Εμβόλιο: «Οι πιθανότητες για επιπλοκές είναι όσες να πέσει αεροπλάνο»

Τι είπε ο Γώγος για το εμβόλιο του κορωνοϊού

Λίγες ημέρες πριν την επίσημη έναρξη του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στη χώρα μας, αρκετοί είναι εκείνοι που εκφράζουν την αμφιβολία τους σχετικά με το αν θα κάνουν ή όχι το εμβόλιο το προσεχές διάστημα, καθώς φοβούνται για την αξιοπιστία του.

Κορωνοϊός: Στο 40% η συμμετοχή των υγειονομικών στον εμβολιασμό

Τα εμβολιαστικά κέντρα εργάζονται πυρετωδώς για να αρχίσουν τους εμβολιασμούς στις 27 Δεκεμβρίου, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σύζυγό του Μαρέβα να κάνουν την αρχή.

Στις 27 Δεκεμβρίου εμβολιάζονται ο Μητσοτάκης και η Σακελλαροπούλου

Γώγος για εμβόλιο: «Οι πιθανότητες για επιπλοκές είναι όσες να πέσει αεροπλάνο»

Για την ασφάλεια των εμβολίων κατά του κορωνοϊού μίλησε την Τετάρτη ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο κ. Γώγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι «η πιθανότητα να πάθουμε κάτι σοβαρό από τα εμβόλια είναι όση και να πέσει ένα αεροπλάνο και να σκοτωθούμε σε μια πτήση», τονίζοντας, μάλιστα, ότι ο κίνδυνος από τον ιό είναι χιλιαπλάσιος απ' ό,τι να πάθουμε κάτι από το εμβόλιο.

emvolio.gov.gr: Οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις για το εμβόλιο του κορωνοϊού

«Οι μόνες κατηγορίες που δεν έχουμε μελέτες ικανές για να συστήσουμε τον εμβολιασμό είναι τα παιδιά και οι έγκυες. Από κει και πέρα τίθενται τα εξής θέματα: Οι ανοσοκατεσταλμένοι που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα είναι αυτοί που πρέπει να εμβολιαστούν, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για την ικανότητα του εμβολίου να κάνει έντονη ανοσία σε αυτούς, αλλά θα κάνει κάποια ανοσία. Δεν υπάρχει πάντως κανένα δεδομένο ότι δεν πρέπει να εμβολιαστούν», ξεκαθάρισε ο καθηγητής.

Κορωνοϊός: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στη χώρα μας - Όλο το χρονοδιάγραμμα

Τι είπε για το εμβόλιο και τις αλλεργίες

Ο κ. Γώγος υπενθύμισε ότι υπάρχει οδηγία πως δεν πρέπει να εμβολιαστούν όσοι έχουν εμφανίσει έντονες αλλεργικές αντιδράσεις που τους έχουν οδηγήσει στο νοσοκομείο ή χρειάστηκε να κάνουν ενέσεις κορτιζόνης και αδρεναλίνης για να τις ξεπεράσουν. 

Όσον αφορά τον μαζικό εμβολιασμό που θα αγγίζει το 60%-70% του πληθυσμού, ο καθηγητής Παθολογίας επισήμανε ότι είναι εφικτός, ωστόσο απαιτεί πολύ μεγάλη προσπάθεια. «Αυτή τη στιγμή, απ’ ό,τι έχω αντιληφθεί τόσο από τα γκάλοπ όσο και από τα νοσοκομεία, ένα ποσοστό κάτω από 50% δηλώνει πρόθυμο να εμβολιαστεί. Με την κατάλληλη ενημέρωση, αυτό το ποσοστό του πληθυσμού και φυσικά των υγειονομικών πιστεύω ότι θα αυξηθεί. Ελπίζω να φτάσουμε το 60% που είναι η βάση για να ξεκινήσουμε και μακάρι να αγγίξουμε και το 70%, γιατί μάλλον αυτό θα είναι το απαραίτητο νούμερο», είπε.

Το σχέδιο «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα της επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό στη χώρα μας:

-    Στις 26 Δεκεμβρίου η Ελλάδα έρχεται η πρώτη παρτίδα 9.750 δόσεων των εμβολίων

-    Στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα εξής νοσοκομεία της Αττικής: Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Αττικό, Θριάσιο, Ασκληπιείο Βούλας.

-    Στις 28 Δεκεμβρίου θα γίνει διανομή των δόσεων των εμβολίων στα εξής νοσοκομεία: Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, ΑΧΕΠΑ, πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και Νοσοκομείο Πάτρας

-    Στις 29 Δεκεμβρίου θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί στα παραπάνω νοσοκομεία.

-    Ως τις 30 Δεκεμβρίου η Ελλάδα θα παραλάβει 83.850 δόσεις του εμβολίου.

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα παραλάβει 429.000 δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις ως τέλος Φεβρουαρίου.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Οι πρώτοι που θα λάβουν το πολυπόθητο εμβόλιο είναι οι υγειονομικοί υπάλληλοι και οι ευπαθείς ομάδες.

Ο γενικός πληθυσμός θα ξεκινήσει αργότερα τα εμβόλια, εντός του 2021, ενώ από τον εμβολιασμό εξαιρούνται έγκυες γυναίκες και παιδιά.

Πώς θα κλείνουμε ραντεβού για το εμβόλιο

Όσον αφορά στα ραντεβού για το εμβόλιο, αυτά θα κλείνονται ηλεκτρονικά μέσω του emvolio.gov.gr ή μέσω της άυλης συνταγογράφησης, δηλαδή με SMS στα κινητά τηλέφωνα των πολιτών.

Ως εναλλακτικά κανάλια για όσους δε διαθέτουν την απαραίτητη εξοικείωση με το Διαδίκτυο θα χρησιμοποιηθούν τα φαρμακεία, αλλά και τα ΚΕΠ. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top