ECDC: «Η μάσκα πρέπει να συμπληρώνει τα μέτρα και όχι να τα αντικαθιστά»

Τι αναφέρει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Νόσων

μάσκα

«Η χρήση μάσκας προσώπου στην κοινότητα θα πρέπει να συμπληρώνει και να μην αντικαθιστά άλλα προληπτικά μέτρα όπως φυσική απόσταση, παραμονή στο σπίτι όταν κανείς είναι άρρωστος, την τηλεργασία αν είναι δυνατόν, την αναπνευστική εθιμοτυπία, τη σχολαστική υγιεινή των χεριών και την αποφυγή αγγίγματος του προσώπου, της μύτης, των ματιών και του στόματος», τονίζει σήμερα το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Νόσων ECDC, με τεχνική έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Διπλή μάσκα - κορωνοϊός: Εξετάζεται η σύσταση για χώρους με συγχρωτισμό

Η έκθεση αναφέρει ότι «η κατάλληλη χρήση μάσκας προσώπου και η προώθηση της συμμόρφωσης με τη χρήση τους όταν συνιστάται ως μέτρο δημόσιας υγείας είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα του μέτρου και μπορεί να βελτιωθεί μέσω εκπαιδευτικών εκστρατειών».

«Αν και τα στοιχεία για τη χρήση ιατρικών μασκών προσώπου στην κοινότητα για την πρόληψη του COVID-19 είναι περιορισμένα, οι μάσκες προσώπου θα πρέπει να θεωρούνται ως μη φαρμακευτική παρέμβαση σε συνδυασμό με άλλα μέτρα ως μέρος των προσπαθειών για τον έλεγχο της πανδημίας COVID-19», ξεκαθαρίζει ο ECDC.

Συγκεκριμένα, η τεχνική έκθεση του ECDC εξετάζει τα στοιχεία που έχουν συσσωρευτεί από την εμφάνιση του COVID-19, εκτός από αυτά που υπήρχαν για το θέμα της μάσκας  πριν από την πανδημία, και επικαιροποιεί τη γνωμάτευση του ECDC σχετικά με την καταλληλότητα χρήσης μάσκας προσώπου στην κοινότητα που δημοσιεύτηκε στις 9 Απριλίου του 2020.

«Ο ρόλος των μασκών προσώπου στον έλεγχο και την πρόληψη του COVID-19 παραμένει θέμα συζήτησης. Πριν από το COVID-19, οι περισσότερες μελέτες που αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των μασκών προσώπου ως προστατευτικού μέτρου στην κοινότητα προήλθαν από μελέτες για τη γρίπη, οι οποίες παρείχαν λίγα στοιχεία για να υποστηρίξουν τη χρήση τους», αναφέρει ο ECDC.

Κορωνοϊός: Αναλυτικές οδηγίες για τη σωστή χρήση μάσκας από τον ΕΟΔΥ

«Τα στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητα των ιατρικών μασκών προσώπου για την πρόληψη του COVID-19 στην κοινότητα είναι συμβατά με ένα μικρό έως μέτριο προστατευτικό αποτέλεσμα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αβεβαιότητες σχετικά με το μέγεθος αυτού του αποτελέσματος», σημειώνει.

«Τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των μη ιατρικών μασκών προσώπου, ασπίδων προσώπου κτλ στην κοινότητα είναι σπάνια και πολύ χαμηλής βεβαιότητας», προειδοποιεί ο ECDC και διευκρινίζει ότι «απαιτούνται επιπλέον μελέτες υψηλής ποιότητας για να εκτιμηθεί η σημασία της χρήσης ιατρικών μασκών προσώπου στην πανδημία COVID-19».

«Λαμβάνοντας υπόψη τα διαθέσιμα στοιχεία, τα χαρακτηριστικά μετάδοσης του SARS-CoV-2, τη σκοπιμότητα και τις πιθανές βλάβες που σχετίζονται με τη χρήση διαφόρων τύπων μάσκας προσώπου, προτείνονται οι ακόλουθες επιλογές:

  • Σε περιοχές με κοινοτική μετάδοση του COVID-19, συνιστάται η χρήση ιατρικής ή μη ιατρικής μάσκας προσώπου σε περιορισμένους δημόσιους χώρους και μπορεί να εξεταστεί σε πολυσύχναστους χώρους.
  • Για άτομα ευάλωτα σε σοβαρό COVID-19, όπως οι ηλικιωμένοι ή εκείνοι με υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, συνιστάται η χρήση ιατρικών μασκών προσώπου ως μέσο προσωπικής προστασίας στις προαναφερόμενες ρυθμίσεις.
  • Στα νοικοκυριά, συνιστάται η χρήση ιατρικών μασκών προσώπου για άτομα με συμπτώματα COVID-19 ή επιβεβαιωμένο COVID-19 και για άτομα που μοιράζονται το νοικοκυριό τους.

«Με βάση την αξιολόγηση των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων, δεν μπορεί να γίνει σύσταση για την προτιμώμενη χρήση ιατρικών ή μη ιατρικών μασκών προσώπου στην κοινότητα», αναφέρει ο ECDC.

«Όταν χρησιμοποιούνται μη ιατρικές μάσκες προσώπου, συνιστάται οι μάσκες που συμμορφώνονται με τις διαθέσιμες οδηγίες για την αποτελεσματικότητα της διήθησης και την αναπνοή», ξεκαθαρίζει.

«Τα πολύ περιορισμένα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τη χρήση αναπνευστικών στην κοινότητα δεν υποστηρίζουν την υποχρεωτική χρήση τους αντί άλλων τύπων μασκών προσώπου στην κοινότητα. Παρόλο που οι αναπνευστικές συσκευές (respirators) δεν αναμένεται να είναι κατώτερες από τις μη ιατρικές ή ιατρικές μάσκες προσώπου, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι δυσκολίες για την εξασφάλιση της κατάλληλης τοποθέτησής τους και της χρήσης τους στην κοινότητα, καθώς και πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τη χαμηλότερη αναπνοή», καταλήγει ο ECDC.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top