Πρώτη μέρα lockdown Αττική: 50% αυξημένη η κίνηση σε σχέση με τον Μάρτιο

Τι αλλάζει στις βεβαιώσεις εργασίας και μετακίνησης

Αυστηρότερος θα είναι από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου ο έλεγχος στις μετακινήσεις, προκειμένου να μην κυκλοφορούν πολλοί οδηγοί με παράτυπες βεβαιώσεις εργασίας. Η πρώτη μέρα του αυστηρού lockdown στην Αττική μόνο καραντίνα δε θύμιζε. Η κίνηση ήταν αυξημένη, ενώ ορισμένοι επιμένουν να κυκλοφορούν άσκοπα.   

Ημι-lockdown και… ημι-καραντίνα: 2,4 εκατ. πολίτες πηγαίνουν στη δουλειά!  

Από σήμερα Πέμπτη 11/2 το λιανεμπόριο και τα σχολεία παραμένουν κλειστά. Κι όμως, η κίνηση ήταν 50% πάνω σε σχέση με την πρώτη μέρα του lockdown του Μαρτίου, σύμφωνα με το κέντρο διαχείρισης κυκλοφορίας της περιφέρειας Αττικής.  

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που κινούνται, κάπου πηγαίνουν, αλληλεπιδρούν με άλλους ανθρώπους και η ανθρώπινη επαφή είναι αυτό που μεταδίδει τον κορωνοïό. Το lockdown από μόνο του είναι μια λέξη. Πρέπει να μειώσουμε την κινητικότητα μας το μάξιμουμ δυνατό» σημείωσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Lockdown: Στο τραπέζι η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας

Τι αλλάζει στις βεβαιώσεις εργασίας

Αρκετοί για να μετακινηθούν χρησιμοποιούν τις βεβαιώσεις εργασίας, χωρίς να δουλεύουν απαραίτητα. Εκμεταλλεύονται το ότι δεν είναι εύκολο να ελεγχθεί το ωράριο ή η έδρα της επιχείρησης. Για αυτό η κυβέρνηση αλλάζει το σύστημα.

Από 15/2 οι ελεύθεροι επαγγελματίες μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α’»  από το forma.gr, η οποία αντλεί στοιχεία από την Εργάνη, θα πρέπει να έχουν μαζί και δεύτερο έγγραφο από το taxis όπου φαίνεται ότι όντως εργάζονται.  

Lockdown: Ποιοι εργαζόμενοι δε δικαιούνται πλέον βεβαίωση μετακίνησης

Οι μισθωτοί θα έχουν νέα βεβαίωση εργοδότη που περνάει και αυτή μέσα από την Εργάνη  και αναφέρει ωράριο και τόπο κατοικίας.

Όσοι βρίσκονται σε αναστολή ή τηλεργασία δε δικαιούνται βεβαιώσεις. Μετακινούνται μόνο με sms.

Σαφάρι για τις πλαστές βεβαιώσεις εργασίας

Το στοίχημα είναι να γίνονται on line οι έλεγχοι, ώστε να εντοπίζονται επιτόπου οι παραβάτες μέσω της διασταύρωσης των στοιχείων. Το σαφάρι των αστυνομικών για τις πλαστές βεβαιώσεις έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ενταθεί. 

To πρόστιμο είναι 300 ευρώ για αυτόν που μετακινείται και 3.000 ευρώ για την επιχείρηση.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Όλες οι ειδήσεις σήμερα από την Ελλάδα και τον κόσμο

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top