρώματα, προκειμένου να κρατούν τόσο τα εισερχόμενα σωματίδια από το να έρθουν σε επαφή με το άτομο που τη φορά, αλλά και το αντίθετο. Να εξέλθουν από τη μάσκα τα σωματίδια ενός μολυσμένου ατόμου με κίνδυνο να μολύνουν άλλους. Μάλιστα, προτείνει μια μάσκα μιας χρήσης κάτω από μια μάσκα υφάσματος. «Η δεύτερη μάσκα πρέπει να σπρώχνει τα άκρα της εσωτερικής μάσκας στο πρόσωπό σας», επισημαίνει το Κέντρο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top