Βατόπουλος: Συζήτηση για άνοιγμα όταν φτάσουμε στα 300 - 500 κρούσματα

Τι είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας για τον εμβολιασμό και το τείχος ανοσίας

To lockdown είναι δύσκολο να τελειώσει στις 7 Δεκεμβρίου εκτιμά ο καθηγητής Μικροβιολογίας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Ο ίδιος επισημαίνει ότι έχουμε ακόμα καιρό για την άρση των μέτρων και πως παρά τη μείωση των κρουσμάτων, ο αριθμός είναι υψηλός.

Κορωνοϊός: Πρόταση για lockdown «δύο ταχυτήτων»

«Με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών υπάρχει μια αχτίδα αισιοδοξίας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε. Γενικώς, το lockdown και η απαγόρευση μετακινήσεων πετυχαίνουν. Είμαστε σε έναν καλό δρόμο, ελαττώνονται τα κρούσματα, άρα καλά κάνουμε αυτή τη διαδικασία» είπε ο καθηγητής και σημείωσε ότι για την άρση των μέτρων έχουμε καιρό ακόμα, γιατί παρόλο που ελαττώνονται τα κρούσματα, εξακολουθούν και είναι πάρα πολλά. 

«Πρέπει να φτάσουμε στα 300 - 500 κρούσματα»

«Για να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς, για να συζητήσουμε για άνοιγμα πρέπει να φτάσουμε στα 300 - 500 κρούσματα, σε τριψήφιο αριθμό προς τα χαμηλά», ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι στο τέλος της εβδομάδας θα υπάρχει μια καλύτερη εικόνα για το πώς πάνε τα πράγματα. 

Lockdown τύπου Ουχάν προτείνει ο Βατόπουλος - «Όλα κλειστά για 15 μέρες»

Εφόσον πάντως αρχίσει η άρση των μέτρων, σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, τα δημοτικά σχολεία είναι από τα πρώτα που μπορεί να ανοίξουν «με την έννοια ότι η αναλογία κόστους-κέρδους είναι σαφώς υπέρ το κέρδους, γιατί τα παιδιά ταλαιπωρούνται πολύ εκτός σχολείου», ενώ για την εστίαση τόνισε ότι δεν έχει γίνει ακόμα καμία συζήτηση στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. 

«Άπαξ κι αρχίσει ο εμβολιασμός και αρχίσει να δημιουργείται τείχος ανοσίας»

Σχετικά με τα εμβόλια, ο καθηγητής Μικροβιολογίας επανέλαβε ότι πρέπει πρώτα να εγκριθούν από τους διεθνείς οργανισμούς κι εφόσον δοθούν οι άδειες, μπορεί να αρχίσει ο εμβολιασμός. «Άπαξ κι αρχίσει ο εμβολιασμός και αρχίσει να δημιουργείται τείχος ανοσίας, θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, αλλά τον χειμώνα θα τον "φάμε"».

Για το «διαβατήριο εμβολιασμού», σημείωσε ότι υπάρχει ήδη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για ορισμένα κράτη και πρέπει κάποιος που ταξιδεύει να το έχει μαζί, για ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, η χολέρα κλπ. «Ως ιδέα υπάρχει, αλλά αν θα εφαρμοστεί σε Ευρώπη και Αμερική δεν ξέρω αν θα γίνει, γιατί είναι δύσκολο να εφαρμοστεί μαζικά. Μπορεί όμως ένα κράτος που δεν έχει κρούσματα να αποφασίσει ότι για να δεχθεί επισκέπτες από άλλες χώρες, πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού».   

«Έγραψαν για διπλά βιβλία του ΕΟΔΥ λες και θα κλέψει κάποιος την εφορία»

Τέλος, σχετικά με τα δημοσιεύματα και τον σάλο που προκλήθηκε για τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι «έγραψαν για διπλά βιβλία του ΕΟΔΥ λες και θα κλέψει κάποιος την εφορία. Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει».

Ο ίδιος εξήγησε ότι η βάση δεδομένων που έχει συμφωνηθεί να χρησιμοποιείται από όλους, είναι στην ΗΔΙΚΑ, είναι ηλεκτρονική και τροφοδοτείται από όλους όσοι παράγουν δεδομένα. «Αν ο ΕΟΔΥ θέλει να μαζέψει κάποια δεδομένα, έχει το δικαίωμα. Κάθε μέρα δημοσιοποιούνται τα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ. Προφανώς και θα θέλαμε καλύτερα δεδομένα, λίγο πιο λεπτομερή, αλλά δεν πιστεύω ότι ο ΕΟΔΥ κρύβει δεδομένα επίτηδες», κατέληξε.  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top