Επίμονο το δεύτερο κύμα - Αγωνία για τις ημερομηνίες εξόδου από το lockdown

Tην Παρασκευή οι ανακοινώσεις για τον οδικό χάρτη προς τα Χριστούγεννα

Σχετικό ρεπορτάζ της Κάτιας Μακρή στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Με αγωνία αναμένουν οι πολίτες τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη λήξη του δεύτερου lockdown και την επιστροφή σε ένα είδος κανονικότητας, αν και γνωρίζουμε ήδη ότι και σε αυτή θα εφαρμοστούν αυστηρά μέτρα. Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται το διάγγελμα του πρωθυπουργού, κατά το οποίο θα ανακοινωθούν εκτός από τις ημερομηνίες χαλάρωσης των μέτρων και ο «οδικός» χάρτης προς τα Χριστούγεννα. Είναι σχεδόν βέβαιο πάντως πως το δεύτερο lockdown θα παραταθεί έως τις 14 Δεκεμβρίου. 

«Διάγγελμα» Μητσοτάκη την Παρασκευή: Πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα 

Οι επιδημιολόγοι πάντως εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς. Σκοπός όλων είναι βέβαια, η προστασία της δημόσιας υγείας, η αποφυγή ενός ανοίγματος που ενδεχομένως να φέρει ένα τρίτο lockdown αλλά και η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις θα ληφθούν με γνώμονα τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία εξακολουθούν να μη δίνουν σαφή εικόνα για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Κορωνοϊός: Νέα αύξηση κρουσμάτων - 111 νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Χθες, καταγράφηκε νέα αύξηση κρουσμάτων, ενώ υψηλοί παραμένουν ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν 2.199 νέα και 101 θάνατοι για το τελευταίο 24ωρο, με τον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών να είναι στους 562. Οι ειδικοί λένε ότι καταγράφεται μια πτώση με πολύ αργούς ρυθμούς, όμως για να υπάρξει μια αποσυμφόρηση στο σύστημα υγείας, θα πρέπει να μειωθούν κι άλλο οι αριθμοί. Ο καθηγητής Μικροβιολογίας ανέφερε χαρακτηριστικά χθες πως ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων θα πρέπει να «πέσει» σε χαμηλά τριψήφια νούμερα -300 με 500- για να μπορούμε να συζητάμε για χαλάρωση μέτρων. 

Όλα ρευστά για το πότε θα ανοίξουν σχολεία, λιανεμπόριο, εστίαση 

Κι όσο περνάει ο καιρός τα δεδομένα αλλάζουν. Εκεί που ήταν σίγουρο ότι τα σχολεία θα ήταν τα πρώτα που θα άνοιγαν, δεν αποκλείεται πλέον το άνοιγμα τους να μετατεθεί για μετά τις γιορτές. Άλλωστε, αρκετοί είναι οι ειδικοί που κλίνουν στην άποψη ότι αν ανοίξουν για μια εβδομάδα στις 14 Δεκεμβρίου, θα υπάρξει συγχρωτισμός εξαιτίας των μετακινήσεων των γονέων και αυτό δεν αποκλείεται να φέρει νέα αύξηση κρουσμάτων σύντομα. 

Το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων θεωρείται δεδομένο, υπό αυστηρούς κανόνες και περιορισμούς, προκειμένου να λειτουργήσει η αγορά για την εορταστική περίοδο.

Όσον αφορά στην εστίαση, είναι πλέον σοβαρό το ενδεχόμενο να μην ανοίξει πριν από τα Χριστούγεννα. Ακόμη κι αν συμβεί το αντίθετο, το άνοιγμα θα αφορά στα εστιατόρια κι όχι στα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top