Αύξηση της χρήσης ναρκωτικών στην καραντίνα δείχνουν τα λύματα στην Αττική

Θωμαΐδης στο star.gr: Έως και τριπλάσιο το ιικό φορτίο στις γιορτές

Όλα όσα είπε ο Νίκος Θωμαΐδης καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.

Αύξηση ρεκόρ δεκαετίας στη χρήση κοκαΐνης κατέγραψαν οι μετρήσεις ερευνητών του ΕΚΠΑ στα αστικά λύματα της Αττικής, την περίοδο των δύο lockdown.  

«Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ναρκωτικά, δηλαδή τις παράνομα διακινούμενες ουσίες έχουμε δει μία αύξηση κατά 60% της χρήσης της κοκαΐνης το Μάρτιο, σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2019», είπε στο star.gr ο Νίκος Θωμαΐδης καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ.

Ο Νίκος Θωμαΐδης καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ μίλησε στο star.gr για τα αποτελέσματα της μελέτης των λυμάτων στην Αττική

Όπως πρόσθεσε, τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκαν και το διάστημα Οκτωβρίου- Νοεμβρίου στο δεύτερο lockdown, οπότε και διαπιστώθηκε μία περαιτέρω αύξηση γύρω στο 20%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη χρήση κοκαΐνης που έχουμε καταγράψει την τελευταία δεκαετία. Έχει γίνει περίπου διπλασιασμός των χρηστών ή της χρήσης από το 2019, σύμφωνα με τα λύματα.

Αυξήθηκε και η χρήση ψυχοφαρμάκων

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη τα λύματα δείχνουν διαχρονικά τη χρήση των ουσιών από την κοινότητα που τα παράγει. Εκτός από τις παράνομες διακινούμενες ουσίες οι ερευνητές κατέγραψαν και μία σημαντική αύξηση στη χρήση ψυχοφαρμάκων τον τελευταίο χρόνο.

«Στο πρώτο lockdown του Μαρτίου- Aπριλίου, διαπιστώσαμε μία μεγάλη αύξηση των αντικαταθλιπτικών και των αγχολυτικών φαρμάκων. Κάποιες δραστικές ουσίες είχαν 60 και 70% αύξηση», είπε χαρακτηριστικά.

Καμπανάκι Καπραβέλου: «Έρχεται τρίτο κύμα και θα θρηνήσουμε πολλά θύματα»

Πρόσθεσε δε, ότι αναλύοντας τα δείγματα των επόμενων μηνών καταγράφηκε μία ύφεση στη χρήση τους, η οποία έφτασε στο ελάχιστο όριο τον Αύγουστο, ενώ το επόμενο τρίμηνο (Σεπτέμβριος- Οκτώβριος- Νοέμβριος) σημειώθηκε εκ νέου μία αύξηση.

«Τα αντικαταθλιπτικά επανήλθαν το Νοέμβριο στα επίπεδα του Μαρτίου, ενώ τα αγχολυτικά αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο. Ειδικότερα οι βενζοδιαζεπίνες έχουν αυξηθεί αρκετά. Το ποσοστό της αύξησης αλλάζει ανάλογα με τη δραστική ουσία, ενώ σε κάποιες ουσίες έχουμε έως και διπλασιασμό της χρήσης τους», σημείωσε.

Οριστικό: Ανοίγουν τη Δευτέρα δημοτικά, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί

«Έως και τριπλάσιο το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα την Πρωτοχρονιά στην Αττική»

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των μετρήσεων των λυμάτων στην Αττική, σε ό,τι έχει να κάνει με τον κορωνοϊό, ο κ. Θωμαΐδης σημείωσε ότι καταγράφηκαν το τελευταίο δεκαήμερο δύο επεισόδια αύξησης του ιικού φορτίου. 

«Μπήκαμε στο εορταστικό δεκαήμερο με μειωμένο ιικό φορτίο, ωστόσο το διήμερο μετά τα Χριστούγεννα, 26 και 27 Δεκεμβρίου, είδαμε ένα διπλασιασμό του ιικού φορτίου», είπε.

Κορωνοϊός: Βράζει η Αττική – Τριπλασιασμό ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα

Στη συνέχεια όπως συμπλήρωσε, το ιικό φορτίο επανήλθε σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, με περίπου 10.000 προβλεπόμενους φορείς, πριν εκτοξευθεί πάλι το διήμερο της Πρωτοχρονιάς.

«Τότε είδαμε έως και τριπλάσιο ιικό φορτίο. Άρα υπήρξε μία διάδοση της νόσου λόγω των μετακινήσεων, των πάρτι και των συναντήσεων, η οποία θα αποτυπωθεί σε κρούσματα την επόμενη εβδομάδα», σημείωσε.

Κορωνοϊός: Ανησυχία για τις εικόνες συνωστισμού τα Θεοφάνεια

Όπως εξήγησε, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, το ιικό φορτίο μπορεί να εντοπιστεί στα λύματα από δύο- τρεις ώρες έως και δυο- τρεις ημέρες μετά από τη μόλυνση, κάτι που εξαρτάται από τον οργανισμό του κάθε νοσούντα. Υπό αυτό το πλαίσιο, σχολιάζοντας τις εικόνες συνωστισμού που καταγράφηκαν στα Θεοφάνεια, ανέφερε ότι αν έχει αλλάξει κάτι επιδημιολογικά, αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί τις επόμενες ημέρες στα αστικά λύματα της περιφέρειας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top