Κρεσέντο προκλητικότητας από τον Ερντογάν - Νέα navtex για το Oruc Reis

Μόλις έξι μίλια από το Καστελλόριζο

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες απομένουν για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, όπου οι Βρυξέλλες θα αποφασίσουν αν θα πάρουν μέτρα κατά της Άγκυρας

Ο Ερντογάν προσπαθεί να προλάβει τις κυρώσεις, δηλώνοντας ότι σχεδιάζει το μέλλον της Τουρκίας εντός Ευρώπης. Παράλληλα, όμως, ρίχνει λάδι στη φωτιά των προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, εκδίδοντας νέα Navtex για έρευνες του Oruc Reis. 

Επιστολή Μπορέλ στον Δένδια για Τουρκία: Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα

Η έκτη navtex που εκδίδουν οι Τούρκοι μέσα σε έναν μήνα

Το τουρκικό ερευνητικό θα κάνει έρευνες μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Μάλιστα, το κοντινότερο σημείο που θα φτάσει από το Καστελόριζο είναι μόλις… έξι ναυτικά μίλια! 

Η παράνομη navtex που εξέδωσε η Άγκυρα έχει ισχύ μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου.

Να ανακαλέσει άμεσα η Τουρκία

Η Αθήνα απάντησε με αντι-navtex από το σταθμό του Ηρακλείου και με μια οργισμένη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών: «Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη navtex». 

Ερντογάν: «Σχεδιάζουμε το μέλλον μας εντός Ευρώπης» 

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν παριστάνει το... καλό παιδί, θέλοντας να πείσει τους Ευρωπαίους να μην του επιβάλλουν κυρώσεις στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου. 

ΕΕ σε Άγκυρα: Σεβασμός στα ψηφίσματα για Βαρώσια- Διάλογος για αν. Μεσόγειο

Με νέες του δηλώσεις επιχειρεί άνοιγμα στην Ευρώπη: «Περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της απέναντί μας, να μην κάνει διακρίσεις, τουλάχιστον να μην γίνεται εργαλείο φανερών εχθρών της χώρας μας. Βλέπουμε τους εαυτούς μας στην Ευρώπη, όχι κάπου αλλού, οραματιζόμαστε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη». 

Καλίν: «Είμαστε έτοιμοι για διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα»

Στο ίδιο κλίμα και οι δηλώσεις του μετριοπαθούς εκπροσώπου του, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος χθες βράδυ, μετά τις συνάντησεις που είχε στις Βρυξέλλες στο γραφείο της Προέδρου της Κομισιόν, είπε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα! 

Νέες προκλητικές δηλώσεις Ακάρ

Εκτός της... προ-Συνόδου «γραμμής» που ακολουθούν οι Ερντογάν και Καλίν, βρίσκεται ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Σαν να μην έφτανε η νέα navtex για το Oruc Reis, είπε να δυναμιτίσει κι άλλο το κλίμα.

Άρχισε πάλι το γνωστό του ποίημα περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, λέγοντας πως τα νησιά μας έχουν εξοπλιστεί αντίθετα με το διεθνές δίκαιο. «Ενώ αγνοούνται οι ενέργειές τους στα νησιά που δεν έχουν δοθεί στην Ελλάδα, παρουσιάζονται κι ως πρόκληση οι δικές μας επιστημονικές και τεχνικές έρευνες», δήλωσε.

Δείτε ολόκληρο το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Σαββατοκύριακου του STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top