Αυστρία: Απαγόρευσε τις υφασμάτινες μάσκες - Υποχρεωτική η τύπου FFP2

«Προστατεύει καλύτερα από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού»

Η Αυστρία γίνεται από σήμερα από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που καθιστά υποχρεωτική τη χρήση της χειρουργικής μάσκας τύπου FFP2, για άτομα άνω των 14 ετών. Η χρήση αυτής της μάσκας είναι υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες, τα καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ, τις επιχειρήσεις, τα φαρμακεία, καθώς και τα νοσοκομεία.

Κορωνοϊός: Ο τύπος μάσκας που προστατεύει καλύτερα από τη μετάλλαξη

Την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανία κατέστησε υποχρεωτικό για τα άτομα που μπαίνουν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ή πηγαίνουν στα σούπερ μάρκετ να φορούν μάσκες ιατρικού στιλ: είτε N95, την αντίστοιχη κινεζική ή ευρωπαϊκή KN95 ή FFP2, ή χειρουργική μάσκα, ενώ και η Γαλλία έχει κάνει σύσταση για χρήση μάσκας τύπου FFP2.

Το μέτρο έγινε σε μεγάλο βαθμό αποδεκτό από τους πολίτες της Αυστρίας, χωρίς αντιδράσεις, καθώς θεωρείται ότι η μάσκα FFP2 προστατεύει καλύτερα και από τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, ενώ «μπλοκάρει» το 94% των αερολυμάτων.

Xειρουργική μάσκα τύπου FFP2- φωτογραφία ΑΡ

Αν και πριν από λίγες εβδομάδες, η τιμή πώλησης ανερχόταν στα 5 ευρώ η μία, πλέον πωλούνται ακόμα και παντοπωλεία για 59 σεντ η καθεμία. 

Οι ηλικιωμένοι και τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος έλαβαν δωρεάν πακέτα με μάσκες FFP2 την περασμένη εβδομάδα.

Η χρήση της εν λόγω μάσκας δεν είναι υποχρεωτική για έγκυες γυναίκες και άτομα με ιατρικές παθήσεις, στα οποία δυσκολεύεται η αναπνοή τους.

Τα lockdown στην Αυστρία

Μετά από το δεύτερο lockdown που έληξε στις αρχές Δεκεμβρίου και επέτρεψε στα καταστήματα να ανοίξουν για τις χριστουγεννιάτικες αγορές ψώνια, τα καθημερινά ποσοστά μολύνσεων αυξήθηκαν γρήγορα, οδηγώντας την κυβέρνηση να επιβάλει ένα τρίτο lockdown λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 26 Δεκεμβρίου. Αν και επρόκειτο να αρθεί στις 25 Ιανουαρίου, παρατάθηκε έως τις 8 Φεβρουαρίου με αυστηρότερους κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεωτικών μασκών FFP2.

Στην Αυστρία, καταγράφονται περίπου 130 νέες λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους κάθε μέρα, πολύ πάνω από το μέγιστο των 50 λοιμώξεων που στοχεύει η κυβέρνηση.

Τα σχολεία, τα μουσεία, οι αθλητικές αίθουσες, οι κινηματογράφοι και τα μη απαραίτητα καταστήματα είναι επί του παρόντος κλειστά και η κυβέρνηση προτρέπει τους Αυστριακούς να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές και να εργαστούν από το σπίτι όπου είναι δυνατόν. Ωστόσο, επιτρέπονται υπαίθρια αθλήματα.

Και η Γαλλία προέτρεψε τους πολίτες στις χειρουργικές μάσκες

Πριν από λίγες μέρες και οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας, προέτρεψαν τους πολίτες, να χρησιμοποιούν μόνο χειρουργικές μάσκες και όχι υφασμάτινες, σε μια προσπάθεια προστασίας από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού.

Όπως ανέφεραν οι υγειονομικές αρχές, οι μάσκες που πρέπει να χρησιμοποιούν οι πολίτες σε δημόσιους χώρους είναι οι χειρουργικές, οι μάσκες ειδικού τύπου «FFP2» και οι βιομηχανικές μάσκες προσώπου.

Ο ΠΟΥ πάντως, δεν προέβη σε αλλαγή των συστάσεών του, ανακοινώνοντας ότι οι υφασμάτινες μάσκες εξακολουθούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικές, ακόμη και απέναντι στα νέα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, καθώς ο τρόπος μετάδοσης του ιού είναι ο ίδιος.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top