Επιστολή Μπορέλ στον Δένδια για Τουρκία: Η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα

Στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ την Πέμπτη οι προκλήσεις με Oruc Reis και Βαρώσια 

Δένδιας

Σε επιστολή του ο ΄Υπατος Εκπρόσωπος της  ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Ζοζέπ Μπορέλ προς τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια,  διαβεβαιώνει σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της  η ΕΕ προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της, καθώς και των Κρατών-Μελών της.

Διάβημα διαμαρτυρίας από ΥΠΕΞ για τη νέα τουρκική Navtex

Συγκεκριμένα, σε πρόσφατη επιστολή του προς τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, σε συνέχεια της σχετικής επιστολής που απέστειλε ο Έλληνας Υπουργός υπό το φως της αυξανόμενης τουρκικής προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς, ο Υψηλός Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος της Επιτροπής τονίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταστήσει σαφές ότι είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα στη διάθεση της ΕΕ προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα της, καθώς και των Κρατών-Μελών της. 

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επισημαίνει επίσης ότι οι τουρκικές παράνομες ενέργειες, που επηρεάζουν τις Ελληνικές, καθώς και τις Κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, δημιουργούν περαιτέρω ένταση στην περιοχή. Προσθέτει ότι στις ενέργειες αυτές συγκαταλέγεται και ο τουρκικός μονομερής κανονισμός όσον αφορά την περιοχή έρευνας και διάσωσης, ο οποίος, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο Υψηλός Εκπρόσωπος, αντιβαίνει τους σχετικούς κανονισμούς του ICAO και του Διεθνούς Οργανισμού Ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ). 

Μπορέλ: Λυπηρή η νέα τουρκική Navtex - Να αναστραφεί το άνοιγμα Βαρωσίων

Τέλος, καταλήγει λέγοντας ότι για την επίτευξη της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή χρειάζεται διάλογος σε πνεύμα καλής πίστης και αποχής από μονομερείς ενέργειες. Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της και να δείξει έμπρακτα ότι όντως επιθυμεί μια εποικοδομητική συνεργασία με την ΕΕ. 

Επισημαίνεται ότι κατόπιν αιτήματος της Ελλάδα ςκαι της Κύπρου, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, κατά την προσεχή τηλεδιάσκεψη τους την Πέμπτη, θα συζητήσουν τις τουρκικές παράνομες ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στα Βαρώσια.


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top