Σαρηγιάννης: «2.000 κρούσματα κάθε μέρα στα τέλη Φεβρουαρίου»

«Να μη λειτουργήσει το click away αφού ανοίγουν τα σχολεία»

Τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν στις 7/1

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοϊού τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, με τον καθηγητή του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, να εκτιμά ότι τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 2.000 ημερησίως στα τέλη Φεβρουαρίου. 

Μιλώντας στο grtimes.gr ο κ. Σαρηγιάννης εξέφρασε τις αμφιβολίες του για το αν θα πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away.

Σχολεία: Ξεκινά η τηλεκπαίδευση σε Γυμνάσια – Λύκεια

Τόνισε μάλιστα πως αν αυτό αποφασιστεί θα πρέπει να εφαρμοστεί το λεγόμενο «ακορντεόν», ώστε να μην πιεστεί το ΕΣΥ. Διαφορετικά, όπως είπε, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να ανοίξει το λιανεμπόριο όταν οι συνθήκες είναι πιο κατάλληλες. 

Επανέλαβε επίσης την άποψη ότι τα σχολεία θα έπρεπε να ανοίξουν στις 25 Ιανουαρίου. 

ECDC Κορωνοϊός: Αυτές οι περιοχές της Ελλάδας είναι «πράσινες»

«Αν ανοίξουν καταστήματα και σχολεία, είναι αναμενόμενη μία αύξηση, η οποία στις 18 Φλεβάρη θα οδηγήσει στην πληρότητα των ΜΕΘ στο 80% και στις 28 Φλεβάρη σε κατάρρευση του ΕΣΥ. Τότε, ένα πολύ αυστηρό lockdown θα είναι μία πολύ δελεαστική λύση, αλλά έτσι δεν οδηγούμαστε κάπου. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που κινούμαστε. Το να κάνουμε συνεχώς το ίδιο πράγμα δεν είναι το πιο ευφυές», είπε.

Υπογράμμισε τέλος πως παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχουν αξιοποιηθεί όλα τα απαραίτητα τεχνολογικά και μη μέσα για την καταπολέμηση της πανδημίας. 

Αποκάλυψη: Συνέχιση του lock down θα εισηγηθεί η Επιτροπή στην κυβέρνηση

«Η εστίαση, λόγου χάριν, αντί να επιδοτείται για την αγορά θερμαστρών, θα έπρεπε να επιδοτείται με συσκευές απολύμανσης του αέρα, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, αφού μειώνουν αισθητά την έκθεση των πολιτών σε μεγάλο ιικό φορτίο», τόνισε.

Κορωνοϊός: Πάνω από 500 τα νέα κρούσματα - 47 οι νεκροί

Τάχθηκε υπέρ της αύξησης της τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό, και τόνισε την ανάγκη να γίνονται συχνές απολυμάνσεις στον εξοπλισμό των καταστημάτων με συσκευές απολύμανσης του αέρα, να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί και να γίνονται περισσότερα και στοχευμένα τεστ αντιγόνου. 

«Αν το μαθηματικό σου μοντέλο, αποδεικνύει ότι στην «τάδε» περιοχή θα έχεις σε 10 μέρες πρόβλημα, αντί να κάνεις lockdown μόλις επιβεβαιωθείς, πρέπει να σπεύσεις και να πραγματοποιήσεις μαζικά τεστ εντοπίζοντας τα κρούσματα, σπάζοντας την αλυσίδα διασποράς», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top