Παπαευαγγέλου: «Υπάρχει σημαντική διασπορά μέσα στην οικογένεια»

Τι είπε στην ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας

«Ο χάρτης κοκκίνισε ξανά» ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Lockdown Αττική: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 το Σαββατοκύριακο

Τόνισε ότι ήδη περιοχές της χώρας παρουσιάζουν εκθετική αύξηση κρουσμάτων, όπως γίνεται στην Πάτρα και τη Χαλκίδα. Στόχος των ειδικών είναι να γίνει επίπεδη η καμπύλη διασποράς τους δύο επόμενους μήνες. Ωστόσο, όπως είπε, οι επιστήμονες, λαμβάνοντας υπόψη τους την χαμηλή διασπορά του ιού στην εκπαίδευση, εισηγήθηκαν να μην αλλάξει κάτι από αυτά που ισχύουν έως σήμερα.

«Υπάρχει σημαντική ενδοοικογενειακή διασπορά»

Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 43 έτη, ενώ τα περισσότερα νέα κρούσματα βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα από 25 έως 44 ετών.

Κρούσματα: 23 νέες μολύνσεις της βρετανικής μετάλλαξης - Πού εντοπίστηκαν

«Αυτό που φαίνεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία, είναι ότι υπάρχει σημαντική ενδοοικογενειακή διασπορά, δηλαδή οι γονείς μεταδίδουν στα παιδιά τους, αλλά και στα πιο ηλικιωμένα άτομα της οικογένειας» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου και είπε ότι είναι σημαντικός όσον αφορά τη διασπορά του ιού ο ρόλος των κρυφών συγκεντρώσεων σε σπίτια, οι οποίες επειδή είναι κρυφές, οπότε είναι πολύ δύσκολο να γίνει ιχνηλάτηση.

Σε στοιχεία που παρουσίασε η καθηγήτρια, καταγράφεται επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας την τελευταία εβδομάδα. «Από τα 625 κρούσματα ανά ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα, φτάσαμε τα 892 την τελευταία εβδομάδα» είπε, και πρόσθεσε ότι τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σήμερα στις 8.500, από τα οποία τα 4.400 είναι στην Αττική και 850 στη Θεσσαλονίκη.

Κρούσματα σήμερα: Πόσα κατέγραψαν Αττική και Θεσσαλονίκη

«Φαίνεται ότι τα μέτρα δεν εφαρμόστηκαν, είναι προφανές ότι κουραστήκαμε, αλλά έχουμε μπροστά μας μαραθώνιο. Απαιτούνται οκτώ εβδομάδες για να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός των ευπαθών και ηλικιωμένων, να βοηθήσουμε όλοι μαζί ώστε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία» ανέφερε σχετικά.   

Πρόσθεσε ότι σήμερα νοσηλεύονται 1.600 άτομα σε όλη τη χώρα με COVID-19 και καταγράφονται 150 εισαγωγές ασθενών κάθε μέρα, από τις οποίες 70 με 80 αφορούν μόνο την Αττική. Όσοι νοσηλεύονται είναι συνήθως ασθενείς, άνω των 55 ετών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top