Σήφης Βαλυράκης: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία για τον θάνατό του

Για πρώτη φορά τον πρόδωσε η θάλασσα, που τόσο αγαπούσε

Η αγάπη του για τη θάλασσα και το υποβρύχιο ψάρεμα στάθηκε μοιραία τελικά για τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη, ο οποίος μετά από αγωνιώδη έρευνα, βρέθηκε χθες το βράδυ νεκρός στα νερά του Ευβοϊκού. 

Βρέθηκε νεκρός ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Σήφης Βαλυράκης

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, ο 78χρονος πρώην υπουργός γλίστρησε από το φουσκωτό σκάφος του, υπό αδιευκρίνιστες ακόμα συνθήκες κι έπεσε στη θάλασσα. 

φουσκωτό Βαλυράκης

Το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη - φωτογραφία: zarpanews.gr

Οι αξιωματικοί του Λιμενικού δεν αποκλείουν να χτύπησε σε κάποιο σημείο του σκάφους, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του και να βρεθεί στο νερό. Μπορεί, όμως, να αναγκάστηκε να κολυμπήσει για ώρες στη θάλασσα, μέχρι που τον εγκατέλειψαν οι δυνάμεις του.

Το φουσκωτό του βρέθηκε προσαραγμένο με τη μηχανή να δουλεύει κανονικά. Έτσι το πιθανότερο είναι ότι έπεσε στη θάλασσα είτε γιατί γλίστρησε, είτε γιατί λιποθύμησε, ενώ το σκάφος του συνέχισε κανονικά την πορεία του, μέχρι που εντοπίστηκε από τους Λιμενικούς κατά τη διάρκεια των ερευνών.

Το σκάφος του Βαλυράκη

Μέσα στο φουσκωτό βρέθηκαν μεταξύ άλλων δύο ψαροτούφεκα - φωτογραφία: zarpanews.gr

Μία ακόμα εκδοχή που δίνουν οι άνδρες του Λιμενικού είναι να γλίστρησε και να χτύπησε στην προπέλα του σκάφους, καθώς όταν ανασύρθηκε η σορός του, διαπιστώθηκε ότι είχε υποστεί ακρωτηριασμό σε δάχτυλο του αριστερού του χεριού. 

Εξετάζεται τέλος και το ενδεχόμενο να χτυπήθηκε από δεύτερο σκάφος, καθώς προσπαθούσε να κολυμπήσει για να βγει στη στεριά.

Το χρονικό της τραγωδίας

Όλα ξεκίνησαν το μεσημέρι της Κυριακής. Ο Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος βρισκόταν με τη σύζυγό του στο εξοχικό τους στην Ερέτρια, αποφάσισε να πάει μόνος του για ψαροτούφεκο, όπως έκανε τόσα χρόνια. 

Το σημείο, όπου βρέθηκε νεκρός ο Σήφης Βαλυράκης

Οι ώρες, όμως, περνούσαν και ο πρώην υπουργός δεν έδινε σημεία ζωής, με αποτέλεσμα η σύζυγός του, γνωστή εικαστικός, Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη να ανησυχήσει και να ειδοποιήσει το Λιμενικό. 

Άλλωστε δεν καθυστερούσε ποτέ να επιστρέψει από το αγαπημένο του χόμπι και όποτε συνέβαινε κάτι τέτοιο, φρόντιζε πάντα να ειδοποιεί.

Αμέσως ξεκίνησαν οι έρευνες από τους λιμενικούς, οι οποίοι εντόπισαν το φουσκωτό του με αναμμένη τη μηχανή σχεδόν δύο ναυτικά μίλια από την Ερέτρια. Το σκάφος ήταν άδειο και υπήρχαν σε αυτό δύο ψαροτούφεκα.  Λίγο πριν τις 21:00 ο Σήφης Βαλυράκης βρέθηκε νεκρός, ένα ναυτικό μίλι από το σημείο, όπου βρέθηκε το σκάφος του στο «Νησί των Ονείρων» ή Πεζονήσι, όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι.

Όλες οι εκδοχές εξετάζονται για τον θάνατο του πρώην υπουργού

Στις έρευνες συμμετείχαν πέντε πλωτά του Λιμενικού, ιδιωτικά σκάφη, ο σύλλογος ΕΣΔΔΕ από την Ερέτρια, η Ομάδα Διάσωσης Εύβοιας – Rescue Team 312, ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού καθώς έσπευσαν άνδρες της Μονάδας Υποβρυχίων αποστολών.

Ποιος ήταν ο Σήφης Βαλυράκης

Ο Σήφης Βαλυράκης υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ήταν μέλος του ΠΑΚ και διετέλεσε μέλος των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου ιδιαίτερα την οκταετία 1981 – 1989.

Είχε γεννηθεί το 1943 στα Χανιά. Πατέρας του ήταν ο Γιάννης Βαλυράκης, βουλευτής της Ένωσης Κέντρου. 

Υπήρξε κορυφαίο στέλεχος της Αντίστασης στην περίοδο της επταετίας και καταζητούμενος από το καθεστώς για πολλά χρόνια, καθώς ηγήθηκε μεταξύ άλλων του ένοπλου τμήματος του ΠΑΚ και κατηγορήθηκε για βομβιστικές επιθέσεις. 

Συνελήφθη πρώτη φορά το 1971 και κρατήθηκε και βασανίστηκε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, αλλά κατάφερε ν’ αποδράσει και εντοπίστηκε εν τέλει στην οροφή ενός τρένου που είχε προορισμό τη Γιουγκοσλαβία και με το οποίο επιχείρησε να φύγει από την Ελλάδα.

Ο Σήφης Βαλυράκης με τη σύζυγό του, γνωστή εικαστικό, Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη - φωτογραφία NDP

Από εκεί οδηγήθηκε στις φυλακές της Κέρκυρας, από όπου επίσης απέδρασε κι έφτασε κολυμπώντας στην Αλβανία. Εκεί, το καθεστώς Χότζα τον συνέλαβε και τον οδήγησε σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων, καθώς θεωρήθηκε κατάσκοπος. 

Τελικά, επενέβη ο πρίγκιπας της Καμπότζης, λόγω των επαφών που είχε με το μαοϊκό τόξο την εποχή εκείνη ο Ανδρέας Παπανδρέου, και αφέθηκε ελεύθερος. 

Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής Χανίων με το ΠΑΣΟΚ το 1977 και τελευταία το 2009, ενώ διατέλεσε διαδοχικά υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (Οκτώβριος 1981 – Νοέμβριος 1984), υφυπουργός Πολιτισμού με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό (Ιούλιος 1985 – Ιούνιος 1988), υφυπουργός Δημόσιας Τάξης (Ιούνιος 1988 – Ιούλιος 1989 και Ιούλιος 1994 – Μάρτιος 1995) και υπουργός Δημόσιας Τάξης (Μάρτιος 1995 – Ιανουάριος 1996).

Κατά την πρώτη και δεύτερη θητεία του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, λόγω της ακμής τότε της δράσης της «17 Νοέμβρη», είχε κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ για συγκάλυψη των τρομοκρατών, με αποτέλεσμα το 2009 να κρατηθεί για αρκετές ώρες στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, καθώς ανακλήθηκε η βίζα του, ενώ βρισκόταν εν πτήσει.

Είχε παντρευτεί τη γνωστή ζωγράφο Μίνα Παπαθεοδώρου Βαλυράκη και είχαν αποκτήσει μαζί δύο παιδιά.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top