Έκτακτη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη: Διπλασιάστηκε το ιικό φορτίο στα λύματα

Πιθανή η λήψη νέων μέτρων μετά την αύξηση κρουσμάτων

Ανησυχία για την αύξηση των ενεργών κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα. Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για τους πολίτες άνω των 60 ετών. Ρεπορτάζ της Κατερίνας Παπακωστοπούλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star στις 8/2.

Έκτακτη σύσκεψη για τον κορωνοϊό πραγματοποιείται αυτή την ώρα στη Θεσσσαλονίκη, υπό τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, καθώς το ενδεχόμενο για τη λήψη νέων μέτρων μετά την αύξηση κρουσμάτων παραμένει ανοικτό. Την ίδια ώρα, οι μετρήσεις στα λύματα της πόλης δείχνουν ότι το ιικό φορτίο έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες μέρες.

Έκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη με Kικίλια, Τσιόρδα και Χαρδαλιά στο Μαξίμου

Τα σενάρια για τη λήψη νέων μέτρων στη Θεσσαλονίκη είναι εξαιρετικά πιθανά, παρόλο που η κατάσταση είναι καλύτερη συγκριτικά με την Αττική και υπάρχει 25% πληρότητα στις ΜΕΘ.

Πελώνη: Έχουμε μπροστά μας δύο δύσκολους μήνες. Υπομονή μέχρι την άνοιξη

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, o πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση και να αποφασιστεί η λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.

Θεσσαλονίκη: Διπλασιάστηκε το ιικό φορτίο στα λύματα

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει το ιικό φορτίο των λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

Η ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν την Παρασκευή 5 και την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, μετά τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, σε σύγκριση με τις μετρήσεις της 1ης και 3ης Φεβρουαρίου, δείχνει 100% αύξηση της συγκέντρωσης του SARS-CoV-2 στα αστικά υγρά απόβλητα.

Το ποσοστό της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου ανιχνεύεται σε επίπεδα αντίστοιχα της 20ης Οκτωβρίου, αλλά χαμηλότερα της συγκέντρωσης των τελευταίων ημερών του Οκτωβρίου, όταν είχε ξεκινήσει μία εκθετική αύξησή της, το φθινόπωρο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, «ο εντοπισμός κρουσμάτων μεταλλαγμένων - πολύ πιο μεταδοτικών στελεχών του SARS-CoV-2, σε συνδυασμό με φαινόμενα συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το τελευταίο διάστημα, μπορεί να ερμηνεύσει τις έντονα αυξητικές τάσεις διασποράς του ιού στην κοινότητα» και «είναι πλέον και στην ατομική ευθύνη του καθενός, το να μην οδηγηθούμε σε μία εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά να αποφύγουμε μία επανάληψη όσων βιώσαμε τον περασμένο Νοέμβρη», και γι' αυτό «η απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, είναι ο μόνος τρόπος, ο μόνος δρόμος».

Υπενθυμίζεται ότι οι μετρήσεις της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου είχαν δείξει αύξηση στο ιικο φορτίο των λυμάτων της τάξης του 50%, που στις επόμενες μετρήσεις παγιώθηκε με τάσεις σταθεροποίησης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top