Σαρηγιάννης: Όχι στο ταυτόχρονο άνοιγμα click away και γυμνασίων - λυκείων

Τι είπε ο καθηγητής για την πρόβλεψη των 2.000 κρουσμάτων ημερησίως

Από τις 19 Ιανουαρίου αναμένεται να δούμε μια αύξηση στα κρούσματα με το άνοιγμα των δημοτικών και το «free lockdown» που ζούμε, ενώ αν ανοίξουν ταυτόχρονα η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και το λιανεμπόριο τότε αναμένεται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να έχουμε 2.000 κρούσματα τη μέρα, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

Σαρηγιάννης: «2.000 κρούσματα κάθε μέρα στα τέλη Φεβρουαρίου»

«Αυτό θα είναι η αρχή του τρίτου κύματος, το οποίο αν το αφήναμε να εξελιχθεί, θα φτάναμε στην κορύφωσή του στο τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου» εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι το ταυτόχρονο άνοιγμα δευτεροβάθμιας -εκτός ίσως από την Γ’ Λυκείου- και λιανεμπορίου είναι «προβληματικό», καθώς η διασπορά θα είναι μεγαλύτερη και το σύστημα υγείας δε θα αντέξει. Ωστόσο, ο καθηγητής συμφωνεί με το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 18 Ιανουαρίου με τη μέθοδο του click away, σημειώνοντας ότι καλό θα ήταν να δοθούν επιδοτήσεις για την απολύμανση του αέρα των εσωτερικών χώρων.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς και την ανοσία του πληθυσμού, ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι περιμένουμε ανοσία στο τέλος του χρόνου, στην καλή περίπτωση.

Τέλος, ο καθηγητής εκτίμησε πως προς το φθινόπωρο θα δούμε καλυτέρευση της κατάστασης του επιδημιολογικού φορτίου, υπογραμμίζοντας ότι αναφέρεται στο στέλεχος που είχαμε μέχρι τώρα στη χώρα. «Αν το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού αρχίσει να εξαπλώνεται και να κυριαρχεί, τότε οι υπολογισμοί ξαναρχίζουν από την αρχή. Αυτά που λέω δεν θα ισχύουν», εξήγησε.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top