Λέσβος: Νέο κέντρο προσφύγων στο νησί

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν Ελλάδα - Κομισιόν

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν σήμερα οι ελληνικές αρχές και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, σε σχέση με τη δημιουργία και διαχείριση ενός νέου κέντρου υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο, το οποίο θα λειτουργήσει το Σεπτέμβριο του 2021. 

Το Νοϊρούπιν της Γερμανίας θέλει να φιλοξενήσει μετανάστες από την Ελλάδα  

Η σημερινή συμφωνία προστίθεται στην χρηματοδότηση 121 εκατ. ευρώ από την ΕΕ προς την Ελλάδα, τον περασμένο μήνα για την κατασκευή 3 μικρότερων κέντρων υποδοχής στα νησιά της Σάμου, της Κω και της Λέρου, που θα ολοκληρωθούν επίσης έως τον Σεπτέμβριο του 2021 και έρχεται σε συνέχεια των εργασιών της ευρωπαϊκής ειδικής ομάδας, που συστάθηκε μετά την πυρκαγιά στη Μόρια και με βάση τις αρχές του νέου συμφώνου, για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Το μνημόνιο που υπογράφηκε σήμερα καθορίζει τις αντίστοιχες αρμοδιότητες και τους τομείς συνεργασίας μεταξύ της Κομισιόν, των ελληνικών αρχών και των οργανισμών της ΕΕ.

Τι προβλέπεται στο μνημόνιο

Συγκεκριμένα, προβλέπεται «ανάπτυξη και κατασκευή κέντρου υποδοχής σχεδιασμένου να παρέχει κατάλληλες συνθήκες και να λειτουργεί με ταχείες, δίκαιες και αποτελεσματικές διαδικασίες».

Το κέντρο θα διαθέτει, «έναν χώρο διαβίωσης με κοντέινερ, έναν ειδικό χώρο για τους νεοαφιχθέντες για να τους βοηθήσει κατά τις πρώτες ημέρες, κοντέινερ-ιατρεία για άμεση υγειονομική περίθαλψη, χώρους αναψυχής για αθλήματα, παιδικές χαρές και προκατασκευασμένα σπίτια για τυπική και μη τυπική εκπαίδευση», ενώ θα υπάρχουν «κοινές κουζίνες για την προετοιμασία φαγητού και καταστήματα, που θα εξυπηρετούν βασικές ανάγκες. Θα δημιουργηθούν ειδικές αίθουσες για τα άτομα με αναπηρία».

Το σχέδιο προβλέπει ακόμη, «βελτιωμένη διαχείριση των αφίξεων με πλήρεις διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης, συμπεριλαμβανομένων ελέγχων υγείας και ασφάλειας σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο».

Προβλέπει «απρόσκοπτες διαδικασίες ασύλου και επιστροφής και μέτρα ένταξης για να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα παραμένει σε παρατεταμένη αβεβαιότητα», ενώ θα προωθηθούν προγράμματα «επικουρούμενης οικειοθελούς επιστροφής και επανένταξης, για άτομα που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ, αλλά θα δημιουργηθεί επίσης χώρος κράτησης στα κέντρα πολλαπλών σκοπών για τη στήριξη της αποτελεσματικής επιστροφής».

«Τα άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας θα λαμβάνουν καλύτερη στήριξη ώστε να ξεκινούν τη διαδικασία ένταξής τους», αναφέρει η Κομισιόν.

Συνθήκες υποδοχής

Σε σχέση με τις συνθήκες υποδοχής, αυτές θα είναι «σύμφωνες με το δίκαιο της ΕΕ, λαμβανομένων υπόψη των διεθνών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών, ιδίως όσον αφορά την υγεία, την ασφάλεια, την αποχέτευση, τα τρόφιμα, την παροχή πληροφοριών και συμβουλών, τον ρουχισμό και τα μη επισιτιστικά είδη, καθώς και τους κοινόχρηστους χώρους».

Παίρνει 500 μετανάστες από τη Μόρια η Γαλλία

«Θα ακολουθηθεί προσέγγιση με βάση το φύλο και τα δικαιώματα των παιδιών, λαμβανομένων υπόψη των αναγκών των οικογενειών και των παιδιών (συνοδευόμενων και ασυνόδευτων), με παράλληλη διασφάλιση ότι τα τρωτά σημεία εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται επαρκώς», αναφέρει η Κομισιόν, ενώ θα ληφθεί μέριμνα για επαρκή κατάρτιση του προσωπικού, στελέχωση και σχεδιασμός, συμπεριλαμβανομένης της εκτίμησης επικινδυνότητας και του σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του νέου κέντρου.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Θα εξασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες»

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά ότι «με τη σημερινή μας συμφωνία, η Ευρώπη και η Ελλάδα συνεργάζονται στενά για τους ανθρώπους στα νησιά. Θα εξασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που φτάνουν, στηρίζοντας παράλληλα τις κοινότητες στα ελληνικά νησιά.

Η συμφωνία αφορά επίσης ταχείες και δίκαιες διαδικασίες, ώστε τα κέντρα να είναι αυτό που πρέπει να είναι —μια προσωρινή απλώς στάση πριν, είτε από την επιστροφή, είτε από την ένταξη. Η διαχείριση της μετανάστευσης, αποτελεί ευρωπαϊκή πρόκληση και σήμερα εφαρμόζουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη».

Η  Ίλβα Γιούανσον, επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, πρόσθεσε ότι «πρόκειται για τους ανθρώπους και το βασικό δικαίωμά τους να αισθάνονται ασφαλείς. Η συμφωνία αυτή αποτελεί σημαντικό βήμα προς μια βιώσιμη λύση στη Λέσβο και για να διασφαλιστεί ότι καταστάσεις όπως η Μόρια δεν θα επαναληφθούν ποτέ.

Αποτελεί επίσης σημαντικό βήμα για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζουμε τη διαχείριση της μετανάστευσης και ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή στην πράξη των κατευθυντήριων αρχών του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top