«Κεραυνοί» Δένδια κατά Τουρκίας για το Oruc Reis στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ

«Από Αρμενία μέχρι Συρία η Άγκυρα υπονομεύει την ειρήνη»

«Κεραυνούς» εξαπέλυσε ο Νίκος Δένδιας κατά της Τουρκίας για τη νέα προκλητική έξοδο του Oruc Reis,  από το Λουξεμβούργο όπου συμμετείχε  στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. 

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εξέδωσε αργά το βράδυ της Κυριακής νέα Navtex για έρευνες από το Oruc Reis, ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας,  καθώς τα όρια αυτή τη φορά στον χάρτη βρίσκονται σε απόσταση μόλις  6,5 ναυτικών μιλίων από το Καστελόριζο! 

Έρχονται κυρώσεις: Θέμα Oruc Reis θα θέσει ο Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής

Σημειωτέον ότι  ξεπερνούν έτσι τα όρια της Navtex  όχι απλώς της ελληνικής υφαλοκρηπίδας,  αλλά και της δυνητικής αιγιαλίτιδας ζώνης, καθώς η  Ελλάδα έχει ήδη χωρικά ύδατα 6 ν.μ. τα οποία δικαιούται να τα επεκτείνει στα 12 ν.μ. 
 

«Η Τουρκία ενεργεί ως διαταράκτης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Αυτά είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο και ενάντια σε όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Προβάδισμα 17,5 μονάδων της ΝΔ στο γκάλοπ της Metron Analysis

 

Ολόκληρη η δήλωση του κ. Δένδια έχει ως εξής:

«Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο, σχετικά με τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελορίζου.

Εξήγησα επίσης το προφανές: ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή: Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία.

Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Οι Υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν θέματα της επικαιρότητας όπως τις σχέσεις με την Τουρκία, τις ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια, τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και την κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ 


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top