Γαργαλιάνος στο STAR: «Η κολχικίνη μειώνει τη νοσηλεία και τη θνησιμότητα»

Με ελληνική υπογραφή η μελέτη για το φάρμακο κατά του κορωνοϊού

Η πρώτη  μελέτη για την κολχικίνη έγινε από μια ελληνική ομάδα επιστημόνων. Ενας απο αυτούς τους κορυφαίους επιστήμονες που δημιουργήσαν το σωτήριο φάρμακο, ο καθηγητής Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Πρόεδρος της  Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, μίλησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Σαββατοκύριακου του STAR

Στεφανάδης στο Star για κολχικίνη και Covid-19: Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα

«Έχουμε πια απόδειξη ότι η κολχικίνη μειώνει τη θνησιμότητα, μειώνει την ανάγκη εισαγωγών στο νοσοκομείο σε ανθρώπους που τη χρειάζονται, άτομα κάποιας ηλικίας ή άτομα νεότερα που έχουν κριτήριο συννοσηρότητας. Σχεδιάστηκε ένα μικρό πρωτόκολλο σε ενδονοσοκομειακούς ασθενείς και η κολχικίνη χορηγήθηκε ενδονοσοκομειακά αλλά δεν μπορούσαμε να βγάλουμε συμπεράσματα» τόνισε ο κ. Γαργαλιάνος.  

«Στον Καναδά δημοσιεύτηκε μια μελέτη του Montreal Heart Institute. Το Ινστιτούτο σχεδίασε εξωνοσοκομειακά μελέτη, τύφλα τυχαιοποιημένη μελέτη, συγκριτικά με εικονικό φάρμακο που ανακοινώθηκε μόλις χθες, κι έδειξε σημαντικά αποτελέσματα όσον άφορα τη μη ανάγκη εισαγωγής στο νοσοκομείο, και τη μείωση θνησιμότητας, για πρώτη φορά το έχουμε αυτό, και προλαμβάνει την υπερφλεγμονώδη αντίδραση του ασθενούς» εξήγησε ο καθηγητής. Η μελέτη έδειξε ότι η περίπτωση μη εξέλιξης της νόσου μειώνεται κατά 25% συμπλήρωσε.

Η κολχικίνη στη μάχη κατά του κορωνοϊού: Τι είναι και ποια η δράση της

 Μόνο με ιατρική συνταγή η χορήγησή της

«Θα χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή. Υπάρχουν αντενδείξεις, άνθρωποι που δεν μπορούν να την πάρουν, μόνο ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει ποιος θα πάρει το φάρμακο αυτό. Και πρέπει να έχει προσβληθεί από τον ιό, και να έχει πάρει το πρώτο 24ωρο ιδανικά, ή το πρώτο 48ωρο. Θέλει αξιολόγηση ο ασθενής», σημείωσε.

Κλείνοντας σημείωσε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού με το «άνοιγμα» της εστίασης δεν αποκλείεται να ανέβουν ξανά τα κρούσματα. Προτεραιότητα θεωρεί ότι έχει να ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Σαββατοκύριακου του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top