Μπορέλ: Λυπηρή η νέα τουρκική Navtex - Να αναστραφεί το άνοιγμα Βαρωσίων

Θα υπάρξει ένταση αντί για αποκλιμάκωση προειδοποίησε 

Ζοζέπ Μπορέλ

Βολές κατά της Τουρκίας για τη νέα τουρκική Navtex που εκτείνεται μέχρι 6,5 ν.μ. από το Καστελόριζο,  αλλά και για το άνοιγμα των Βαρωσίων, εξαπέλυσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια της ΕΕ,  Ζοζέπ Μπορέλ

Μπορέλ: Η ΕΕ ανησυχεί βαθιά για τις εξελίξεις σχετικά με τα Βαρώσια

Συγκεκριμένα, σε σχέση με το άνοιγμα των Βαρωσίων και τo νέo τουρκική navigational telex, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι οι 27 διεξήγαγαν συζήτηση και άκουσαν τους συναδέλφους τους από την Ελλάδα και την Κύπρο. Όπως δήλωσε: «το άνοιγμα των Βαρωσίων υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη» και οι Υπουργοί πιστεύουν ότι «αυξάνει τις εντάσεις και πρέπει να αναστραφεί». Ο Ύπατος εκπρόσωπος τόνισε ότι μετά το πέρας και του 2ου γύρου των εκλογών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα «πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο». Σημείωσε μάλιστα την ετοιμότητα της ΕΕ να υποστηρίξει τις διαπραγματεύσεις υπό τα ΗΕ. 

«Κεραυνοί Δένδια» κατά Τουρκίας για το Oruc Reis στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ

Επιπλέον ο Ζ.Μπορέλ ανακοίνωσε σε σχέση με τη NAVTEX που παραβιάζει τις οικονομικές ζώνες Ελλάδας και Κύπρου ότι κατά τους Υπουργούς είναι «λυπηρή» και «θα οδηγήσει σε αύξηση  των εντάσεων και όχι σε αποκλιμάκωση», σύμφωνα με τα όσα ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Δήλωσε δε ότι οι 27  θα συνεχίσουν να καλούν προς αποκλιμάκωση. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top